♦ Cuprins ♦ İçindekiler ♦ Contents ♦


Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun!

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nde ve tüm dünyadaki türk toplumlarda kutlanmaktadır. 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır ve bu gün Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.
20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra "Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirildi.
Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’de ve Türk dünyasında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde "Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına" yazan ve "Sevgi Bayrağı" olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolun’daki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulur.
Romanya’daki Türk toplumu bu günü sevincle kutlar, Hakses dergimizin sayfalarında bu günün önemini ve Romanya’da nasıl kutlandığını göreceğiz. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun, bu önemli bayramları unutmamalıyız ve bu güzel faaliyetler sonsuza kadar devam etsin!

Ervin İbraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

19 Mai, Sărbătoarea Tinerilor Turci de pretutindeni

Din 2005, 19 Mai Ziua Tineretului şi Sportului în Republica Turcia este sărbătorită şi de Uniunea Democrată Turcă din România printr-o serie de activităţi destinate tinerilor. Astfel, vineri 24 mai, în cadrul Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare organizat de UDTR s-au desfăşurat o serie de manifestări cultural-educative în care protagonişti au fost tinerii.
Prima manifestare culturală a zilei a început cu vernisajul unei expoziţii de pictură ce poartă semnătura tinerei Celine Ali, elevă la Colegiul de Artă „Regina Maria” din Constanţa. Tablourile expuse i-au introdus pe participanţii la eveniment în lumea plină de istorie a oraşului vechi, cu arhitecură de început de secol XX. Tânăra elevă a uimit publicul prin tehnică, expresivitate, talent şi culoare. Alături de tânăra artistă s-a aflat şi Ovidiu Felipov, asistent universitar la Universitatea „Ovidius”, mentorul pictoriţei care a subliniat că performanţele elevei sale se datoarează muncii asidue nu numai talentului. Ovidiu Felipov a mai spus că la expoziţiile în care Celine Ali a expus nu a existat nici o diferenţă valorică între lucrările studenţilor şi ale ei. La vernisaj a venit să îşi susţină eleva şi directorul Colegiului de Artă „Regina Maria”, Gevat Nedret care a afirmat că este impresionat de lucrările elevei sale şi că o recomandă ca pe un talent nu numai în arta plastică ci şi în design vestimentar.
Celine Ali a debutat în 2009 cu o expoziţie de grup la Galeriile „Amfora” din Constanţa după care a depăşit graniţele României câştigând în 2011, premiul Tânărului Artist la Bienala Chianciano în Italia şi tot în acelaşi an participând la o expoziţie de grup la Academia Regală de Bellas Artes „Isabel de Santa Hungria”, la Sevilla, în Spania
Vernisajul a fost urmat de un simpozion unde au fost dezbătute teme precum: „Condiţia tănârului minoritar etnic în societatea majoritară”, „Oportunităţi oferite de România tânărului aparţinând unei minorităţi etnice”, „Integrarea tânărului minoritar cu studii în străinătate în viaţa socială românească”. Au vorbit şi au răspuns întrebărilor participanţilor la simpozion, Aledin Amet, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României şi Aidun Curt-Mola, consilier superior în cadrul aceleiaşi instituţii, două personalităţi aparţinând unei comunităţi etnice care s-au afirmat în spaţiul public românesc, primul deţinând două mandate de deputat şi cel de al doilea, fost subprefect. La simpozion au participat preşedintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general prof. Ervin Ibraim, preşedintele de onoare, Asan Murat dar şi preşedintele comisiei de cultură, Serin Türkoğlu, amfitrioana evenimentului. Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa a fost reprezentat de viceconsulul Özgen Topçu.
Ultima manifestare culturală a zilei „Sira gecesi” a adus în atenţia tinerilor de etnie turcă un obicei străvechi din zona Anatoliei şi a încheiat seria de evenimente cultural-educative în ritmurile muzicii tradiţionale turceşti. Omer Minever, coordonatorul festivalului dedicat tinerilor, din acest an a declarat: „Cea de a- VIII- a ediţie a Festivalului Cultural Sportiv al Tineretului organizat de UDTR în cadrul Festivalului Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare desfăşurat în parteneriat cu UDTTMR, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, cu prilejul Zilei de 19 Mai, Ziua Tineretui din Republica Turcia a angrenat un număr de peste 100 de tineri de etnie turcă în activităţi cultural educative menite să promoveze identitatea etno-culturală. Am continuat tradiţia şi în acest an şi am dat o conotaţie interetnică acestui festival, la care am invitat şi tineri ruşi lipoveni care împreună cu colegii lor turci, tătari dar şi români au intrat în competiţie în întrecerile sportive sau în concursul de artă culinară”.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Imagini din Trecutul Dobrogean

În cadrul celei de a V-a ediţii a Festivalului Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare s-a desfăşurat la Constanţa, joi, 23 mai o conferinţă în cadrul căreia au fost evocate momente din istoria turcilor şi tătarilor din Dobrogea.
Conferinţa a fost susţinută de Gezmi Karasu, profesor la Universitatea din Eskişehir, Turcia, cadru didactic care a predat şi în România, studenţilor care învaţă limba turcă la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. În discursul său, profesorul Karasu a amintit: „prima consemnare documentară a prezenţei stabile a unor etnici turci pe teritoriul actual al României este anul 1264, când în urma luptelor interne de tip feudal din Imperiul Anatolian selgiucid, un grup de 12.000 de ostaşi conduşi de împăratul Izeyddin Kezkavuz s-a aşezat în Dobrogea. Sari Saltuk împreună cu 700 de ostaşi din Horasan au fost trimişi în Anatolia de către Ahmet Yesevi pentru a-l ajuta pe Haci Bektaş, iar acesta i-a trimis în Dobrogea pentru răspândirea religiei islamice. Astfel, prezenţa turcilor la Babadag este atestată documentar în anul 1262, când exista o colonie de circa 10.000-12.000 turci, conduşi de dervişul Baba Sari Saltuk”. Profesorul Karasu a continuat cu o prezentare succint ă a datelor istorice, referitoare la prezenţa turcilor în Dobrogea. În finalul conferinţei, consulul general Füsun Aramaz i-a conferit profesorului o diplomă din partea Consulatului General al Republicii Turcia, la Constanţa.
Conferinţa a fost urmată de vernisajul unei expoziţii intitulată generic „Imagini din Trecutul Dobrogean”. Expoziţia a reunit fotografii donate de personalităţi ale vieţii culturale şi politice ale comunităţilor turcă şi tătară reprezentând aspecte din viaţa celor două comunităţi la început de secol. Participanţii la vernisaj au avut ocazia să vadă fotografii cu Ibrahim Temo şi cu soţia acestuia dar şi cu alte personalităţi de la începutul secolului XX. Climatul de pace şi toleranţă transpare din toate fotografiile expuse şi aranjate de Emel Özcan, artist plastic din Turcia. Expoziţia poate fi vizitată pe tot parcursul lunii mai.
Cele două evenimente culturale au reunit numeroşi etnici turci şi tătari, reprezentanţi ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, precum şi ai Consulatului General al Federaţiei Ruse.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare

În perioada 19-30 mai s-a desfăsurat la Constanţa cea de-a V-a ediţie a Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu UDTTMR, Consutul Republicii Turcia la Constanţa şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci.
Două zile din cadrul festivalului au fost dedicate întrecerilor sportive şi unui concurs culinar. În data de 23 mai la hotelul Dorna din Mamaia s-a desfăşurat minicampionatul de fotbal ce a reunit echipe de tineri de la filialele UDTR din Constanţa, Mangalia, Cobadin, Tuzla, Tulcea, dar şi de la Liceul „Kemal Atatürk” din Medgidia şi de la OTIG - Constanţa şi Tuzla. Întrecerile au continuat după amiază, la Complexul Lake View cu tenis de masă, table, remi, bowling şi biliard. Câştigătorii minicampionatului de fotbal sunt OTIG Tuzla locul I, OTIG Constanţa locul II şi Lazu UDTR locul III; la concursul de biliard locul I a fost ocupat de Curtacai Eden, locul II Curtacai Harun şi locul III Oancea Ilie Daniel; la concursul de bowling locul I Şucuri Ferdi, locul II Platon Luchian şi locul III Amani Andrei; la tenis de masă locul I Culpedin Emir, locul II Mamulea Alexandru şi locul III Panfilov Laurenţiu; la concursul de remi locul I Dincu Dragoş, locul II Geafer Dincer şi locul III Grigore Ionel; la concursul de table locul I Osip Valentin, locul II Arif Eden şi locul III Buracai Techin.
Premiile şi medaliile au fost oferite de preşedintele UDTR, Osman Fedbi.
Concursul culinar intitulat „Bucătăria bunicii” s-a bucurat de o mare popularitate. Tinerii s-au întrecut în arta gătitului, pregătind cu măiestrie preparate tradiţionale specifice etniei lor. Nu au lipsit plăcinta cu brânză, pampuşchii, minunile şi ciorba de peşte pregătită de ruşii lipoveni. Câştigătorii concursului au fost: Agi-acai Neviser şi Septar Bechir Bilghi cu plăcinta de mere, Arif Selmin cu vânăta umplută şi Tihan Natalia cu pampuşchii. Premiul special a fost câştigat de Amet Derya cu preparatul mâncare de fasole.

Nurgean Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

19 Mayıs - Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Romanya Demoktrat Türk Birliği - Bükreş Gençlik Kolları

Genç soydaşlarımız Gençlik ve Spor Bayramını bu sene açık havada kutladı.

T. C. Bükreş Büyükelçilliği tarafından her sene organize edilen yürüyüşten sonra, ellerinde bayrak ve günün anlam ve önemini açiklayan el ilanlariyla, gençler Türk Birliği önünden Mogoşoaia Sarayı’na doğru yol aldı. Orada mangallarını yakıp, Mayın Tarlası, Simit, Çuval, Yumurta, Badminton gibi çeşitli oyunlar oynayıp Atatürk`ün gençlere hediye ettiği bu özel günü, ismine layık şekilde, tam bir bayram havası yaratarak kutladılar. Kazananlara bugüne özel hazırlanan tişört ve diplomalar takdim edildi.
Romanya Demokrat Türk Birliği, Bükreş Gençlik Kolları tarafından düzenlenen faaliyetin amacı Türk ve Tatar gençlerine şehrin gürültüsünden uzak eğlenceli ve anlamlı bir gün yaşatmaktı. Gençlerin ilgiyle karşıladığı bu tür faaliyetlerin gelecek yıllarda da tekrarlanmasını umuyoruz.

Ainur Ablai, Romanya Türk Demokrat Birliği Bükreş Şubesinin Gençlik Kolları Başkanı

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

„Dinamism în Artă”

Cea de a v- a ediţie a Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare şi-a închis porţile joi, 30 mai, la Muzeul de Artă din Constanţa cu un concert de primăvară şi cu o expoziţie de artă plastică intitulată „Dinamism în Artă”. Concertul, intitulat Vocile tinereţii a adus în faţa publicului interpreţi de la Colegiul de Artă „Regina Maria” dar şi solişti consacraţi. Au urcat pe scenă Filiz Emin, Merve Uysal, Bilge Özcan, Efecan Şen şi Melek Nurmambet, artişti acompaniaţi la pian lector univ. Dr. Nejla Ionescu de la Facultatea de Artă din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Soliştii au interpretat cântece vechi turceşti şi piese clasice din repertoriul îndrăgit de Kemal Atatürk. Cântecul „Eski Dostlar” interpretat de Melek Nurmambet a fost intonat şi de spectatori încheind spectacolul cu ropote de aplauze.
Evenimentul a continuat cu vernisajul expoziţiei „Dinamism în artă”, curator Beste Gürsu expoziţia ce a reunit lucrările a 19 artişti plastici din Republica Turcia. Expoziţia a fost organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa în parteneriat cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea”. Numărul de 19 artişti nu a fost ales întâmplător, acesta simbolizând ziua de 19 Mai, dată la care fondatorul Turciei moderne a dat startul luptei pentru independenţă.
În debutul vernisajului, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu spunea: „Spectacolul plastic al lucrărilor este unul dintre cele mai elevate. Lucrările expuse sunt o expresie vie a artei noi din Turcia. Acestea pot servi ca elemente de comparaţie pentru manifestările de artă contemporană din Europa”. Doina Păuleanu a mai declarat: „tinerii au fost extrem de consecvenţi, s-au constituit ca un adevărat grup de comando care şi-a aranjat expoziţia într-un timp record.”
La eveniment au participat: preşedintele UDTR, Osman Fedbi, preşedintele comsiei de cultură Serin Türkoğlu, directorul Colegiului „Kemal Atatürk” din Medgidia Accan Mologani, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz, viceconsulii Özgen Topçu şi Özcan Gürcan numeroşi etnici turci şi tătari.
Ziua s-a încheiat cu o recepţie oferită tinerilor de către Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa. Printre invitaţi s-au aflat şi preşedintele comisiei de cultură, Serin Turkoğlu şi cel al comisiei de tineret, Ercan Musledin. Recepţia a încheiat Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare organizat de UDTR şi UDTTMR în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea”.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Să dăruim împreună

Pe data de 25 mai 2013 Portul Tomis a fost gazda Târgului Internaţional de Binefacere „Să dăruim împreună” aflat la cea de-a VI-a ediţie. Organizat la iniţiativa consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, doamna Füsun Aramaz în parteneriat cu Instituţia Prefectului târgul a implicat alte două consulate cel al Republicii Chineze şi al Federaţiei Ruse. Tările participante au expus produse culinare tradiţionale şi obiecte de artizanat.
În acest an activitatea s-a desfăşurat în cadrul Festivalului Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare, ediţia a V-a desfăşurat în perioada 19-30 mai la Constanţa care reunit Cosulatul Republicii Turcia, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea într-o organizaţie de amploare.
Comisia de femei a U.D.T.R. sub conducerea doamnei Amet Melek împreună cu filialele Cobadin, Amzacea, Mangalia şi Constanţa au pregătit produse de patiserie şi dulciuri care au fost oferite spre vânzare publicului. Ansamblul de dansuri folclorice „Fidanlar” aparţinând UDTR, „Nunta Zamfirei” şi „Marea Albastră” al CRLR, filiala Constanţa au susţinut un program artistic în faţa spectatorilor din Portul Tomis. Fondurile strânse din vânzarea produselor urmeaza a fi donate Centrului de primire a copilului în regim de urgenţă din Constanţa.
Alături de organizatorii Târgului de Binefacere „Să dăruim împreună” au fost prefectul Constanţei, Eugen Bola, subprefectul Iucsel Selamet, consulul Republicii Populare Chineze Su Yanwen, consulul general al Federaţiei Ruse, Mikhail Reva, Muftiul Cultului Musulman din România Muurat Yusuf, preşedintele UDTR, Osman Fedbi şi secretarul general Ibraim Ervin.

Nurgean Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Hâdârlez

Hâdârlezul este una din cele mai importante sărbători ale turcilor dobrogeni la care participă întreaga comunitate turcă. Conform legendei se spune că erau doi fraţi Hâzâr şi Ilias ce l-au supărat pe Stăpânul Cerurilor şi acesta ca pedeapsa i-a despărţit, unul devenind Stăpânul Pământurilor şi celălalt Stăpânul Apelor. Acestora li s-a permis să se întâlnească odată pe an, în noaptea de 5 spre 6 mai, într-o pajişte pe malul unei ape, sub o ramură de trandafir. Ziua de Hâdârlez reprezintă sfârşitul iernii şi începutul verii. De sărbătoarea Hâdârlez turcii dobrogeni se întâlnesc pe pajişti, la pădure, în zone cu verdeaţă, unde au loc spectacole în aer liber (dansuri populare, cântece, poezii, diferite întreceri culinare şi sportive). Se fac plăcinte cu brânză, cu carne, cu dovleac, turte turceşti rotunde, ce semnifică soarele şi luna etc. Din punct de vedere religios de Hâdârlez se comemorează sufletele celor răposaţi. Se vizitează mormintele, se fac rugăciuni din sfântul Coran.
Ziua de Hâdârlez exprimă tocmai sfârşitul iernii şi începutul verii. Sărbătoarea Hâdârlez se desfăşoară în zonele de verdeaţă, crânguri, pajişti şi păduri de lângă localităţile urbane şi rurale într-o zonă naturală unde găsim şi lacuri, izvoare, râuri, chiar şi firicele de ape curgătoare.
Se spun proverbe, zicători, legende, ghicitori, se mănâncă, se cântă, se petrece, se dansează, au loc jocuri de societate şi tradiţionalele trânte, lupte sportive numite güreş. O serbare ce este pigmentată cu muzică, dansuri populare (halk oyunları), cu întreceri sportive (güreş).
Acestei sărbători i se mai dă, în Dobrogea, numele de „tepreş”. Este o sărbătoare care întăreşte comunitatea, o face mai trainică, mai puternică.
Sărbătoare câmpenească, folclorică, Hâdârellez are loc într-o atmosferă animată, însufleţită, se sacrifică miei, se prepară bucate tradiţionale, se desfăşoară acţiuni distractiv-recreative la care participă, cu mic cu mare, femei, bărbaţi, tineri şi copii, rude, prieteni, întreaga comunitate.
Ca în fiecare an UDTR a petrecut această zi frumoasă împreună cu comunitatea turcă în Tulcea, Cumpăna, Fântâna Mare, Cobadin, Amzacea şi Constanţa. Fiecare filială a organizat câte o petrecere câmpenească cu diferite concursuri, cu cântece, cu dansuri tradiţionale turceşti. La acest eveniment au fost prezenţi ansamblurile „Yıldızlar” din Amzacea, corul doamnelor tulcence „Kaynanalar” şi grupul de dansuri „Tuna”. Anul acesta membrii filialei Constanţa au petrecut împreună cu membrii filialei Amzacea. Prezenţi la acest eveniment au fost: Preşedintele UDTR, d-nul Fedbi Osman, secretarul general al UDTR, d-nul Ibraim Ervin, preşedinte de onoare al UDTR, d-nul Asan Murat, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, d-na Füsun Aramaz, viceconsulul Republicii Turcia la Constanţa, d-nul Özgen Topçu preşedintele filialei Cumpăna, d-nul Bari Muselim, preşedintele filialei Cobadin, d-nul Raim Naim şi preşedintele filialei Tuzla, d-nul Salim Levent. Gazda activităţii a fost preşedintele filialei Amzacea, d-nul Suat Fehmi împreună cu membrii filialei Amzacea sa care au făcut ca această zi să fie minunată. Îi mulţumim d-nului Suat Fehmi pentru efortul depus şi totodată mulţumim şefului poliţiei localităţii Amzacea care a fost alături de noi în acea zi.

Firdes Musledin

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Datini şi obiceiuri ale turcilor dobrogeni

În data de 11 mai comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România a organizat cu sprijinul conducerii filialei Amzacea, a domnului Suat Fehmi activitatea „Datini şi obiceiuri la turcii dobrogeni, Hâdârlez” ce s-a desfăşurat în Amzacea. Acţiunea s-a desfăşurat sub forma unei sărbători câmpeneşti la care au participat membri ai filialelor din Mangalia, Cobadin, Tulcea, Constanţa, Cumpăna şi Amzacea.
Pentru a întregi atmosfera de sărbătoare membrele corului „Mehtap” şi ansamblul „Yıldızlar” au prezentat câte un moment artistic în aplauzele participanţilor. Nu au lipsit nici produsele culinare tradiţionale care au fost pregătite de doamnele comunităţii turce şi au fost servite toturor celor prezenţi.
Alături de Uniunea Democrată din România la această activitate au fost Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa prin prezenţa doamnei consul general Füsun Aramaz şi viceconsul Özgen Topçu care au fost invitaţii preşedintelui U.D.T.R. Osman Fedbi, ai secretarului general Ervin Ibraim şi ai preşedinţilor de la filialele Amzacea, Cobadin, Tuzla şi Cumpăna.

Nurgean Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

Zaman diliminin en bereketli günleri olan, içerisinde kandiller zinciri bulunan ve bütün İslam aleminde “üç aylar” diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının ilki Recep ayına girmiş bulunmaktayız.
Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaip kandili 26. gecesi Miraç Kandili, Şaban ayının 15. gecesi Berat Kandili ve Ramazan ayının 27. gecesi de Kadir Gecesidir. Bu mübarek gecelerin hepsi üç ayların içinde bulunmaktadır. Dolayısıyla rahmet, bereket ve huzur mevsimine bizleri kavuşturan Rabbimize hamdediyor ve O’nun kulu ve elçisi sevgili Peygamberimize de salat ve selam ediyoruz.
Bu aylar, imandan gelen bir heyecanla ibadet hayatımızın daha canlı tutulduğu feyizli ve bereketli aylardır. Bu aylarda, gücü yetenlerin Pazartesi- Perşembe günleri oruç tutmaları Peygamberimizin tavsiyesi ve Ramazana hazırlık açısından çok önemlidir.
Bu aylarda nefis muhasebesi yapılmalı, ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede tüketildiği gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, Mahşer günü kurulacak Büyük Mahkemenin tek Hakimi Yüce Allah’ın hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir.
Ayrıca, Yüce Allah’a çokça dua edilmelidir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), bu aylarda daha çok ibadet eder ve: “Allah’ım! Recep ve Sabanı hakkımızda mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur” diye dua ederdi.
Bu aylar, duaların Allah’a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların silinmesi, yapılan ibadetlere verilen sevabın katlanması bakımından büyük bir fırsattır. Çünkü Yüce Rabbimizin ikram ettiği bu dünya hayatını ibadet ve taatla değerlendirmeyenlerin o gün pişman olacaklarını ve: “Keşke bu hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim!” diyeceklerini, Kur’an-ı Kerim bize haber veriyor.
Bir başka ayette ise, Yüce Allah, Ahiret için hazırlık yapmamızı emrederek şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Allah’tan korkun, herkes yarına ne hazırladığına baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının, çünkü Allah yaptıklarınızdan haberdardır.
Ayrıca bu aylarda büyüklerin gönülleri alınmalı, eş ve dostlarımızın hatırları sorulmalı, garipler aranmalı, sofralarımıza davet edilmeli, yetimler gözetilmeli, yardıma muhtaç kimselere yardım edilmelidir. Aramızdaki kırgınlıklar, dargınlıklar, şahsi çıkar hesapları bir tarafa bırakılmalı, hoşgörü, kardeşlik ve birlik-beraberlik içerisinde olunmalıdır.
Romanya’da Regaıb Kandili tüm camilerde kutlanıyor, Köstence’de her sene olduğu gibi Anadalköy camiide kutlandı. Kandil sohpetini Türkiye Cümhuriyeti Köstence Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Sn. Aytekin Akçın yaptı, ikindi namazından sonra da Romanya Müftüsü Sn. Murat Yusuf Kuran-ı Kerim okudu ve mevlidle program devam etti. Programa tüm Köstence imamları katıldı. Romanya Demokrat Türk Birliği Din Komisiyonu Başkanı Sn Remzi İslam da programa katıldı. Romanya Demokrat Türk Birliği tüm programa katılanlara ikramda bulundu.
Üç ayları ve Regaip Kandillerini kutluyor ve Allah yaptığınız tüm ibadetleri ve hayırları kabul etsin.

Firdes Musledin

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Necropola otomană de la Hârşova

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în parteneriat cu Filiala Hârşova a Uniunii Democrate a Turcilor din România, a organizat sâmbătă, 18 mai la Muzeul „Carsium”, masa rotundă cu tema „Hârşova – cetate otomană”. La acţiunea culturală găzduită de muzeul din Hârşova şi ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, au participat viceconsulul Republicii Turcia la Constanţa, Özgen Topçu, preşedintele UDTR, Osman Fedbi, preşedintele fiialei Hârşova Memet Reduan, autorităţi locale, dar şi membri ai comunităţii musulmane din Hârşova.
După intonarea imnurilor de stat ale Turciei şi României, preşedintele filialei locale a UDTR, Memet Reduan, a declarat deschisă activitatea cu tema „Necropola otomană de la Hârşova, trecut, prezent şi perspective”. Responsabilul Muzeului „Carsium”, Constantin Nicolae, a prezentat principalele momente ale istoriei comune româno-otomane din Dobrogea între veacurile XV-XIX, punând accent pe elementele de unitate, pe convieţuirea şi acţiunea paşnică a celor două popoare care au întemeiat pe teritoriul Dobrogei numeroase aşezări înfloritoare. „Cadastrarea şi intabularea necropolei otomane, reconstituirea mormintelor şi includerea Hârşovei într-un circuit memorial-religios ar putea deschide calea către reabilitarea acesteia. Este de subliniat că Hârşova este singura localitate din Dobrogea în care trei coordonate de bază ale turismului cultural-religios sunt puternic reprezentate: cetatea, geamia şi necropola. Toate trei sunt monumente istorice de categoria A”, a spus specialistul muzeului, Constantin Nicolae.
După aproape două ore de discuţii, participanţii la manifestare au vizitat Cetatea, un ansamblu de vestigii din perioade şi epoci istorice diferite. În finalul manifestării, a fost vizitată necropola otomană, aşezată în partea de nord-est a cetăţii, la circa un kilometru de aceasta, monument care impresionează prin simplitate şi sobrietate.

Nurgean Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

OLIMPIADA DE RELIGIE ISLAMICĂ

Ediţia 2013

Comisia de învăţământ a UDTR a fost partener în organizarea la Medgidia, în sălile de clasă ale Colegiului Naţional „Kemal Atatürk”, în ziua de 25 mai 2013, a celei de a XIV-a ediţii a competiţiei „Olimpiada de Religie Islamică”. De această dată la competiţie au participat 70 de elevi din şcolile judeţene. Concursul s-a desfăşurat sub forma unui examen scris pe parcursul a trei ore iar subiectele, în număr de nouă, au fost selectate din tematica studiată în acest an şcolar pentru acelaşi segment de elevi şi anume elevii claselor a IV-a până în clasa a VIII-a. Tinerii prezenţi la acest concurs anual au avut ocazia deosebită de a cunoaşte colegi din alte şcoli cu care nu au ocazia să se întâlnească decât în astfel de locuri, a interacţiona cu aceştia şi a purta discuţii legate de diferite domenii. Nu numai pentru acest motiv sperăm ca la ediţia viitoare tot mai mulţi elevi musulmani să aleagă Olimpiada de religie islamică. Organizarea concursului a fost fără cusur, ca orice olimpiadă a avut un regulament, profesori supraveghetori şi o comisie de evaluare din rândul cadrelor didactice care nu au avut elevi înscrişi în concurs. Ca de fiecare dată, aşa cum este normal, această competiţie a fost organizată de ISJ Constanţa împreună cu Muftiatul Cultului Musulman iar UDTR şi Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa au fost instituţiile care au sprijinit financiar şi logistic această competiţie atât de importantă pentru comunitatea noastră.
În urma notelor acordate de echipa de evaluatori, în cursul aceleiaşi zile a avut loc decernarea premiilor, în număr de 20. Elevii câştigătorii au primit diplome şi diverse premii. Complimentele şi admiraţia noastră elevilor care au avut lucrări de 10 dar şi acelora care au avut calificative mai mici şi au obţinut premii la această ediţie. Aţi pierdut sau aţi câştigat mergeţi înainte deoarece în asta constă spectaculoasa evoluţie, a noastră, a tuturor. Ne permitem să le sugerăm tinerilor mai multă curiozitate şi îndrăzneală. Într- o societate dinamică acesta este secretul reuşitei. Comisia de învăţământ UDTR, prin realizarea acestei activităţi, a obţinut un lucru pe care şi-l dorea foarte mult şi anume să aducă bucurie tinerilor elevi care îşi văd împlinite eforturile Vă mulţumim tuturor, încă o dată pentru implicare şi reuşite. Cu mândrie şi recunoştinţă, cu multă bucurie în suflet vom prezenta sub forma unui tabel numele celor premiaţi:

Melek Osman

TABEL NOMINAL CU ELEVII PREMIAŢI LA OLIMPIADA DE RELIGIE ISLAMICĂ

25.05.2013
ETAPA JUDETEANĂ

Nr.NUME SI PRENUMELEClasaSCOALA DE PROVENIENTANOTA
1 SALIMAN ERDAL IV COLEGIUL NATIONAL "KEMAL ATATURK" 10,00 I
2 AMETGULHAN IV COLEGIUL NATIONAL "KEMAL ATATURK" 10,00 I
3 SALIMAN SERDAL IV COLEGIUL NATIONAL "KEMAL ATATURK" 10,00 1
4 EMIR CHERIM V COLEGIUL NATIONAL "KEMAL ATATURK" 8,00 III
5 ASAN GEANSEL V SCOALA GIMNAZIALA NR 24 ION JALEA CONSTANTA 9,00 Il
6 ERDOĞAN AYBIKE MEHLIKA VI COLEGIUL NATIONAL "KEMAL ATATURK" 9,40 II
7 RASIM NARCIS VI COLEGIUL NATIONAL "KEMAL ATATURK" 8,40 III
8 SERCAN YESA FURKAN VI COLEGIUL NATIONAL "KEMAL ATATURK" 8,10 M1
9 MAMUT DERIA DILEK VI SCOALA GIMNAZIALA "CONSTANTIN BRANCUSI" 7,80 M2
10 SULIMAN BILGHE VI SCOALA GIMNAZIALA "CONSTANTIN BRANCUSI" 9,80 I
11 AKDAĞ KADER VII COLEGIUL NATIONAL "KEMAL ATATURK" 9,50 III
12 SERCAN MELIS ALEYNA VII COLEGIUL NATIONAL "KEMAL ATATURK" 10,00 I
13 ALIBEC INDIRA VII SCOALA GIMNAZIALA "CONSTANTIN BRANCUSI" 8,50 M1
14 CAIALI DENISA VII SCOALA GIMNAZIALA "CONSTANTIN BRANCUSI" 9,90 II
15 CATRINA ELIS DUMITRU VII SCOALA GIMNAZIALA "SF. ANDREI" MANGALIA 7,60 M2
16 GUL MEHMET FATIH VIII SCOALA GIMNAZIALA "CONSTANTIN BRANCUSI" 10,00 I
17 ZEINEDIN DINER VIII SCOALA GIMNAZIALA "SF. ANDREI" MANGALIA 9,30 III
18 DOGANBURAK VIII SCOALA GIMNAZIALA NR 24 ION JALEA CONSTANTA 9,00 M2
19 EYNALLI FATIH VIII SCOALA GIMNAZIALA NR 24 ION JALEA CONSTANTA 9,70 II
20 RASIM GHIZEM VIII SCOALA GIMNAZIALA "MIHAIL SADOVEANU" 9,10 M1

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Medalie de aur pentru România la Izmir

În perioada 24-26 mai, 140 de ţări au avut posibilitatea să îşi promoveze imaginea în Turcia, la Izmir, în cadrul Festivalului Cultural organizat în debutul celei de-a XI-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de limba turcă. Standul organizat de România la Izmir a cucerit medalia de aur în urma jurizării.
Ţara noastră a avut un stand de prezentare prin care au fost promovate oportunităţile de turism, tradiţiile şi dansul popular românesc. În acest an, castelul Bran a fost laitmotivul scenografiei standului românesc unde meşterii populari români au expus ceramică de Horezu dar şi ţesături şi broderii. Ansamblul de dansuri aparţinând Palatului Copiilor din Bucureşti a cucerit publicul, fiind aplaudat îndelung la scenă deschisă.
În delegaţia României condusă de Doina Pană, ministru delegat pentru dialog social, alături de parlamentarii români s-au aflat deputatul UDTR Iusein Ibram şi inspectorul de specialitate din cadrul MECTS, prof. Vildan Bormambet. Conform declaraţiilor inspectorului de specialitate, prof. Vildan Bormambet, România a cucerit la Olimpiada Internaţională de limba turcă până în prezent, trei medalii de aur, la concursul de interpretare, medalie câştigată de Ioniţă Diana Gabriela, la concursul de eseuri unde primul loc a fost adjudecat de Serdal Uteu şi cu standul de prezentare de la Izmir. Echipa de elevi români care reprezintă România la Olimpiada Internaţională de limba turcă care se desfăşoară la Ankara este formată din opt elevi care concurează la secţiunile limba modernă şi limba maternă.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Deputaţii români, calificaţi la Amsterdam

La începutul lunii mai, deputatul Iusein Ibram, component al lotului de fotbal al Parlamentului a participat la un turneu de fotbal desfăşurat la Palma de Mallorca. Echipa de parlamentari români s-a întrecut cu echipe din 54 de ţări în cadrul unui campionat organizat de Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor. Conform declaraţiilor deputatului Iusein Ibram, parlamentarii români s-au calificat în finala turneului care se va desfăşura în acest an în luna octombrie, la Amsterdam.
La întoarcerea în ţară, reprezentantul Uniunii Democrate Turce în Parlamentul României, Iusein Ibram a declarat:„echipa de fotbal a parlamentarilor români este condusă de Adrian Merka, deputat ce face parte din grupul minorităţilor naţionale. Echipa are un palmares bogat, în anul 2011 clasându-se pe locul al doilea la turneul inter-parlamentar de fotbal de la Budapesta. Obţinerea calificării în competiţia fotbalistică de la Amsterdam ne îndreptăţeşte să afirmăm că parlamentarii români sunt uniţi atunci când intră în competiţie în afara graniţelor ţării. Oriunde s-ar afla, formează o echipă, fie că fac parte din majoritatea parlamentară, opoziţie sau minorităţi care luptă sub culorile tricolorului românesc ”
Echipa de fotbal îşi va relua antrenamentele după vacanţa parlamentară de vară.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Anneler Günü

Anneler Günü, anneleri anmak ve onurlandırmak amacıyla tüm dünyada farklı zamanlarda kutlanan özel gün.
Anneler günü, anneleri onurlandıran özel bir gündür. Değişik günlerde ve değişik ülkelerde kutlanır. Bu günde anneler çeşitli hediyeler alır. Bu günü farklı ülkelerdeki insanlar yılın farklı günlerinde kutlarlar.
Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini İsa’nın doğumundan 250 yıl öncesinden ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.
ABD’de Anna Jarvis’in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongrenin onayıyla Amerika çapında genişledi.
Anneler Günü dünyada farklı günlerde kutlanır. En geniş şekilde Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanır.
Bizi dünya ile tanıştıran, bebeklik dönemimizde bıkmadan usanmadan ’anne anne anne…’ diyerek bize anne demeyi öğreten, insanı hayattan soğutan ve çocukluk dönemimizde daima sorduğumuz ’Neden? Niçin? Nasıl?’ sorularına içtenlikle cevap veren, bizim için her zaman en iyi arkadaş ve en iyi sırdaş ünvanlarına sahip olan biricik annelerimiz; şüphesiz ki bizi biz yapan hayatımızdaki en önemli faktörlerden biri. Bizim için bu denli fedakarlıklar yapan ve hayatımızın vazgeçilmezi olan annelerimize olan sevgimizi, bağlılığımızı ve şükranlarımızı iletmek için tek bir gün yeterli olmasa da anneler gün tüm bu duyguları onlara yansıtabilmemiz için güzel bir fırsattır.

Nurgean Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Moştenirea Otomană în Dobrogea

Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” a organizat sâmbătă, 18 mai o conferinţă cu tema, „Moştenirea Otomană în Dobrogea”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Conferinţa s-a desfăşurat la sediul centrului cultural din Constanţa şi a fost susţinută de prof. univ. dr. Mihai Maxim, a cărui muncă asiduă de cercetare a documentelor otomane i-a adus, recent, titlul de membru de onoare al Academiei din Republica Turcia.
În debutul conferinţei, lectorul universitar dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a subliniat faptul că instituţia pe care o conduce este onorată să fie partener la un eveniment care îl are ca oaspete pe profesorul dr. Mihai Maxim, „un prieten apropiat al universităţii constănţene.” Decanul Emanuel Plopeanu a mai spus: „Dobrogea este încă o necunoscută din perspectiva Imperiului Otoman şi pentru aceasta îmi exprim toată gratitudinea Facultăţii de Istorie pentru profesorul Mihai Maxim”.
În deschiderea conferinţei, profesorul universitar dr. Mihai Maxim a vorbit despre influenţa limbii turce asupra limbii române, subliniind faptul că circa 2760 de cuvinte, fără a le include pe cele din perioada preotomană, multe dintre ele pe cale de dispariţie au fost preluate în limba română şi folosite în administraţie. Profesorul Mihai Maxim a mai spus că moştenirea otomană în Balcani a constituit subiect de dezbatere şi la Universitatea Princeton din SUA. Vorbitorul a mai adus în discuţie şi evoluţia raporturilor româno-turce după cucerirea independenţei, raporturi pe care le-a catalogat ca fiind excelente, subliniind că regele Carol şi-a dorit să aibă relaţii bune, bazate pe toleranţă şi încredere reciprocă, cu Imperiul Otoman. La Bucureşti, la Arhiva Naţională există o serie de microfilme cu documente turceşti, referitoare la Ţările Române care sunt la îndemâna cercetătorilor. Documentele deţin informaţii despre evoluţia demografică a populaţiei din Ţările Române dar şi despre organizarea administrativă în perioada Imperiului Otoman.
În finalul conferinţei profesorul dr. Mihai Maxim a concluzionat: „Stăpânirea otomană în Balcani a adus prosperitate şi dezvoltare”. În cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc şi lansarea volumului „Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei”.
La conferinţă au participat: directorul Centrului Cultural „Yunus Emre” din Constanţa Haşim Koç, Murat Actuan, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Constanţa, prof. univ. dr. Aurel Papari, viceconsulul Özgen Topçu, membrii ai comunităţilor turcă şi tătară din Constanţa.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

AHMET KUTSI TECER

1901’de Kudüs’te doğdu. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Öğretmenlik, müfetişlik ve milletvekilliği yaptı. Hecenin ikinci kuşak şairleri arasında sayılır. 1967’de İstanbul’da öldü.

NERDESİN

Geceleyin bir ses böler uykumu,
İçim ürpermeyle dolar: -Nerdesin?
Arıyorum yıllar var ki ben onu,
Aşıkıyım beni çağıran bu sesin.

Gün olur sürüyüp beni derbeder,
Bu ses rüzgarlara karışır gider.
Gün olur peşimden yürür beraber,
Ansızın haykırır bana: -Nerdesin?

Bütün sevgileri atıp içimden,
Varlığımı yalnız ona verdim ben,
Elverir ki bir gün bana derinden,
Ta derinden bir gün bana “Gel” desin.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Istoria Imperiului Otoman

Mehmed Celebi în Anatolia

Politica dusă de cel de-al doilea fiu al lui Bâyezîd, Mehmed Celebi, sau, mai bine zis de tutorele său, Bâyezîd Paşa, a fost mai agresivă. Albanez convertit şi crescut la Palat pentru a intra în serviciul statului, Bâyezîd Paşa a încercat în 1402, când a preluat frâiele de la Mehmed - refugiat la Amasya -, să restabilească mai întâi unitatea imperiului. Pentru început, Mehmed şi-a proclamat drepturile asupra provinciilor Anatoliei. L-a atacat pe fratele său, Isâ Celebi, care se stabilise la Brusa, şi l-a învins la începutul anului 1403. Refugiat la Constantinopol, Isâ a fost învins încă o dată în încercarea de re cucerire a Brusei, apoi şi-a găsit adăpost pe lângă candaridul Isfendiyâr, neliniştit de înaintarea lui Mehmed, Isâ şi aliatul său au pornit asediul Ankarei însă, învins din nou, Isâ a trebuit să fugă la Smirna, al cărui emir, Cuneyd, alcătui o alianţă ofensivă împotriva lui Mehmed împreună cu beii din Sarukhan, Menteşe şi Teke. Învingându-i, Mehmed va anexa Sarukhan şi va primi omagiul altor bei din Anatolia occidentală, în timp ce Isâ dispărea pentru totdeauna.
Suleymân nu intervenise, chiar dacă astfel îl încuraja pe Isâ. Însă succesul fratelui său l-a pus în mişcare şi a venit în Anatolia, la o dată greu de precizat (1406 sau 1407?). Brusa, apoi Ankara, şi-au deschis porţile înaintea lui. Venit în întâmpinare a fratelui mai mare, Mehmed a trebuit să se retragă de teama transfugilor. Partida cea mai puternică era în mod evident cea a lui Suleymân, căruia i s-au alăturat mai mulţi vasali ai lui Mehmed. Începând de acum, echilibrul de forţe anatolian contribuie la cel al aliaţilor. Astfel, karamanidul Mehmed Bey l-a atacat şi a fost învins de Suleymân. Refugiat la Amasya, Mehmed şi-a schimbat planurile şi a decis să atace ariergarda lui Stileymân. În iulie 1409, el l-a determinat pe fratele lor, Musâ, să plece din Sinope, cu ajutor candaridului Isfendiyâr (aflat din nou de partea sa) şi a lui Mircea din Ţara Românească: cei doi principi se aflau de mult în bune relaţii.

Aventura lui Musâ Celebi

Înfrângerea de la Ankara se dovedise mai greu de îndurat pentru Musâ decât pentru fraţii săi. Luat prizonier, el îşi văzuse tatăl murind în captivitate. Primind permisiunea de a duce corpul acestuia la Brusa, el a sfârşit prin a juca rolul unei rude sărace pe lângă Mehmed. Aceste experienţe triste explică rară îndoială imaginea, poate falsă, care ne-a rămas despre el: un tânăr fanatic, auster şi aspru, opusul lui Suleymân.
Musâ a invadat teritoriul acestuia cu o armată în care se aflau valahi, sârbi şi bulgari. Mircea - cu a cărei fiică se căsătorise - nu putea decât să înlesnească o tentativă de destabilizare a otomanilor. Asfel se explică şi prezenţa lui Ştefan Lazarevic, care nu putuse să se impună împotriva lui Gheorghe Brankovic, susţinut de Suleymân, decât cu ajutorul ungurilor. Pentru că Musâ l-a numit în funcţia de kâdî’asker pe celebrul şeic Bedreddîn, care va declanşa mai târziu o răscoală împotriva lui Mehmed, s-a tras concluzia că el milita pentru o politică populistă, ridicând mulţimea greacă şi musulmană împotriva aristocraţiei.
Ajuns în Rumelia la sfârşitul anului 1409, Musâ a obţinut pe 13 februarie 1410 o importantă victorie. Süleymân a fost nevoit să se întoarcă de urgenţă în Europa. Înconjurat de duşmani, el a găsit totuşi un aliat în persoana lui Manuel al II-lea. Süleymân s-a căsătorit cu o prinţesă din familia împăratului şi i-a redat acestuia doi ostatici. Învins pe 15 iunie 1410 în apropiere de Constantinopol (bătălia de la Kosmidion), apoi pe 11 iulie lângă Adrianopole, Musâ a bătut în retragere. Se va întoarce însă în anul următor pentru a-l ataca prin surprindere pe Süleymân care, părăsit de mai mulţi ofiţeri, a încercat să fugă, însă a fost prins şi ucis pe 17 februarie 1411. Musâ a rămas singurul stăpân al Rumeliei: succesul său a fost întărit de decizia veneţienilor de a negocia cu el menţinerea privilegiilor obţinute de la fratele său!
Ajuns la putere, Musâ a continuat lupta: l-a atacat pe Ştefan Lazarevic, care îl abandonase după victoria sa şi care încuraja, poate, un alt pretendent împotriva lui. Manuel al II-lea făcuse acelaşi lucru. În orice caz, Musâ a asediat Salonicu1, Selymbria (Silivri), Constantinopolul, făcându-l pe împărat să apeleze la Mehmed. Acesta nu era foarte încântat de succesul răsunător al fratelui său, astfel că acordul a fost repede semnat. De altfel, Musâ era în relaţii extrem de proaste cu seniorii Rumeliei, cu averea cărora se făceau cheltuielile de război, şi dintre care câţiva trecuseră la inamic. Împins de aceşti seniori să intervină, Mehmed a traversat Bosforul pe corăbii bizantine. A fost însă învins de Musâ în bătălia de la Incegiz (iulie 1412) şi a trebuit să se retragă în Asia, unde îşi va pregăti cu mai multă grijă întoarcerea. Cu forţele reunite, având acordul beilor de frontieră, al lui Ştefan Lazarevic şi Manuel al II-lea, el a trecut înapoi Strâmtorile în iunie 1413. Pe 5 iulie, Musâ a fost nevoit să accepte lupta în apropierea Sofiei. Învins de armata mult superioară ca număr, el a vrut să fugă, însă a fost prins şi strangulat. Scăpat de fraţi, Mehmed obţinuse ceea ce căuta de atâţia ani: unitate a restaurată a Imperiului otoman.

MEHMED I (1413-1421)1

Mehmed Celebi se vedea deci sultan. Otomanii folosi seră acest titlu ocazional, începând cu Murâd I-am văzut că Bâyezîd I cerea califului din Cairo pennisiunea de a-l purta -, însă numai începând cu secolul al XV -lea el îl va desemna fără vreo contestare pe suveranul otoman. Nici Siileymân, nici Musâ nu îl pretinseseră, cu toate că amândoi bătuseră monedă cu numele lor. Este deci important să subliniem că Mehmed, poate singurul din cei patru fraţi care avea o viziune imperială a rolului său, şi-a atribuit acest titlu începând din 1407. Astfel, ambiţiile tatălui său au apărut şi la el, aliate însă cu prudenţa şi cu sensul echilibrului pe care le cereau circumstanţele. De asemenea, Mehmed 1 este bine văzut şi de cronicarii otomani, şi de cei bizantini, care fac din el un prieten al creştinilor. Această imagine trebuie nuanţată. Prin victoria sa asupra lui Musâ, Mehmed devenise şeful unic al clanului otoman, punând punct ipso facto interregnului. De acum, tradiţia turcă a făcut din el urmaşul lui Bâyezîd I.
Pacea civilă nu era totuşi asigurată: până la moartea sa, sultanul va trebui să combată revoltele populare sau pe cele ale emirilor din Anatolia. Era deci importantă evitarea conflictelor externe. Mehmed 1 i-a înapoiat aliatului său, Manuel al II-lea, teritoriile luate Bizanţului prin tratatul din 1403. În schimb, împăratul l-a expulzat pe Orkhân, fiul lui Siileymân, pe care îl ţinea ostatic. Prinţul a fost trimis la Akhisar, după ce a fost orbit. Pe de altă parte, Mehmed 1 şi-a confirmat intenţiile de pace către trimişii din Serbia, Ţara Românească, Bulgaria, ducatul Ianina şi cei ai despotului Theodor. Veneţia însă s-a hotărât târziu să negocieze şi a fost nevoie de un război naval pentru a se ajunge la un acord. Mehmed 1 nu a ezitat să pornească în război. El a lansat mai multe expediţii: la Negroponte (Eubeea) împotriva veneţienilor (iunie 1414), dar şi în Ungaria şi Siria. Sub domnia sa, au fost cucerite în Albania Avlonya (Vlore) şi Gjirokaster (1417 şi 1418). Manuel al II-lea nu s-a lăsat înşelat, îngrijindu-se, începând cu primăvara lui 1415, de repararea meterezelor de la Hexamilion, tăind istmul Corint.

1. Cronologia domniei lui Mehmed 1 este extrem de confuză, iar cea pe care o propunem este rară îndoială defectuoasă pe alocuri.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Petek Dinçöz ile Çok Özel Röportaj!

Sözü ve müziği Gülşen’e, aranjesi Ozan Çolakoğlu’na ait olan “Aşk” isimli şarkının klip çekimleri için kameralar karşısına geçen Petek Dinçöz’ün yanında aldık soluğu... Şenol Korkmaz yönetmenliğinde İstanbul film sokağı stüdyolarında klibin çekimleri bir yandan devam ederken; geçen süreçte hayli kilo vermiş olan Petek Dinçöz’le başlıyoruz kısa bir sohbete...
- Farklı. Bu albümde onu istedim zaten. Yeniden doğuşumun imzası olacak. Hem görüntüm hem kafa yapım, hem de düşüncelerim her şey değişti. Dışarıya da yansıtmak istedim. Bu yüzden görüntümü de değiştirdik. Daha pop daha genç daha fasion olsun istedik. Umarım başarmışızdır. Çünkü çok usta bir ekiple çalışıyorum. Yönetmenim olsun, styling’cilerimiz olsun, Şeriban İpek de sahne kostümlerimi yapıyor.
* Peki nasıl bir albüm oldu? Kimlerle çalıştınız bu albümde?
- Çok değerli isimler var. Hakkı Yalçın var, sevgili Deniz Seki var. Sevgili Deniz Seki’ye de burdan öpücükler yolluyorum. Çünkü bu albümde Deniz Seki’den de çok güzel bir şarkı var. Çok güzel slow bir şarkı verdi bana. Bayıldım bayıldım. Onun dışında çok yetenekli yeni isimler var. Yeni arkadaşlarımız var.
* Yeni albümünüzün repertuvarını oluştururken nelere dikkat ettiniz?
- Sevgili menajerim Haluk Şentürk bu projeyi çiziyor. Özellikle bir şeyin altını çizmek istiyorum. Bu şarkılar seçilirken ben hiç karışmadım. Sevgili Erhan Bayrak’a sordum sevgili Ozan Çolakoğlu’na sordum, sevgili Gülşen’e de sordum. Herkesten fikir aldım. Başta Haluk Şentürk menajerim karar verdi; hangi şarkıların olması gerektiğine. Öyle repertuvar oluşturduk.
* Sevenleriniz bu albümde neler bulacak diye sorsam size...?
- Dinleyince herkez kendinden bir şeyler bulacak. Hem dans etmek isteyenlerin, hem slow şarkı dinlemek isteyenlerin bir albümü oldu. Her telden var şarkımız öyle diyeyim. Çok güzel oldu. İnşallah dinleyicilerimiz de beğenirler.
* Neden çıkış şarkınız “Aşk”...?
- Bu zaten 1.5 yıl öncesinde verilmiş olan bir karardı. Ben Gülşen’in şarkısıyla çıkış yapacaktım. Hareketli bir pop şarkısı. Bu yüzden Gülşen’in şarkısyla çıkış yaptık.
* Gülşen’den tek şarkı mı repertuvarınıza aldınız?
- Gülşen’den 2 tane şarkı aldım. Biri slov biri de şu an klip çekmiş olduğumuz “Aşk” isimli şarkı. 3 harfli nedir? Aşk... Daha ötesi var mı ? 2013’te aşk diliyorum kendime bu arada bunu da söylemiş olayım... Güzel bir aşk istiyorum... Sağlık istiyorum, huzur istiyorum ve tabi ki aşk istiyorum...
* Yeni albümle yeni de bir imajınız olmuş... Hayli zayıflamışsınız. Kaç kilo verdiniz?
- Yepyeni bir imaj. 12 kilo verildi. Ama sağlıklı bir şekilde verildi. Uzman diyetisyen eşliğinde pilates hocamın, spor hocamın sayesinde. Kendi kafama göre ben şunu yemeyeyim bunu yemeyeyim. Öyle bir şey yok. Yanlış beslenmeyin lütfen. Hele ki gazetelerde yazan diyetlere asla uymayın. Ben sağlıklı bir şekilde hem yiyerek hem spor yaparak kilo verdim. Şunu görüyorum ki gerçekten iradeli bir kızmışım ki diyetime sporuma sadık kaldım.
* Spor olarak neler yaptınız?
- Her sabah ben 06.30’da koşu bandının üzerinde oluyorum. Havalar iyi olunca da Bebek sahilinde yürüyorum sevgili beslenme uzmanım Şeyda Coşkun’la... Ona da burdan çok teşekkür ediyorum.
* Yepyeni bir Petek Dinçöz...
- Bu albümle aslında sadece görüntüm değil... Kalbim, beynim ve tabi ki görüntüm değişti. Onun için diyorumki 2013’te doğdum...
* 2013’te albüm dışında yeni projeler var mı?
- Yeni projeler var. Bir çok televizyon projesi geliyor. Biliyorsunuz hem sabah programı yapmıştım hem Çarkıfelek’i sunmuştum. Oyunculuk yapmıştım. Sinema filmi çevirdim, dizi projelerim oldu. Şimdi bir çok proje geliyor değerlendiriyorum. Ama bu albümle 2013 yılında daha bir müzik ağırlıklı geçmesi için kural koydum kendime. Konserlerime ağırlık vereceğim.
* Olumlu olumsuz şu ana kadar hayat size ne öğretti diye sorsam size?
- Her ne söylenirse arkandan ne konuşulursa. Hiç umursama. Önüne bak yoluna devam et. Ve işine sarıl ne yap biliyor musunuz? Kulaklarını tıkayıp, görmeyip, sustuğun sürece her zaman ilerlersin. Hepimizin hayatında sıkıntılar var. 3 maymunu oynayacaksın. Ben de 3 maymunu oynadım hala da oynayacağım. Ne kadar ömrüm varsa ben görmeyeceğim duymayacağım ve susacağım. Ve işime devam edeceğim.

Fatih SEVİLİR / Kral Grubu Muhabiri

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Elmalı Tava Keki

MALZEMELER

1 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 adet elma
1/2 paket
kabartma tozu

Hazırlanışı

 1. Elma soyulup rendelenir.
 2. Süt, şeker, tuz, yumurta ve elma rendesi karıştırılır.
 3. Karışıma un ve kabartma tozu eklenip iyice karıştırılır.
 4. Önceden ısıtılmış yağlı tavada pişirilir.
 5. Üzerine bal ve tarçın konularak servis edilir.

Frigănele cu mere

INGREDIENTE:

1 pahar cu lapte
1 pahar cu făină
1 ou
o lingură zahăr
un praf de sare
2 mere
1/2 pachet de praf de copt

MOD DE PREPARERE

 1. Se curăţă şi se rad merele
 2. Laptele, zahărul, sarea. oul şi merele rase se amestecă bine.
 3. La acest amestec se adaugă făina cernută şi praful de copt. Se omogenizează bine toate ingredientele.
 4. Într-o tigaie se încing 2 linguri de ulei şi cu ajutorul unei linguri se pune la prăjit compoziţia.
 5. Gogoşelele obţinute se servesc cu miere sau scorţisoară

Kağıtta Lüfer

MALZEMELER

2 adet lüfer
2 adet kabukları soyulmuş domates
2 adet yeşil biber
100 gram dilimlenmiş mantar
2 diş kıyılmış sarımsak
1 adet limon (soyulmuş, dilimlenmiş)
1 adet defne yaprağı
100 gram tereyağı
1 tutam maydanoz
Tuz
Karabiber
40 × 40 aluminyum folyo

Hazırlanışı

 1. Lüferin karnını yararak ayıklayın. Soğuk su ile yıkayıp iyice temizleyin.
 2. Folyo kağıdını açıp içerisine önce dilimlenmiş limonları ve dilimlediğiniz domateslerin yarısını dizin.
 3. Üzerine temizlenmiş lüferleri yerleştirin.
 4. Son olarak kalan domates ve limon dilimlerini, maydonozu, sarımsağı, defne yaprağını, tereyağını, tuzunu, biberini atın.
 5. Folyo kağıdını kenarları hava almayacak şekilde katlayıp kapatın.
 6. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.

Lufar la folie

INGREDIENTE

2 buc peşte lufar
2 roşii curăţate de coajă
2 ardei
100 g ciperci feliate
2 căţei de usturoi tocaţi
O lămâie ( curaţată şi feliate)
O frunză de dafin
100 de unt
Pătrunjel
Sare şi piper
40 × 40 cm folie de aluminiu

MOD DE PREPARARE

 1. Curăţaţi bine peştele şi spălaţil bine cu apă rece.
 2. Întindeţi folia de aluminiu şi puneţi un strat de lămâie şi un strat de roşii feliate.
 3. Peste cele două straturi puneţi pestele.
 4. Peste peşte adăugaţi alt strat de lămâie, roşii, usturoiul pisat, dafinul, untul, sarea şi piperul.
 5. Împăturiţi folia de aluminiu astfel încât să nu pătrundă aerul.
 6. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25 de minute. Se serveşte cald.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

română / türkçe: · română ·
türkçe
ediţia / autorul: · ediţia ·
autorul
alegeţi:
revista tipărită:
Mai 2013
legături: