Mulţi dintr noi, atât din rândul etnicilor turci din Dobrogea cât şi din rândul majoritarilor fac o greşeală în a pune semnul echivalenţei între termenii de minoritate etnică şi comunitate etnică.
Termenul de minoritate e unul neutru ce priveşte apartenenţa (declarată sau nu, asumată sau nu) a unei persoane la un anumit grup etnic. Termenul de comunitate e mult mai complex şi presupune nu doar apartenenţa la un grup etnic ci şi participarea activă la viaţa spirituală, culturală sau religioasă a acesteia. De aici derivă şi termenii de minoritar şi comunitar.
Etnicul turc trebuie să ştie că numai prin participarea la activităţile desfăşurate în cadrul comunităţii poate să-şi dobândească statutul onorant de membru al unei comunităţi şi să nu se piardă în masa amorfă de de simpli indivizi ai unei societăţi care la un moment dat nu-i va mai acorda nici interesul şi nici importanţa minimă (cuvenită totuşi) unei persoane dezorientate. Pentru că mai devreme sau mai târziu fiecare va trebui să-şi găsească un loc în societate; va trebui să răspundă unor întrebări simple de natură existenţială: cine este şi care este rostul lui în lume.
Rolul U.D.T.R. este şi acela de a cristaliza ideea existenţei unei comunităţi etnice turce în România iar acti-vităţile derulate de aceasta în cei 16 ani de activitate o transformă într-un veritabil vector de stabilitate în afirmarea identităţii proprii specifice destinului de cetăţean român de naţionalitate turcă.
Ervin Ibraim
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Luna mai a fost pentru Uniunea Democrată Turcă din România o lună plină de evenimente. Începând cu sărbătoarea Hıdırellez şi terminând cu Săptămâna Culturii Turce, am trecut cu repeziciune de la un eveniment la altul. În paginile revistei noastre vom reda, pe rând şi cât mai exact posibil, manifestările educaţionale (Olimpiada de Limbă şi Literatură Turcă, Olimpiada de Religie Islamică, Ziua Copilului în Turcia – 23 Aprilie), culturale (Săptămâna Culturii Turce, cuprinzând Simpozionul Internaţional Femeia Turcă din Balcani – ed. a III-a, Sărbătoarea Tineretului şi a Sportului, concertele fanfarei Mehter în România), interviuri şi ştiri de actualitate.
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Cu ocazia „Săptămânii Culturii Turce“ Comisia de Femei şi Comisia de Cultură a Uniunii Democrate Turce din România a organizat în perioada 18-22 mai 2006 la hotel Oxford din Mamaia a treia ediţie a simpozionului “Femeia Turcă din Balcani”. La simpozion au participat 140 de delegaţi din România, Turcia, Bulgaria şi Grecia.
La deschiderea oficială a lucrărilor au participat numeroase personalităţi: preşedintele U.D.T.R. d-nul Osman Fedbi, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa d-nul Haluk Ağca, preşedinta Organizaţiei Femeilor Turce din Balcani d-na conf. univ. dr. Şenol Bal, preşedinta Organizaţiei de Femei din Bulgaria Mecbure Efraimova, Îşîk Sadîk Ahmet, preşedinta Organizaţiei de Femei Turce din Grecia.
Din lucrări a reieşit faptul că femei turcă este modernă şi încearcă să răzbată prin propriile puteri pentru a-şi atinge independenţa şi pe plan financiar, cultural şi politic.
În decursul timpului femeia turcă a fost în primul rând mamă, soţie devotată, a fost cea care a dat educaţie copiilor, transmiţându-le acestora obiceiurile, tradiţiile şi nu în ultimul rând cultura nostră. Aici s-a atins şi un punct sensibil, acela de a se folosi în familie limba maternă turcă pentru a nu fi uitată.
Femeile din lumea Balcanică şi-au exprimat punctul de vedere referitor la implicarea femeii în piaţa muncii. Aceasta poate aduce independenţa financiară şi libertatea de exprimare a femeilor. În anul 2007 România va fi membră a Uniunii Europene şi legat de acest eveniment s-au specificat beneficiile şi problemele care le-ar putea avea.
O altă problemă dezbătută a fost cea a femeii islamice. Sunt curente ce pun în umbră femeia mu-sulmană. Prin exemplificări din cartea Sfântă Coranul încă o dată s-a subliniat că femeia muslumană nu este în umbra bărbatului, ea îi este egală.
Invitatele din Turcia, Bulgaria şi Grecia au fost încântate de sprijinul acordat de statul român minorităţilor.
Lucrările vor fi prezentate ulterior în cadrul unei broşuri.
Cu ocazia simpozionului participantele au învăţat multe lucruri, dar cel mai important este acela că femeia trebuie să fie puternică, să lupte pentru ea şi pentru idealurile ei. Schimburile de experienţă, sfaturile date sau primite au demonstrat că femeia turcă indiferent dacă trăieşte în România, Turcia, Bulgaria sau Grecia gândeşte, simte, are aceleaşi indealuri.
Ne-am despărţit cu un gol în suflet dar şi cu bucuria că ne vom revedea la anul mai puternice, mai bogate spiritual şi de ce nu „mai tinere”.
În încheiere ne bucurăm că acţiunile organizate de Uniunea Democrată Turcă a avut reuşită, aceste activităţi fiind mediatizate pozitiv în presă şi televiziune. Participarea unui public numeros a demonstrat încă odată competenţa organizatorilor.
Gafar Serin
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Türk Kültürü Haftası çerçevesinde Romanya Demokrat Türk Birliği III. “Balkan’daki Türk Kadını Sempozyumunu“ düzenledi. Türk Kültürü vesilesiyle Kadınlar Komisyonu ve Kültür Komisyonu 18-22 mayıs 2006 tarihleri arasında, Mamaya “Oxford“ Otelinde, Balkan'daki Türk Kadını Sempozyumunu düzenledi.
Sempozyuma Romanya, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'dan 140 delege katıldı. Sempozyumun acılış töreninde davetliler arasında Romanya Demokrat Türk Birliği Genel Başkanı Sayın Osman Fedbi bey, T.C. Köstence Başkonsolosu, Sayın Haluk Ağca bey,TUDKAD başkanı, Sayın Dr. Şenol Bal hanım, Bulgaristan Kadın Derneği başkanı sayın Mecbure Efraimova hanım, Yunanistan Batı Trakya’dan Kadın Derneğin Başkanı, Sayın Işık Sadık Ahmet hanım bulundular.
Sempozyumda 24 bildiri sunuldu. Sempozyumda sunulan bildiriler:Sosyal, Kültürel ve Siyasi hayatında Türk kadının rölü ve yeri, Yyersel tarihinde Türk kadını yeri, Zaman boyunca kadının gelişimi, Kadının dini görüşleri gibi konuları aktarıldı.
Sonuç olarak, bildirilerden, Türk kadını modern olduğunu belirlendi. Mali alanında bağımsızlığını kendi gücüyle kazanmaya çaba gösterdiğini meydana cıkarılmıştır. Zaman boyunca, Türk kadını, ilk sırada anne,eş ve çoçuklarını eğitim ve gelenekleri, adetleri ve kültürü bilgilendirendir. Ailede dilini unutmamak şartıyla kullanılmasını burada noktalanmıştır. Verilen örneklere, Türk kadının karşılaştığı çeşitli durumlara sahiplendiğini, yapımcı birlik olduğunu vurgulanmıştır. Balkandaki kadınlar, iş piyasasına girmek görüşünü cizmişler. Bu görüş kadınlara mali bağımsızlık ve ifade özgürlüğü getirilebilir. Romanya, 2007 yılında Avrupa’nın üyesi olacaktır ve bununla birlikte yararları ve zorlukları belirlenmiştir. Bu sempozyumda Islam kadının konusu da tartışılmıştır. Kur’an-ı Kerim’den örnekler vererek Müslüman kadını erkekle eşittir diye bir kere daha vurgulanmıştır.
Romen devleti azınlıklara destek verdiği için Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’dan davetli hanımlar hayran kaldılar. Sunulan tüm bildiriler bir broşür halinde yayınlacaktır.
Tercümeyi yapan: Subihan İomer
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
După îndelungi incertitudini în ceea ce priveşte prezenţa lor în România, cu câteva zile înainte de începerea „Săptămânii Culturii Turce“, un telefon primit din Ankara la orele serii a reînsufleţit toată echipa care lucra la acest proiect. În sfârşit, Mehter vine în România. Dar poate vă întrebaţi cine sunt ei.
Formaţia de Mehter a luat fiinţă acum 700 de ani în anul 1299 la dorinţa lui Osman Gazi.
Sute de ani a însoţit armata otomană, purtând-o spre glorii, înspăimântând duşmanii şi ridicând moralul ostaşilor turci. Muzica cântată de Mehter, varia de la eveniment la eveniment. De exemplu, pe câmpul de luptă se foloseau mai mult tobele şi sunetele erau mai intense şi înspăimântătoare pentru a intimida duşmanul. Pe vreme de pace muzica mehterului se auzea zilnic în saraiul paşei, anunţând orele de rugăciune pentru popor.
Pe vremea lui Mahmud Han în anul 1826 s-a desfiinţat, iar în anul 1911 a luat din nou fiinţă, transformându-se în fanfară militară sub numele de „Mehterhani Hakani”.
Beethoven şi foarte mulţi muzicieni au fost impresionaţi de muzica Mehter, după care s-au inspirat compunând piese renumite.
Pentru a treia oară în istorie, în anul 1953, formaţia de Mehter a renăscut şi de atunci, sub patronajul Ministerului Culturii din Turcia, dă spectacole în ţară şi peste hotare, aducând odată cu muzica ei şi amintirea istoriei zbuciumate şi pline de glorii a Imperiului Otoman.
Sosiţi în România, au fost întâmpinaţi de la graniţă de coordonatorul acestui proiect, d-na Şachir Sureia. În programul pregătit cu minuţiozitate, vineri, 19 mai, s-a aflat o vizită la Palatul Parlamentului, acolo unde deputatul U.D.T.R., d-nul Ibram Iusein, a fost amfitrion.
De prezenţa Mehterului s-au bucurat spectatorii din Medgidia, Constanţa şi Tulcea. Programul pentru cele trei oraşe a fost identic: paradă militară şi concert. În schimb, durata a diferit. Parada din Constanţa s-a derulat pe o distanţă mai mare, iar concertul a durat mai mult. Asta datorită faptului că în Constanţa, vizita Mehterului a coincis cu Zilele Constanţei, iar alaiului nostru i s-au alăturat turişti, localnici, oameni care priveau de la fereastră au coborât alături de noi, pe stradă, mărşăluind în ritmul Mehterului. Concertul dat pe platoul din faţa Cazino-ului din Constanţa a fost magnific, şi în condiţii deosebite. Am cântat alături de ei, ne-am emoţionat alături de ei... Aşteptăm cu nerăbdare a doua întâlnire cu fanfara militară otomană Mehter.
Credem că mulţumirile aduse pe această cale oamenilor de suflet care au avut o cât de mică contribuţie la realizarea acestui mare proiect, nu sunt de ajuns. Unul dintre aceştia este D-nul Türker Yörükçuoğlu, consilier al primului ministru din Turcia, unul dintre cei care au pus „piatra de temelie“ a vizitei acestui ansamblu în România. A fost alături de ei pe tot parcursul vizitei în România, a fost alături de noi, a fost unul dintre ai noştri.
Sperăm de asemenea, ca fotografiile realizate de noi şi prezentate în paginile revistei noastre să redea, cât de puţin, măreţia Mehterului.
Minever Omer, Serin Gafar
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
În cadrul „Săptămâni Culturii Turce“, Comisia de Tineret a Uniunii Democrate Turce din România a organizat ample manifestări dedicate zilei de 19 mai - Sărbătoarea Tineretului şi a Sportului. Astfel, ziua a debutat cu un cros, organizat de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, pe traseul Prefectură - sediul consulatului. Au participat numeroşi tineri, crosul desfăşurându-se pe două secţiuni secţiuni - fete şi băieţi. Toţi participanţii au primit de la organizatori câte un premiu, câştigătorii primind premii substanţiale din partea oamenilor de afaceri turci.
Fete:
Băieţi:
Ziua a continuat cu un simpozion cu tema „Ataturk şi moştenirea lăsată tinere-tului turc“, în cadrul căruia profesorii noştri de suflet: Tahsin Akşit, Emel Emin, Ghiulten Abdula Nazare şi Lică Nazare Abdula au pre-zentat tinerilor lucrări pe această temă. Având în vedere că este primul simpozion de acest gen, tinerii au lăsat acest an locul vorbitorilor pentru cei mai experimentaţi, urmând ca în viitor, ei înşişi să susţină lucrări pe teme date. Feli-cităm pe această cale organizatorii acestei mani-festări, Emghil Hasan şi Levent Accoium, deoarece acţiuni de tineret nu în-seamnă numai întreceri sportive sau seri dansante.
Ziua s-a încheiat cu concursuri şi întreceri spor-tive, câştigătorii primind câte un mic premiu din partea Uniunii Democrate Turce din România.
Sperăm ca în viitor a-cest gen de acţiuni cultural-educativ-sportive să ia am-ploare, tinerii urmând a con-tinua tradiţia organizării acestor manifestări.
Minever Omer
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Cu toate că Ziua Copiilor din Turcia se sărbătoreşte în fiecare an în data de 23 Aprilie, anul acesta pentru faptul că a coincis cu zilele de vacanţă, s-a sărbătorit în România în data de 27 aprilie 2006. Organizatorii acestei acţiuni au fost Uniunea Democrată Turcă din România- în calitate de iniţiator, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco- Muslumani din România, I.S.J. Constanţa şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România. Palatul Copiilor din Constanţa a fost gazda acestei festivităţi deosebite, care a debutat cu expoziţia de desene realizate de copii, cu tema „Pace între religii”. La această manifestare au participat aproximativ de 350 de copii din 28 de şcoli şi grădiniţe, care au prezentat momente artistice. Copiii s-au bucurat de cadouri şi de momentele de umor ale celor 3 clovni,care au venit special pentru ei. Aceştia le-au oferit baloane şi au desenat pe feţele lor fluturaşi, ursuleţi, iepuraşi şi floricele.
Deschiderea activităţii a făcut-o Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa domnul Ağca Haluk cu următoarea cuvântare: „Stimaţi oaspeţi şi dragi copii, Ziua Copilului este sărbătoarea oferită în dar copiilor de către fondatorul Turciei moderne Mustafa Kemal Atatürk şi se sărbătoreşte în fiecare an în ziua de 23 aprilie. În fiecare an, grupuri de copii din diferite colţuri ale lumii vin în Turcia şi participă la manifestările prilejuite de această sărbătoare. Astfel, oamenii mari de mâine din diferite colţuri ale lumii fac cunoştinţă unii cu alţii, petrec clipe frumoase împreună şi leagă prietenii. Aceste festivităţi apropie naţiunile unele de altele, dar contribuie şi la menţinerea păcii în lume.
Dragi copii, datorită faptului că anul acesta ziua de 23 aprilie a coincis cu zilele de vacanţă, festivităţile de 23 aprilie se organizează astăzi, 27 aprilie. La mulţi ani! ”.
Pentru Republica Turcia, ziua de 23 Aprilie are o însemnătate deosebită: la această dată, în anul 1920 s-a întrunit pentru prima dată Parlamentul Republicii Turcia, naţiunea turcă dobândindu-şi astfel independenţa, suveranitatea şi libertatea.
După 8 ani, marele om de stat Mustafa Kemal Atatürk a dedicat această zi copiilor, ea fiind sărbătorită nu numai de copiii din Turcia ci şi de copiii din întreaga lume.
Participanţii de onoare ai acestei manifestări au fost Consululul General al Republicii Turcia la Constanţa - domnul Haluk Ağca şi soţia doamna Derya Ağca, Pre-şedintele Uniunii Democrate Turce din România Domnul Osman Fedbi, Preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România Domnul Saladin Agiacai, Preşedinta Comisiei de Femei din cadrul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea doamna Yasemin Uysal, Domnul Deputat al Uniunii Democrate Turce din România Ibram Iusein, Deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România- Aledin Amet, doamna consilier parlamentar -Luminiţa Gheorghiu, Inspector de Limba Turcă în cadrul I.S.J. Constanţa - Ene Ulgean.
Grupa I (grădiniţe + clasa I)
Grupa a II-a (cls. a II, III, IV şi a V-a):
Grupa a III-a (cls. a VI, VII, VIII):
Vildan Bormambet
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Chiar dacă nu toţi copiii ştiu semnificaţia exactă a acestei sărbători, 23 Aprilie „Ziua Copilului“ a devenit deja o tradiţie în România.
An de an, cadrele didactice, împreună cu elevii, pregătesc momente deosebite. Anul acesta, la Grădiniţa Bilingvă Româno-Turcă nr. 58 din Constanţa, copiii din grădiniţă, alături de elevii claselor speciale de limba turcă din cadrul şcolii nr. 12 şi cei din Cobadin, au sărbătorit împreună, prin cântece, dansuri, poezii. Alături de ei s-au aflat educatoarele, învăţătoarele, părinţii, noi, ziariştii şi un oaspete de seamă soţia Consulului General al Republicii Turcia la Constanţa, d-na Derya Agca. Alături de copii, toţi cei prezenţi au retrăit momentele copilăriei.
Minever Omer
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
În perioada 19-22 aprilie 2006, la Colegiul Naţional «Kemal Atatürk» din Medgidia, a avut loc a X-a ediţie a Olimpiadei de limbă şi literatură turcă faza naţională. Atât la deschiderea festivă cât şi la închiderea olimpiadei au fost prezenţi ca participanţi de onoare d-na Leman Ali – insp. M.E.C., d-na Narcis Amza – insp. şc. gen. I.S.J. Constanţa, d-nul Haluk Ağca – Consulul general al Republicii Turciei la Constanţa, d-nul Murat Iusuf – Muftiul Cultului Musluman din România, d-nul Asan Murat – prim vicepreşedinte U.D.T.R., d-nul Agiacai Saladin – preşedintele U.D.T.T.M.R, reprezentanţi ai Primăriei Medgidia, dar şi reprezentanţi de seamă ai oraşului gazdă.
La această etapă a olimpiadei, din totalul de 46 de elevi clasificaţi la faza judeţeană, s-au prezentat pentru etapa actuală un număr de 39 elevi.
După proba scrisă pe care au avut-o în prima zi a olimpiadei, elevii au beneficiat de o zi minunată în Tulcea. Au vizitat Muzeul Deltei, Palatul Copiilor, Monumentul şi o plimbare de 3 ore superbe pe canalele Deltei, fiind totodată răsfăţaţi cu plăcinte , sucuri şi cântecele doamnelor de la filiala U.D.T.R- Tulcea. Tot acest program a fost pregătit cu minuţiozitate pentru copiii care au participat la olimpiadă, de către d-nul Ibram Iusein- deputatul U.D.T.R, pentru care, atât copiii cât şi profesorii i-au mulţumit din tot sufletul.
A treia zi a fost ziua premierilor. Cei mai buni au fost premiaţi în primul rând de M.E.C., de Consulatul Republicii Turcia la Constanţa, de U.D.T.R. şi U.D.T.T.M.R. Nici membrii Comisiei centrale nu au fost uitaţi ei primind cadouri simbolice din partea U.D.T.R. Membrii Comisiei centrale a Olimpaiadei de limbă şi literatură turcă a avut următoarea componenţă:
Vildan Bormambet
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
19-22 Nisan 2006 tarihler arasında, Mecidiye’deki “Kemal Atatürk ” Ulusal Kolejinde, Turkçe Milli Olimpiyatı düzenlendi. Bu olimpiyat Romanya Milli Eğitim Bakanlığın Azınlıklar Bölümünün tarafından destekleniyor. Bu yıl X cu kez düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığ’ında Türk azınlığın Baş müfettişi Sayın Leman Ali, Olimpiyat Komisyonun başkanı olarak açılışından itibaren sonuna kadar diğer öğretmenlerle gayretle çalıştı.
Açılışta ve kapanışta, hep öğrencilerin yanında olan onurlu davetliler olanlar - Sayın Haluk Ağca - T.C. Başkonsolosu ve eşi – Derya Ağca Hanım, Sayın Nascis Amza - Köstence Baş müfettişi, Sayın Murat Iusuf- Romanya Müslümanlar Müftüsü, Sayın Murat Asan - RDTB’in Başkan yardımcısı, Sayın Agiacai Saladin - RDTTMB’in Başkanı ve Mecidiye Belediyenin temsilcileri.
Ikinci gün öğrenciler ve öğretmenler Tulça’ya gittiler. Tulça girişinde Ibram Iusein Bey – Romanya Parlamentosunda RDTB’in milletvekili onları karşıladı. Hep birlikte Delta Müzesi, Sanat Müzesi, Şehitlerin Anıtını ziyaret ettikten sonra, 3 saat Delta’nın kanallarında gemiyle harika bir gezi yaptılar. Bu unutulmaz gezi için hem öğrenciler hem öğretmenler sayın milletvelikimize candan teşekkürler ettiler.
Olimpiyata 46 öğrenciden 39 öğrenci katıldı. Bunlardan 25 öğrenci başarılı oldu, 1 öğrenci “Mustafa Kesgin” özel ödülü kompozisyon için aldı ve 1 öğrenci 6 yıl devamlı Türkçe Milli Olimpiyatına katılıp başarılı olduğu için özel ödü aldı. Başarılı olan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı, T.C. Başkonsolosluğu, RDTB ve RDTTMB’in taraflarından ödünlendirildiler.
Olimpiyata ev sahipliği yapan Tahsin Akşit Bey’in konuşmasından:
“Türkçe Olimpiyatına hepiniz hoş geldiniz! Şair Yahya Kemal der ki“ Türkçe ağızımda anamın sütü gibidir”, Elyot der ki: “Her insanın eğitimde, öğretimde alacağı ilk meziyet ana dilinin kullanmaktadır”, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk der ki: “Kat’ı olarak bilinmelidir ki Türk milletin milli dili, milli benliği bütün yaşantısında esas olacaktır”. Sayın misafirler, Köstence Ovidius Üniversitesi’nde görev yapan edebiyat öğretmeni Namık Kemal Yıldız Bey şöyle seslenir: “Dostum/ dar deme hemen ufkuna/ Biliyorum henüz bakmadım koca Türk dünyasına/ Duyuyorum hepinizi /Diyorsunuz ki “Türkiye Türkçesi”/ Ortak dil Türk dünyasına”. Bu vesileyle soydaşlarıma, bu imkânı veren- Romanya yetkililerine ve olimpiyatta emeği geçenlere teşekkür ederim.”
Vildan Bormambet
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
În data de 13 mai 2006, la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk” din Medgidia, s-a desfăşurat Olimpiada de Religie Islamică, faza judeţeană.
Membrii Comisiei de organizare au prezentat şi au analizat variantele de subiecte, concepute în totalitate conform cerinţelor programelor şcolare
Din totalul de 126 de elevi clasificaţi la faza locală, s-au prezentat pentru această etapă în număr de 67 elevi.
Elevii care au obţinut rezultate la olimpiadă au fost premiaţi de către Muftiatul Cultului Musulman şi Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa.
Vildan Bormambet
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
REP. - Kendini tanıtır mısın?
E:E. - Bnim adım Enan Elida ve Valu lui Traian’ daki 1 nolu Okulun’ da sekizinci sınıf öğrencisiyim.
Rep. - Bu milli olimpiyatına kaçıncı katılışındır?
E.E. - Bu milli olim-piyatına ikinci katılı-şımdır.
Rep. Olimpiyat konuları hakkında neler diyebilirsin?
E.E. - Olimpiyat ko-nuların üzerine diyebili-rim ki pek kolay değildi. Türk dili ve edebiyat yersel olim-piyatlarına katıldığım için yarışma atmosferiyle alışıkım.
Rep. - Olimpiyat programı üzerine fikirlerini alabilir miyim?
E.E. - Bu senedeki olimpiyat programını çok beğendim. Açlış ve yarışmadan sonra Tulcea ve Tuna nehri Deltası’nı ziyaret ettik. Ayrıca müzeleri dolaşarak çok bilgiler aldık.
Rep. - Gelecek milli olimpiyatına katılmaya düşünüyor musun?
E.E. - Tabi ki düşünüyorum.Bilgilerimi artırmak için çaba göstereceğim. Son olarak bu faaliyeti organize edenlere teşekkürlerimi sunmak isterim.
Rep - Kendini tanıtır mısın?
G.Ş. - Adım Gafar Şenis,Köstence ‘’’Mircea cel Batran’’Milli Koleji’nin öğrencisiyim.Onuncu sınıftayım.
Repi - Bu milli olimpiyatına kaçıncı katılışındır?
G.Ş. - Türk dili ve edebiyatı olimpiyatına ikinci defa katılıyorum.
Rep. - Olimpiyat konuları hakkında neler diyebilirsin?
G.Ş. - Konular seviyemize uygundu. Olimpiyat olduğundan dolayı bazı sorular fazla bilgi istiyordu. Bu sorulara yanıt veren öğrenciler başarılı olabildiler.
Rep. - Olimpiyat programı üzerine neler diyebilirsin?
G.Ş. - Olimpiyat programı gayet güzel düzenlenmişbir açılış töreniyle başladı. Sonra üç saat süresince yazılı sınavımız oldu. Öğleden sonra bir şehir gezisi düzenlendi. Böylece Mecidiye’yidha iyi tanıyabildik. Herkes bundan memnun oldu. İkinci gün Tulcea şehrini ve Tuna Deltası’na bir gezi yaptık.Böyle bir geziye ilk defa katıldığım için gördüklerimden hayran kaldım.Müzeler, tarihi yerler ve doğa güzellikleri bizi epeyce etkiledi. Organize edenlere teşekkür ederim.
Rep. - Kendini tanıtır mısın?
H.M. - Benim adım Hayat Memiş, “Mircea cel Batran“ Milli Kolejin’de öğrenciyim.
Rep. - Bu milli olimpiyatına kaçıncı katılışndır?
H..M. - Bu milli olimpiyatına üçüncü katılışımdır.
Rep. - Olimpiyat konuları hakkında neler diyebilirsin?
H.M. - Bazı konular kolaydı bazı konular zordu, mantığı devreye sokuyordu. Kompozisyon bölümünde tabi ki düşünmek zamanı gerektiriyordu çünkü başlığı Kendine örnek aldığın bir kişinin portresini yaz ve gerçekten düşünmeliydim.
Rep. - Olimpiyat programı üzerine fikirlerini alabilir miyim?
H.M. - Olimpiyat programı muhteşemdi.Ben şahsen çok beğendim. Yazılı sınav heyecanlı geçti. Tulcea şehrine yaptığımız gezi ile biraz bizi rahatlattı. Bu olimpiyatı organize edenlere çok teşekkür borcuyuz.
Rep. - Kendini tanıtır mısın?
M.İ. - İsmim Memet İrfan,Mecidiye “K.Atatürk Ulusal Koleji’nin 10 cu sınıf öğrencisiyim.
Rep. - Bu milli olimpiyatına kaçıncı katılışındır?
M.İ. - Bu milli olimpiyatına üçüncü katılışımdır.
Rep. - Olimpiyat konuları hakkında neler diyebilirsin?
M.İ. - Diğerlerine göre biraz daha zor oldu ama başardık.Kompozisyon konusunda biraz zorlandık çünkü bilgi hakkında ya da bilim hakkında yazılması gereken o kadar çok şey var ki, ne hakkında yazacağımızı giriş ve kompozisyon bölümlerine çok düşündüğümüz için biraz zorlandık.
Rep. - Olimpiyat programı üzerine fikirlerini alabilir miyim?
M.İ. - Birinci gün sınav oldu. Sınavdan sonra gezinti. Ertesi gün, Tulcea’ya gittik. Tulcea’da çok güzel Tuna’yı gezdik. Babadağ’ın camisine gittik, Gazi Ali Paşa türbesini gördük ve müzeler ziyaret ettik. Bunları sağlayan herkese teşekkürler ediyoruz.
Sayfayı hazırlayan Subihan İomer
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
„Autorităţile locale au pregătit un adevărat festival pentru constănţeni cu ocazia Zilelor Constanţei. Pe lângă manifestările culturale şi sportive, Portul Tomis a găzduit un spectacol maraton pentru toate vârstele, oferit de ansambluri folclorice, tarafuri, fanfare şi cei mai în vogă artişti ai momentului.
Manifestările organizate de Primărie cu ocazia Zilelor Constanţei au atras, pe parcursul celor două zile de week-end, ca un magnet, zeci de mii de constănţeni. Portul Tomis a fost transformat atât sâmbătă, cât şi duminică, într-o imensă scenă pe care ”s-a jucat” piesa sărbătorii Constanţei. Pe lângă spectacolele şi concertele-maraton susţinute de cei mai în vogă artişti ai momentului, oferite gratuit de municipalitate, ca în fiecare an, Primăria a dus anul acesta şi un element de noutate, reprezentat de fanfara armatei turce, cea mai veche fanfară, atestată documentar de aproape un mileniu. Instrumentiştii turci au mărşăluit sâmbătă prin centrul oraşului în ritmuri de paradă şi le-au oferit constănţenilor aflaţi pe faleza Cazinoului de Constanţa un concert de fanfară cu izuri orientale, care a făcut deliciul tuturor celor prezenţi.“ (www.telegrafonline.ro)
Pe scena amplasată în Portul Tomis, alături de alte ansambluri s-au aflat şi cele ale Uniunii Democrate Turce din România: „Fidanlar“, „Delikanlılar“ şi „Mehtap“ care, prin cântecele şi dansurile prezentate au arătat încă o dată spectatorilor frumuseţea tradiţiilor şi obiceiurilor turceşti dobrogene. Reacţia publicului a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că noi, turcii, facem parte din peisajul local şi că Dobrogea a fost, este şi va rămâne un model de armonie interetnică şi interculturală.
Minever Omer
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
La Hârşova a avut loc simpozionul cu tema ”Urme ale civilizaţiei otomane pe teritoriul oraşului Hârşova”, la care au participat din partea Uniunii Democrate Turce d-nul Osman Fedbi- preşedinte, d-nul Asan Murat- prim-vicepereşedinte, d-na Sureya Şakir- secretar general, d-nul Reduan Memet- preşedintele filialei locale şi d-nul Geaner Memet- secretar. S-a vizitat Muzeul „Carslum” Hârşova, unde se păstrează vestigii arheologice ale prezenţei otomane. Au fost văzute mai multe inscripţii, vase din metal, colecţia de pipe, un frumos relief cu reprezentarea unei geamii, descoperit în săpăturile din 2005 în cetate, care a produs o vie emoţie participanţilor, imagini în oraşul şi cetatea de la Hârşova la începutul secolului al XIX-lea. A urmat vizitarea monumentelor reprezentative ale comunităţii, cetatea feudală, geamia şi necropola otomană. S-au conturat iniţiative cu privire la implicarea comunităţii locale dar şi un sprijin din partea autorităţilor statului turc pentru conservarea cimitirului otoman de la Hârşova. Acţiunea a urmărit să scoată în evidenţă, într o localitae multi etnică aşa cum este Hârşova implicarea organizaţiei locale a UDTR în identificarea unor noi forme de popularizare a istoriei proprii în rândul conaţionalilor turci, identificarea problemelor cu care se confruntă comunitatea de aici şi încercarea de rezolvare a acestora.
Firdevs Veli
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a oganizat ceremonia de inaugurare, în prezenţa Ambasadorului SUA, Nicholas Taubman, a Centrului de Informare şi Resurse ‘American Corner’ în cadrul Bibliotecii Universităţii „Ovidius” din Constanţa, eveniment care a avut loc miercuri, 17 mai, 2006.
Programul American Corners în România are scopul de a promova înţelegerea şi cooperarea între Statele Unite ale Americii şi România, prin furnizarea de informaţii exacte şi variate despre Statele Unite, care vor contribui la dezvoltarea comunicării şi a schimbului cultural între S.U.A. şi România.
American Corner Constanţa, creat în cadrul unui parteneriat între Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi Universitatea “Ovidius” din Constanţa, reprezintă în primul rând un centru de resurse şi informare pentru publicul de toate vârstele, interesat de cultura şi civilizaţia americană, precum şi o platformă pentru programe comune.
Ceremonia de inaugurare a inclus o prezentare a colecţiei de cărţi din cadrul American Corner Constanţa, precum şi a altor materiale pe teme privind istoria, geografia, arta, guvernul, sistemul politic al Statelor Unite, principii democratice, precum şi subiecte de actualitate, jurnalism, sănătate, posibilităţi de studiu în Statele Unite şi, nu în ultimul rând, materiale pentru studiul limbii engleze şi al literaturii americane.
Tipurile de programe şi activităţi care vor fi realizate la American Corner şi care beneficiază de implicarea participanţilor români şi americani la programele de schimb cultural-educaţional organizate de Ambasadă, precum şi a unor specialişti invitaţi să conferenţieze pe diferite teme de interes pentru diverse categorii de public, vor fi şi ele aduse în atenţia celor interesaţi.
A participat la această activitate d-nul Ervin Ibraim, redactor-şef Hakses.
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Hıdırellezul este una din cele mai importante sărbători ale turcilor dobrogeni. Legenda spune că erau doi fraţi pe nume de Hızır şi Ilias ce l-au supărat pe Stăpânul cerurilor şi ca pedeapsă acesta i-a despărţit unul de-venind Stăpânul pământurilor şi celălalt Stăpânul apelor. Acestora li s-a permis să se întâlnescă o singură dată pe an, în noaptea de 5 spre 6 mai pe malul unei ape sub o ramură de trandafir. Toată lumea consideră această zi norocoasă plină de belşug, bucurie, de împliniri.
Ziua de hıdırellez reprezintă sfârşitul iernii şi începutul verii. Se spune că Hızır fiind un sfânt purta o mantie înflorată şi unde el călca pământul se trezea din amorţire, pomii înverzeau, florile înfloreau, păsările cântau.
Din punct de vedere religios sărbătoarea de Hıdırellez se comemorează sufletele celor dragi. Se vizitează mormintele, se fac rugăciuni din sfântul Coran, se fac pomeni, se ajută orfanii, nevoiaşii.
Şi anul acesta U.D.T.R a sărbătorit această zi asfel transmiţându-le tinerei generaţii din bogăţia şi frumuseţea obiceiurilor noastre.
Membrii filialelor Constanţa, Cobadin, Tuzla, Fântâna Mare au sărbătorit împreună la Fântâniţa Hıdırelezul printr-o serbare câmpenească unde toţi s-au simţit mai aproape, mai buni.
Filiala Cobadin, a primit cu această ocazie, o sponsorizare din partea Primăriei Cobadin, prin amabilitatea Domnului Primar Corneanu Ion.
Alte filiale cum ar fi Tulcea, Isaccea şi Măcin au fost în pădurea Celik unde doamnele au cântat căntece vechi şi frumoase s-au întrecut în prepararea plăcintelor cât şi a altor bunătăţi. Din popor se spune că de Hıdırellez nu bate vântul. Întradevăr şi acest an vremea a ţinut cu noi.
Gafar Serin
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Rep. - İlk önce Romanya’ya hoş geldiniz!
K.T. - Hoş bulduk!
Rep. - Romanya’ya gelişiniz ilk defa oluyor mu?
K.T. - Evet, ilk defa oluyor.
Rep. - Kendinizi takdim eder misiniz?
K.T. - Türkiye Mehter grubunun başı Kürşat Tuncay.
Rep. - Mehter grubunun hakkında kısa bilgiler alabilir miyiz?
K.T. - Mehter Orta Asya’dan gelmektedir. Tarihimizden bu güne kadar Selçuk İmparatoru Osman beye tun, sancak, davul, zurna göndermesiyle Mehter faaliyete başladı. O günden bu güne süre gelen tarihimizdeki müzikleri canlandırıyor, seslendiriyor.
Rep. - Mehter grubu hangi enstrumanları kullanıyor?
K.T. - Zurna baş olmak üzere, davul, nakare, koristlerimizin elinde olunan cevgen dediğimiz zilli bir alet kullanılıyor.
Rep. - Mecidiye’yi ziyaret ettiniz.Burada yaptığınız faaliyetten bahseder misiniz?
K.T. - Mecidiye’den çok memnunduk. İnsanlar epeyce sıcakkanlıydı. Hep söylemişimdir:politikacılar insanları ayırır, sanatçılar insanları biraraya getirir. Müzik her dilde.
Rep. - Köstence’deki faaliyeti anlatır mısınız?
K.T. - Köstence’den çok çok memnun kaldık. Çok yoğun bir ilgi vardı. Eğer Köstenceliler’e, vatandaşlarımıza, kardeşlerimize bir şeyler verebildiysek çok çok mutluyuz. Tulça’yı da ziyaret edeceğiz. Orada da konserimiz var.
Rep. - Romanya’daki Türk halkına mesajınız var mıdır?
K.T. - Romanya’daki tüm Türk halkına sıcak ilgilerinden dolayı candan teşekkür ediyorum. Tekrar, ilerdeki yıllarda beraber olmaya çok arzu ediyoruz.
Rep. - Projelerinizden bahseder misiniz?
K.T. - Mehterimiz 1992 yılında kuruldu. Biz,daha ziyade senfon orkestraları, caz orkestraları, bu tip orkestralarla beraber konser yapmayı düşünüyoruz. Bu günedeğin dünyanın hemenemen bütün ülkeleri gezdik. Hep sıcak ilgilerle karşılaştık. İnşallah, bundan sonra da düşüncelerimiz Berlin Senfon Orkestrası’yla beraber konser vermek veya önümüzdeki yıllar içerisinde bir Romanya Senfon Otkestrası’yla veya Romanya’nın en büyük caz grubuyla müştereken bir konser vermeyi düşünüyoruz. Hayalimiz bu, düşüncelerimiz bu. Romanya’dan ayrıldığımıza üzgünüz, sizler gibi sıcakkanlı insanlardan ayrılmaktan üzgünüz. Belki, Türkiye’ye döneceğiz ama, gönlümüz hep sizlerle beraber olacak.
Rep. - Gelecek faaliyetlerinize başarılar diliyorum.
K.T. - Çok teşekkür ediyorum.
Mülakatı yapan Subihan İomer
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
În perioada 15-30 aprilie 2006, s-a desfăşurat la Ankara-Turcia seminarul cu tema „Program de iniţiere antreprenorială“. La acest seminar, din partea Uniunii Democrate Turce din România, a participat doamna Sureya Şachir secretar general. Pentru a afla mai multe detalii despre acest program am stat de vorbă cu domnia sa.
Reporter: Cine a fost organizatorul şi cine a participat la acest seminar?
Sureya Sachir : Organizatorul a fost Uniunea Camerelor de Comerţ şi Burselor din Turcia.
Au participat câte doi reprezentanţi ai ţărilor turce şi comunităţilor turce (Azerbaidjian, Kazakistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Irak, Iran, Republica Moldova, Bulgaria, Kosovo, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Ciprul de Nord, România şi Turcia )
R: Care a fost scopul seminarului?
S.Ş: Turcia îşi doreşte să extindă piaţa de investiţii şi desfacere în întreaga lume, acolo unde nu există să o formeze. Pentru aceasta este nevoie de oameni bine pregătiţi. Scopul acestui seminar a fost de formare a acestor oameni, de cunoaştere reciprocă şi chiar de dezvoltare a relaţiilor de afaceri. Eu cred că acest scop a fost îndeplinit, personal am stabilit numeroase contacte cu oameni de afaceri care doresc să investească în România. Toate proiectele se vor derula prin intermediul Uniunii Democrate Turce din România, iar fondurile extrabugetare astfel obţinute, vor fi direcţionate pentru rezolvarea unor probleme care nu pot fi rezolvate din bani bugetari, astfel încât comunitatea noastră să aibe de câştigat.
R: Ce a cuprins programul acesta?
S.Ş: Am avut numeroase întâlniri cu oameni de afaceri turci, am vizitat fabrici şi firme foarte mari în Turcia şi nu numai. Cunoscuţi profesori de economie şi managament din cadrul universităţilor din Turcia, au ţinut cursuri despre politica economica internă şi externă a Turciei. Am făcut deplasări la Istanbul, Nevşehir şi Kayseri. Am fost impresionată de tot ce am văzut acolo, de organizare, de faptul că am fost primiţi de oameni importanţi ai Turciei.
Extra program am avut onoarea de a vizita Parlamentul Turciei, unde am avut o întâlnire cu deputaţii de Bursa şi deputaţii de Istanbul, cărora le-am făcut cunoscută uniunea noastră. Ei au manifestat un interes deosebit şi pe viitor doresc să participe la activităţiile noastre. De asemenea am avut o întâlnire cu vice prim-ministrul şi Ministrul Afacerilor Externe Domnul Abdullah Gül. O altă întâlnire importantă s-a desfăşurat cu reprezentantul Ministerul Culturii, care a avut drept rezultat aducerea în România a fanfarei militare Mehter.
R: Acest proiect se desfaşoară anual?
S.Ş: Da, este al doilea an şi sperăm să nu se oprească aici.
Nilgün Asan
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
15-30 Nisan 2006 tarihler arasında, Ankara’da „Girişimcilik Eğitim Programı“ gerçekleşti. Bu seminere, Romanya Demokrat Türk Birliğin tarafından Genel Sekreter Sureyya Şakir Hanım katıldı. Ayrıntılı bilgiler için kendisi ile konuştuk.
R: Bu seminerin organizatörlüğünü kimler yaptı, katılımcılar hakkında bilgiler verebilirsiniz mi?
Sureyya Şakir: Bu seminerin organızatörlüğünü TOBB üstlendi. Türk devletlerinden ve toplumlardan ikişer temsilci katıldı(örnek:Azerbaycan, Kazakistan, Üzbekistan, Tadjikistan, İrak, İran, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Bosna-Hersek, Yunanistan, KKTC, Romanya ve Türkiye)
R: Seminerin amacı neydi?
S.Ş.: T.C. Devleti çeşitli ülkelerde yatırım piyasasını genişletmek istiyor. Bu proje için, eğitimli kişilere ihtiyaçı vardır. Seminerin amaçlarından biri, bu tip kişileri eğitmek, ve aralarında işbirliği kurmak ve genişletmek. Bence, bu amaç. Yerine getirilmiştir. Şahsen Romanya’da yatırım yapmak arz eden Türk işadamları ile balantılar kurdum. Bu tip projeler Romanya Demokrat Türk Birliği aracılı ile yapılacaktır ve bu projelerin sonunda çıkan fonlar bazı Romanya Türk toplumun avantajına kulanacaktır, böylece bizim toplumumuz kazanclı olacaktır.
R: Bu seminerin programı nasıl geçti?
S.Ş.: Türk işadamları ile bazı görüşmeler gerçekleştirdim. Çeşitli fabrikalar ve ünlü şirketleri ziyaret ettik. Yerli üniversite işletme ve ekonomik tanınmış öğretmenler, Türkiye’nin iç ve diş ekonomik politikası üzerine kurslar tuttular.
İstanbul’u, Nevşehir’i ve Kayseri’yi ziyaret ettik. Türkiye’nin önemli kişilerin tarafından karşılan-dığımızdan, organizasyondan ve gördüklerimden dolayı çok etkilendim yani beni çok duygulandırdı.
Program dışı olarak, Türkiye Parlamentosu’nu gezdim. Orada Bursa ve İstanbul’un milletvekilleri ile buluştum ve bizim birliğimizin hakında bilgiler sundum. Onlar ilgi gostererek, gelecekte bizim faalieylerimize katılmalarını arz ettiler.
Başbakan yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı Sayın Abdullah Gül beyle bir göruşmem oldu. Kültür Bakanlığın temsilcisi ile yer alan görüşmemde, Mehter grubunu Romanya’ya getirme ile sonuçlanmıştır.
R.: Bu proje her yıl yer alıyor mu?
S.Ş.: Evet, bu ikinci yıldır ve devamını umuyoruz.
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Programul jurnalistic „Edward Murrow“ a fost înfinţat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii iar anul acesta a avut loc programul-pilot fiind posibil ca de la anul să se extindă pentru a permite cât mai multor jurnalişti din întreaga lume să participe la program. Comunitatea turcă din România a fost reprezentată de către colegul nostru Ervin Ibraim.
Reporter: Ce ne poţi spune despre aceast bursă? Cum ai obţinut-o?
Ervin Ibraim: Această bursă am obţinut-o aplicând la Ambasada Statelor Unite ale Americii din Bucureşti şi am fost nominalizat dintr-o multitudine de candidaţi. Concursul a avut loc pe întreaga Europă şi sunt mândru că am putut reprezenta România la acest program. Mulţumesc pe această cale Departamentului de Stat al S.U.A. pentru posibilitatea oferită de a studia şi de a cunoaşte mai bine realităţile din ţara cea mai dezvoltată de pe glob-S.U.A., membrilor corpului diplomatic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti care au făcut nominalizarea şi funcţionarilor de la Ambasada S.U.A. care mi-au acordat asistenţa necesară. De asemenea mulţumesc conducerii U.D.T.R. şi directorilor Şcolilor Nr.27 şi Nr.2 Constanţa care m-au susţinut în realizarea acestui demers.
R. În ce a constat programul?
E.I. Programul s-a desfăşurat în mai multe etape. Prima etapă s-a desfăşurat la Washington D.C. unde am avut mai multe întâlniri şi seminarii la Departamentul de Stat, am participat la o rundă de discuţii cu oficiali americani în frunte cu cu Daniel Fried, adjunct al secretarului de stat al S.U.A. pentru Europa şi Euroasia, cu directorii generali ai direcţiilor Rusia, Iran, Asia Centrală etc. din Departamentul de Stat., la Academia de Dezvoltare Educaţională, care s-a ocupat de programul nostru în S.U.A., precum şi la diverse ONG-uri cum ar fi Consiliul de Politică Externă, un renumit think-thank în privinţa politicilor S.U.A. în lume. Astfel am putut schimba idei, opinii, am luat act de punctele de vedere ale oficialilor americani legate de situaţia globală dar şi particulară a diverselor regiuni ale planetei. Am avut întâlniri la Senatul S.U.A. cu consilierii Preşedintelui Comisiei de Politică Externă din Senat.
Pregătirea academică de specialitate s-a desfăşurat în oraşul Austin, capitala statului Texas unde am ajuns după o escală la Dallas-capitala petroliştilor americani. Aici pe parcursul a 8 zile am participat la cursuri, seminarii, practică de specialitate, conferinţe de jurnalisică în cadrul Şcolii de Jurnalistică din cadrul Universităţii Texas, cea mai mare universitate din S.U.A. unde studiază mai mult de 50 000 de studenţi din întreaga lume. De asemenea am participat la seminarii organzate de LBJ School, Şcoala de Ştiinţe Politice a Universităţii Texas.
Am avut ocazia să vizităm şi oraşul San Antonio (vechiul Alamo)-centru de referinţă pentru Istoria Texasului, aici a vut loc celebra bătalie în urma căreia populaţia şi-a proclamat independenţa faţă de Mexic iar 6 ani mai târziu statul Texas a aderat la S.U.A. San Antonio este un oraş situat aproape de graniţa cu Mexicul şi este locuit de o comunitate hispanică substanţială-peste 60% din populaţia acestui mare oraş al Texasului.
A treia parte a programului s-a desfăşurat în oraşul Indianapolis, capitala statului Indiana unde am urmărit rolul presei în raport cu comunităţile locale. Aici am vizitat şi municipalitatea Noblesville, centrul regiunii Hamilton, unde, am observat rolul presei în comunităţile mai mici.
Am vizitat diverse instituţii mass-media, am acordat interviuri posturilor de radio sau ziarelor locale, am fost primiţi de oficialităţile Statului Indiana şi al Primăriei din Indianapolis.
Pentru ultima parte a programului ne-am reîntors la Washington unde am participat la Conferinţa Internaţională a Jurnaliştilor desfăşurată la Departamentul de Stat şi organizată de Institutul Aspen. Au participat peste 130 de jurnalişti din întreaga lume. Au participat reprezentanţi ai Guvernului American la cel mai înalt nivel în frunte cu d-na Condoleeza Rice, secretar de stat al Departamentului de Stat al S.U.A., reprezentanţi ai unor diverse departamente şi agenţii guvernamentale, seniori ai presei americane etc.
R. Ce trebuie să facă cei interesaţi să participe pe viitor la acest tip de programe?
E.I Celor ce doresc să obţină acest tip de burse le recomand să studieze istoria, cultura şi civilizaţia S.U.A., să cunoască bine limba engleză şi să consulte periodic site-urile diverselor universităţi americane, ale departamentelor din cadrul Guvernului S.U.A. care oferă periodic burse pe diverse domenii şi bineînţeles să se înarmeze cu răbdare pentru că obţinerea unei burse în S.U.A. necesită trecerea prin mai multe etape(concurs de dosare, interviuri, etc).
Nilgün Asan
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
În perioada 7 - 9 mai 2006, a avut loc la Tg. Mureş lansarea Campaniei europene a tineretului pentru diversitate, drepturile omului şi participare “Toţi diferiţi- toţi egali”. Manifestarea a fost organizată de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Consiliul Europei - Direcţia Generală a Drepturilor Omului şi Autoritatea Naţională pentru Tineret, fiind inclusă în calendarul de evenimente al Preşedinţiei României la Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (noiembrie 2005 - mai 2006).
Lansarea campaniei a fost făcută în prezenţa domnului Marko Bela, ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile culturii, învăţământului şi integrării europene, a domnului Karoly Borbely, secretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Tineret, a domnului Marko Attila, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, a doamnei Mariana Nitelea, director al Biroului de Informare al Consiliului Europei la Bucureşti, ai reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, ai altor instituţii şi ai societăţii civile.
Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de către Salim Edis, membru în Comisia de Tineret. Acesta s-a întors impresionat atât de tema campaniei, dar şi de organizarea acesteia.
Workshop-ul s-a desfăşurat urmând aceşti paşi:
Concluziile acestei campanii sunt:
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
Anayurt Gazetesi, Romanya Baskısının birinci yılını tamamlaması dolayısı ile kutlama ödül gecesi düzenledi. Marriott Hotel’de düzenlenen tören, Romanya Başbakan yardımcısı ve Bakanlar tarafından ödüller dağıtıldı. “Başarı” ve “Destek” ödülleri Romanya Başbakan Yardımcısı Marko Bela tarafından sahiplerine verilirken, “Hizmet” ve “Dostluk” ödülleri ve Ticaretten Sorumlu Devlet Başkanı Iuliu tarafından sahiplerine takdim edildi. Davetliler arasında Azerbaycan Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Dr. Eldar Hasanov, Kazakistan Cumhuriyeti Maslahatgüzari Bakyzthan Ordabayev ve başarılı iş adamları katıldılar. Romanya Demokrat Türk Birliğin Milletvekili, Sn.İusein İbram ve R.D.T.B Başkanı, Sn.Osman Fedbi, “Hizmet Ödülleri” alırken R.D.T.B Genel Sekreteri Sn.Sureya Şakir “Türk Dünyasında Katkı Ödülü” kabul etti. R.D.T.B adına Sn.Sureya Şakir “Anayurt” gazetesi yönetimine güzel çalışmalardan dolayı tebrik etti ve ödüller için teşekkür etti. Programa R.D.T.B koro grubu “Mehtap” güzel şarkılarla katıldı. Gecenin sürpriz konuğu Asena oldu. Oriental danslarıyla tüm davetlileri büyüledi. Anayurt Gazetesinin yönetim kurumuna tüm personeline başarılar dileriz.
Nice yıllara Anayurt!
Firdevs Veli
▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲
În acest zodiac se obţin informaţii foarte precise şi substanţiale în schimbul doar a unei simple cifre reprezentând ziua de naştere. În aplicaţiile legate de acest material nu e nevoie nici de anul naşterii şi nici măcar de luna respectivă. Tot aici vă veţi satisface curiozitatea de a şti cu ce floare vă asemănaţi prin imaginea şi sentimentele pe care le inspiraţi.
Cea mai de seama trăsătura a acestui semn este fidelitatea, iar persoanele care vă cunosc, indiferent de natura raporturilor întreţinute, pot confirma acest lucru. Poate că această calitate este o prelungire a marii nevoi de stabilitate pe care o aveţi în permanenţă şi care vă împiedică să vă aventuraţi în acţiuni nesăbuite. Ceea ce vă place foarte mult este ordinea. Punctele dumneavoastră de vedere sunt în general juste, dar ar trebui mai mult tact uneori când vi le impuneţi. Veţi reuşi să vă asiguraţi o viaţă armonioasă doar prin abandonarea unei anume rigidităţi ce vă caracterizează şi dând dovadă de mai multă înţelegere faţă de ceilalţi. În dragoste, atunci când credeţi ca aţi găsit persoana ce corespunde cel mai bine idealului propriu, ea se va bucura de o neţărmurită loialitate din partea dumneavoastră şi va putea fi sigur(ă) că gelozia e fără sens într-o astfel de relaţie. A ajunge până aici este însă destul de greu, deoarece aveţi o mare dificultate în a vă exprima clar sentimentele şi acest lucru vă va aduce multe amărăciuni şi tristeţi.
Albăstreaua asimilată şi cu floarea de nu-mă-uita exprimă cum nu se poate mai bine această constantă care-l caracterizează cel mai bine pe nativul semnului, anume consecvenţa în sentimente şi în ataşamentele faţă de alte persoane. Întotdeauna albastrul ne va evoca o fire profunda şi sensibilă, ce nu ni se va şterge curând din memorie
Trăsătura definitorie: Fidelitatea.
Compatibilitate cu: Albăstreaua, margareta, bujorul, macul.
Numere norocoase: 1, 7, 16, 19, 20, 25, 29.
Zile favorabile: Sâmbăta, duminica, luni.
Sunteţi simpatic(ă), aveţi o inteligenţă remarcabilă şi vă dovediţi o fire foarte sociabilă. Deşi de regulă apăreţi ca o persoană agreabilă, puteţi deveni uneori un vulcan în plină activitate dacă aveţi impresia că cineva vă jigneşte profund şi pe neaşteptate. Cel mai rău lucru care vi se poate întâmpla este să vi se încalce libertatea în mod iremediabil. În dragoste, mulţi bărbaţi vor intra în raza de acţiune a farmecului dumneavoastră, iar umorul pe care-l aveţi va da sare şi piper acestor relaţii multe întreţinute doar la nivelul flirtului, altele ajungând la nivele mai profunde. Ceea ce vă va subjuga, nu întotdeauna cu urmări fericite, va fi gustul pentru jocul seducţiei, cât şi cel pentru plăcerile sexuale. Contează pentru dumneavoastră decisiv ca celălalt să fie în permanenţă capabil de a purta o discuţie interesantă, în caz contrar veţi fugi repede de lângă el.
Irisul este o floare mare şi foarte deschisă, caracteristică grăitoare pentru nativul subordonat ei, sociabil şi lipsit de mistere faţă de ceilalţi. Felul plăcut de a fi al acestei persoane este ilustrat exemplar de faptul ca în Japonia irisul este o floare venerată şi un simbol naţional.
Trăsătura definitorie: Dinamismul.
Compatibilitate cu: Toate florile.
Numere norocoase: 1, 10, 19, 28, 30, 38.
Zile favorabile: Miercuri, vineri.
Aveţi o bună intuiţie care vă ajută să anticipaţi anumite situaţii. Nici o persoană nu are secrete faţă de dumneavoastră, căci dispuneţi de o bună psihologie pe care o aplicaţi în ceea ce priveşte gândurile ori sentimentele celor ce vă înconjoară. Sunteţi sensibil(ă), rafinat(ă) şi vă cufundaţi în reverii adânci. Trebuie corectată lipsa de aplecare spre o mai bună organizare şi disciplinare a forţelor proprii în confruntarea cu viaţa de zi cu zi, deoarece aici sunteţi complet ruptă de realitate. În compensaţie, e foarte posibil să alunecaţi pe panta alcoolismului sau drogurilor. Pentru a evita aceste căi ruinătoare, este deci necesar să vă raţionalizaţi contactul cu realitatea în aşa manieră încât să puteţi face faţă cenuşiului cotidian. În dragoste sunteţi foarte romantic(ă), partenerul (a) dumneavoastră trebuie să aibă toate caracteristicile unui Făt Frumos (Ileana Cosânzeana), lucru care probabil că nu se va realiza decât foarte greu; urmărirea acestui ideal este motivul care va sta la baza mai multor căsătorii. Daţi dovadă de multă senzualitate în alegeri şi în raporturile cu partenerul.
Floarea dumneavoastră este deci macul, a cărui culoare roşie în lumina orbitoare a soarelui de vară semnifică senzualitatea caldă ce vă învăluie, căldura mângâietoare şi atmosfera de reverie şi ambiguitate specifică lungilor zile liniştite ale acestui anotimp. Un mac dezrădăcinat ori lovit de furtună îşi pierde uşor petalele, mai înainte chiar de a avea timp să se ofilească.
Trăsătura definitorie: Senzualitatea.
Compatibilitate cu: Trandafirul, papucul-doamnei.
Numere norocoase: 3, 6, 9, 21, 24, 27, 30.
Zile favorabile: Marţi, joi, vineri.
Material prelucrat de Sali Selime Iacomi