♦ Cuprins ♦ İçindekiler ♦ Contents ♦


Uluslararası Çocuk Günü

Uluslararası Çocuk Günü fikri, 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı'ndan sonra doğmuştur. 54 ülke katılımıyla gerçekleşen Konferans’ta Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi kabul edilmiştir. Dünya Çocuk Günü adıyla çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar.
Dünya Çocuk Günü, farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanan gün. Bütün dünya çocuklarının mutlu ve sağlıklı olmaları her milletin ve insanın ortak arzusudur. Geleceğimiz olan çocuklar gereken özeni göstermeliyiz. Onları sevip korumalıyız. En iyi eğitimi almaları için elimizden geleni yapmalıyız. Ancak bu şekilde sağlıklı toplumlar oluşturabiliriz.

Eğitim çocuğu sevmekle başlar.
Çocuklar geleceğin teminatıdır.
Bugünün küçüğü, yarının büyüğüdür.
Çocuklukta duyulan sevgi, hiç kurumayan ağaca benzer (Brezilya Atasözü)
Oğul babadan öğrenir sofra açmayı, kız anadan öğrenir giysi biçmeyi (Türk Atasözü)
Çocuk umuttur.

Ervin Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Ziua Internaţională a Copilului

Ziua Internaţională a Copilului este sărbătorită în numeroase ţări, de regulă pe data de 1 iunie a fiecărui an. Celebrarea unei Zile dedicate Copiilor îşi are originile în Turcia din anul 1920 şi mai târziu în cadrul Conferinţei Mondiale a Bunăstării Copiilor de la Geneva, Elveţia, ce a avut loc în 1925. Nu este foarte clar de ce 1 Iunie a fost aleasă în cele din urmă ca Ziua Copilului: una dintre teorii susţine că consulul general chinez din San Francisco, SUA, a organizat o mică adunare a copiilor chinezi orfani pentru a sărbatori Festivalul Dragonului în 1925, celebrarea având loc pe 1 iunie în acel an, fapt ce a coincis şi cu conferinţa ţinută la Geneva.
Pentru a marca importanţa acestei zile elevii de etnie turcă din Medgidia, Tulcea, Cobadin şi Amzacea au sărbătorit pe 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, la filialele Uniunii Democrate Turce din România din localităţile menţionate. Copiii din Medgidia şi cei din Tulcea au vizitat şi Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, cel mai important obiectiv turistic din Tulcea care deţine unul dintre cele mai mari acvarii din Europa. La filiala UDTR din Tulcea, copiii au fost primiţi de deputatul Iusein Ibram şi au servit produse de patiserie tradiţionale pregătite de membrele comisiei de femei.
La Cobadin şi Amzacea copiii s-au întrecut în jocuri distractive şi au participat la un concurs de recitare în limba turcă. Cei mai buni au fost premiaţi.
Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „În acest an ne-am dorit ca elevii de etnie turcă de la filialele uniunii din Tulcea, Medgidia, Cobadin şi Amzacea, cu rezultate bune la limba maternă şi de condiţie socială modestă să sărbătorească ziua de 1 iunie împreună, să se bucure de această etapă minunată a vieţii, copilăria. Copiii de etnie turcă au mai marcat sărbătoarea copilăriei, la Palatul Copiilor din Constanţa, la sfârşitul lunii aprilie, participând la manifestările cultural-sportive organizate de UDTR şi de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa cu prilejul Zilei Suveranităţii Naţionale şi a Copilului, sărbătorită în Turcia, la 23 aprilie.

Nurgean Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Conferinţa Naţională Extraordinară a UDTR

La iniţiativa filialelor teritoriale ale Uniunii Democrate Turce din România, în data de 9 iunie a.c. la Predeal, s-a organizat Conferinţa Naţională Extraordinară. În cadrul acestei conferinţe au participat delegaţi, cu drept de vot, de la toate filiale teritoriale precum şi toţi şefii şi vicepreşedinţii comisiilor de specialitate. În cadrul Conferinţei s-au dezbătut şi s-au votat numeroase amendamente aduse la statutul uniunii, la iniţiativa unui număr mare de filiale teritoriale ale U.D.T.R. Toate amendamentele au drept scop eficentizarea activităţii uniunii din punct de vedere cultural, educaţional, al tradiţiilor şi obiceiurilor specifice, precum şi o mai bună organizare pe plan intern a uniunii.
Sedinţa a fost condusă de către dl. Osman Fedbi, preşedinte UDTR iar din prezidiu au mai făcut parte: dl. Iusein Gemal – primvicepreşedinte, dl. Ibram Iusein – deputat, dl. Ibraim Ervin- secretar general şi dl. Asan Murat- preşedinte onorific.
După dezbateri intense ce au durat peste şase ore, s-a trecut la vot secret. Comisia de validare, compusă din dl Accan Mologani, dl. Memet Reduan şi dna Talip Leman au numărat şi au validat toate voturile, majoritatea amendamentelor fiind acceptate.

Nilgün Panaitescu

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Relaţiile bilaterale dintre România şi China întărite de liderii musulmanilor din ambele state

Pentru prima oară, o delegaţie a Asociaţiei Islamice din China s-a aflat în România, în perioada 13-17 iunie, la invitaţia liderului spiritual al musulmanilor din ţara noastră, Murat Iusuf dar şi a reprezentanţilor comunităţilor turcă şi tătară. Vizita liderilor musulmanilor chinezi în România a avut loc după ce în luna octombrie a anului trecut, o delegaţie condusă de şeful cultului musulman din România şi formată din reprezentanţi ai UDTR şi UDTTMR a început un dialog la Beijing cu responsabili din cadrul Asociaţiei Islamice dar şi din cadrul Guvernului Republicii Populare Chineze.

„Responsabilitatea DRI este de a promova drepturile minorităţilor naţionale şi valorile etnoculturale ale acestora”.

Oaspeţii chinezi au fost întâmpinaţi la Bucureşti de muftiul cultului musulman din România dar şi de reprezentanţi ai celor două uniuni, turcă şi tătară. Prima întâlnire oficială a delegaţiei chineze condusă de vicepreşedintele Guo Chengzhen s-a desfăşurat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice unde oaspeţii au fost întâmpinaţi de Secretarul de Stat Eniko Katalin Lacziko. În cadrul convorbirilor, Secretarul de Stat al DRI a declarat: „este o onoare pentru noi să vă avem oaspeţi. Departamentul pentru Relaţii Interetnice este unic în România şi reprezintă o instituţie de stat care apără drepturile a 19 minorităţi etnice care au reprezentare în Parlament. Acest departament este condus de reprezentanţi ai minorităţilor etnice şi responsabilitatea DRI este de a promova drepturile minorităţilor naţionale şi valorile etnoculturale ale acestora”. La finalul întâlnirii, membrii delegaţiei chineze i-au oferit Secretarului de Stat Enikö Katalin Lacziko o stampă tradiţională inscripţionată cu un mesaj de pace în limbile arabă şi chineză.

„Toate cultele religioase au acelaşi statut, sunt egale în faţa legii, nu există nici un cult dominant deşi, majoritatea populaţiei este de religie ortodoxă”.

În aceeaşi zi, oaspeţii din China au avut întrevederi cu Cezar Păvălaşcu, şef serviciu asistenţă învăţământ şi Bogdan Moroiu, consilier pentru problemele cultului musulman în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Oficialii români au vorbit despre aspectele vieţii religioase din România, cu particularităţi specifice în contextul european. Bogdan Moroiu, consilier pentru problemele cultului musulman a subliniat faptul că „România aparţine celui de-al treilea tip de model european în care există o cooperare între reprezentanţii cultelor religioase şi stat precum şi o recunoaştere a importanţei acestora în viaţa socială”. Bogdan Moroiu a mai precizat: „în România, statul recunoaşte 18 culte religioase, 16 creştine, cultul musulman şi cel mozaic. Toate cultele religioase au acelaşi statut, sunt egale în faţa legii, nu există nici un cult dominant deşi majoritatea populaţiei este de religie ortodoxă. Toate cultele religioase sunt sprijinite financiar de către stat atât pentru plata serviciilor religioase cât şi pentru construirea de lăcaşuri de cult. Reprezentanţii Secretariatului de stat pentru culte au mai evidenţiat faptul că Muftiatul Cultului Musulman colaborează foarte bine cu instituţiile statului român dar şi cu celelalte culte religioase.

„Trebuie să arătăm respect populaţiei majoritare din ambele ţări, să luptăm împotriva terorismului şi a discriminării”

Întâlnirile oficiale ale delegaţiei chineze au continuat a doua zi, când oaspeţii au fost primiţi de Muftiul, Muurat Iusuf, la sediul instituţiei pe care o conduce. În cadrul convorbirilor, Muftiul Muurat Iusuf a propus încheierea unui protocol de colaborare între Muftiat şi Asociaţia Islamică din China în care să fie stipulată o cooperare în plan religios dar şi participarea reciprocă la manifestări cultural -ştiinţifice interne şi internaţionale. Muftiul Cultului Musulman din România a declarat: „vom încuraja schimbul de materiale cu caracter religios, cărţi, broşuri, reviste care promovează valorile tradiţionale religioase ale comunităţii noastre şi sperăm să contribuim la construirea de noi punţi de legătură şi la intensificarea relaţiilor economice între oamenii de afaceri musulmani din cele două state, pentru a veni în sprijinul comunităţilor locale musulmane, cu probleme sociale.” În replică, vicepreşedintele Asociaţiei Islamice din China, Guo Chengzhen a spus: „cred că atât Muftiatul Cultului Musulman din România cât şi Asociaţia Islamică din China au multe puncte în comun, ambele ne dorim să stabilim relaţii şi să colaborăm cu cât mai multe organizaţii musulmane din întreaga lume. Cred că semnarea unui protocol sau a unui memorandum va fi benefică pentru ambele organizaţii astfel încât să extindem cooperarea cu musulmanii din alte ţări permiţându-le să colaboreze cu musulmanii din întreaga lume. Vicepreşedintele Guo Chengzhen a mai adăugat: „Ne dorim o comunicare culturală şi religioasă, un schimb cultural, avem astfel de legături cu Indonezia, cu Singapore, cu Turcia şi ne-am dori să extindem aceste schimburi culturale şi cu România. Dacă procedăm în acest fel, cu siguranţă va fi benefic pentru ambele comunităţi. Putem realiza un export cultural la scară mică, dar şi la scară mare. Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră să stipulăm în acest raport că trebuie să arătăm respect populaţiei majoritare din ambele ţări, să luptăm împotriva terorismului şi a discriminării”. La finalul discuţiilor oaspeţii au primit câte o plachetă aniversară cu Moscheea Carol I şi un album cu geamiile din România, din partea Muftiului, Muurat Iusuf.
La Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, delegaţia chineză însoţită de consulul general al Republicii Populare Chineze, Su Yanwen a fost primită de Subprefectul, Iuxel Selamet. Discuţiile s-au derulat într-o atmosferă cordială, oaspeţii fiind interesaţi în special de economia judeţului Constanţa, de investiţiile în agricultură şi de o eventuală colaborare în domeniul transporturilor prin Portul Constanţa.

„Totalul populaţiei musulmane din China este de 23 de milioane”.

La sediul Uniunii Democrate Turce din România membrii delegaţiei din China au fost întâmpinaţi de preşedintele Osman Fedbi şi de secretarul general, Ervin Ibraim, dar şi de preşedintele comisiei de religie Islam Remzi şi de cel al comisiei de cultură, Serin Türkoğlu. Convorbirile au fost deschise de preşedintele UDTR, Osman Fedbi care le-a prezentat oaspeţilor câteva date despre obiectivele economice ale judeţului Constanţa dar şi despre comunitatea turcă. Secretarul general, Ervin Ibraim unul dintre membrii delegaţiei care a vizitat China în toamna anului trecut a declarat: „Relaţiile dintre România şi China sunt foarte bune. Aş vrea să subliniez că România a fost al doilea stat din lume care a recunoscut Republica Populară Chineză. Şi în trecut şi în prezent, relaţiile româno-chineze au fost şi sunt la un nivel deosebit şi mă bucur că şi noi, comunitatea turcă, musulmană din România, putem contribui la dezvoltarea şi intensificarea bunelor relaţii dintre România şi China. Referindu-se la drepturile de care se bucură musulmanii din China vicepreşedintele Asociaţiei Islamice, Guo Ghengzeng a spus: „în China există două regiuni autonome în care trăiesc musulmani care se bucură de strategii favorabile. De exemplu, de sărbătorile religioase, musulmanii din cele două provincii autonome au 3 zile libere spre deosebire de cei care trăiesc în altă parte a ţării. Guvernul chinez a implementat de curând o politică potrivit căreia toate grupurile etnice şi toate cultele religioase se bucură de drepturi egale. Totalul populaţiei musulmane din China este de 23 de milioane. Majoritatea trăiesc în regiunile autonome Xinjang şi Ningxia”.

„Turcia va organiza un schimb cultural cu China, cu prilejul Zilelelor Culturii Turce în China şi acesta va avea loc în Ningxia”

Prezent la dialog, Yang Faming, preşedintele Asociaţiei Islamice din Ningxia a declarat: „ Regiunea autonomă Ningxia este una dintre cele 5 regiuni etnice, autonome. Ningxia este una dintre cele două regiuni autonome din China, cu populaţie musulmană. În regiunea autonomă Ningxia, trăiesc 6, 5 milioane de locuitori din care, 2,5 milioane sunt de religie musulmană. Există 4600 de lăcaşuri de cult musulmane în Ningxia, în care slujesc 10.000 de imami. Musulmanii din Ningxia se bucură de libertatea religiei şi condiţiile lor de viaţă sunt din ce în ce mai bune. Actualmente, această regiune este o fereastră deschisă către vest, către întreaga lume. Din luna septembrie a anului trecut, guvernul a implementat politici speciale, a acordat scutiri de taxe pentru această regiune hotărându-se ca regiunea Ningxia să devină o zonă industrială liberă în interiorul Chinei. Deoarece economia este în creştere şi datorită deschiderii din această perioadă, putem să relaţionăm mai uşor cu musulmanii din întreaga lume”. Oaspetele chinez a mai adăugat: „Anul trecut am avut o întâlnire cu conducerea Diyanetului din Turcia şi pe această bază am realizat un schimb cultural cu această ţară, participând la expoziţia organizată la Istanbul cu prilejul Anului Culturii Chineze. În acest an, Turcia va organiza un schimb cultural cu China, cu prilejul Zilelelor Culturii Turce în China şi acesta va avea loc în Ningxia. Aceasta este prima vizită a unei delegaţii a Asociaţiei Islamice din China în România şi într-o ţară a UE. Doresc să continuăm această colaborare cu comunitatea musulmană din România şi cu cele din UE”.
La finalul întrevederii, membrii delegaţiei chineze au primit din partea conducerii uniunii, plachete cu însemnele UDTR şi obiecte de artizanat tradiţionale româneşti.
Pe parcursul prezenţei în România delegaţia chineză a fost primită de consulul general Su Yanwen şi de soţia acestuia la sediul Consulatului General din Constanţa. Oaspeţii au mai vizitat moscheea Carol I din Constanţa şi geamia „Esmahan Sultan” din Mangalia. În ultima zi, delegaţia chineză a vizitat obiectivele turistice din Tulcea şi Delta Dunării.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Lideri ai UDTR prezenţi la Ziua Federaţiei Ruse, la Constanţa

Cu o zi înainte de Ziua Naţională, în data de 11 iunie, consulul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva a oferit o recepţie la care au participat oficialităţi ale administraţiei publice locale şi reprezentanţi ai consulatelor generale şi onorifice deschise la Constanţa. Printre invitaţi s-au aflat secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim şi preşedintele comisiei de cultură, Serin Türkoğlu.
În discursul său diplomatul rus a afirmat: „La 12 iunie 1990, Congresul Deputaţilor a adoptat Decretul Suveranităţii. În ultimii zece ani, Rusia a parcurs o etapă dificilă, dar a cunoscut o creştere economică importantă. În ultima perioadă, Rusia şi România au o colaborare frumoasă”. Ziua Rusiei se sărbătoreşte la 12 iunie, din 1994, la propunerea primului preşedinte al ţării, Boris Elţîn.
La eveniment a fost prezent şi preşedintele CRLR, filiala Constanţa, Nechifor Vorobiov însoţit de numeroşi membri ai comunităţii. Ruşii lipoveni prezenţi la eveniment au ţinut să îl felicite pe consulul general, Mikhail Reva şi să ciocnescă un pahar de şampanie, cu prilejul Zilei Naţionale a Federaţiei Ruse.
Printre participanţii la recepţie s-au aflat consulul general al Republicii Turcia la Constanta, Füsun Aramaz, consulul Chinei, Su Yanwen, consulul onorific al Norvegiei, Laurenţiu Lazăr, consulul onorific al Italiei, prof. Adrian Bavaru, muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf, numeroşi profesori din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Constanţa, capitala balcanică a toleranţei religioase

Muftiatul Cultului Musulman din România a aniversat în perioada 6-7 iunie, 100 de ani de la săvârşirea primului serviciu religios, la Moscheea Carol I din Constanţa. La împlinirea unui secol de la inaugurarea lăcaşului de cult islamic, liderul spiritual al musulmanilor din România, Muftiul Muurat Iusuf a marcat evenimentul, confirmând încă o dată faptul că în România domneşte de secole un climat de toleranţă inter-religioasă, lipsit de conflicte, un mozaic multicultural care merită să fie numit model interetnic dobrogean şi să fie promovat în afara graniţelor României. Manifestările culturale organizate cu prilejul acestui eveniment au reunit la Constanţa, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, ai cultelor religioase, diplomaţi acreditaţi la Bucureşti, dar şi muftii din Ţările Balcanice.

„Moscheea Carol I – unul din simbolurile existenţei noastre”

În discursul său, muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf spunea, referindu-se la Moscheea Carol I: „acest edificiu care face parte din patrimoniul naţional este unul din simbolurile existenţei noastre care reflectă atenţia pe care statul român, prin Regele Carol I a acordat-o musulmanilor”. Muurat Iusuf a mai afirmat: „preocuparea instituţiei noastre este de a dezvolta relaţiile cu celelalte culte cât şi cu reprezentanţii comunităţii musulmane din străinătate”.
Premierul Victor Ponta s-a adresat credincioşilor musulmani din Dobrogea, cu prilejul împlinirii unui secol de la săvârşirea primului serviciu religios la Moscheea Carol I, printr-un mesaj, citit de Secretarul de Stat, Victor Opaschi. Premierul român sublinia în discursul său: „deşi statul este neutru din punct de vedere religios, el nu poate fi indiferent faţă de nevoile fiecărui cult în parte. Credincioşii sunt toţi cetăţeni ai României. Ştiu că statul nu poate acoperi toate nevoile cultelor religioase, dar acţionăm cu bună credinţă pentru a le satisface pe cele mai importante. Nu este permis să acceptăm atitudini discriminatorii din orice parte ar veni ele. Credinţa trebuie să ne apropie, nu să ne învrăjbească!”.

“Fraţii noştri din România sunt pietrele de temelie ale podurilor de prietenie care apropie şi mai mult ţările noastre”.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Omür Şölendil amintea în discursul său: „Faptul că turcii şi tătarii sunt membri respectaţi ai societăţii, îşi exercită nestingheriţi drepturile constituţionale şi îşi păstrează în acelaşi timp propria identitate întăreşte şi mai mult relaţiile dintre Turcia şi România, ţări prietene şi aliate, având un trecut comun. Cu prilejul acestei importante aniversări doresc să reafirm aprecierea şi mulţumirea noastră pentru drepturile şi oportunităţile de care se bucură toate minorităţile din România, inclusiv turcii şi tătarii”. Ambasadorul Omür Şölendil a mai declarat în încheiere: „Anul acesta sărbătorim 135 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Turcia şi România, ţară prietenă şi aliată. Relaţiile noastre bilaterale au atins un nivel deosebit o dată cu semnarea în anul 2011 a Declaraţiei de Parteneriat Strategic. Contribuţia comunităţii turco-tătare la atingerea acestui nivel este deosebit de importantă. Fraţii noştri din România sunt pietrele de temelie ale podurilor de prietenie care apropie şi mai mult ţările noastre”.
La rândul lor, reprezentanţii cultelor religioase au subliniat în alocuţiunile lor bunele relaţii de cooperare cu credincioşii musulmani şi au întărit ideea că de sute de ani Dobrogea este un model de convieţuire interetnică şi inter-religioasă. După rostirea alocuţiunilor, Muftiul Muurat Iusuf le-a înmânat invitaţilor plachete omagiale cu Moscheea Carol I şi un albumul intitlulat „Geamii-Minarete pe cerul Dobrogei” Printre oficialităţile care au primit plachete omagiale s-au numărat şi preşedintele UDTR, Osman Fedbi şi deputatul Iusein Ibram dar şi consulii generali, Füsun Aramaz, Su Yanwen şi Mikhail Reva.
Manifestările culturale au continuat cu simpozionul cu tema: „Islamul din România-punte de legătură între Balcani şi lumea Euro-Atlantică, convieţuire inter-religioasă, în spiritul valorilor sacre ale celor trei mari religii monoteiste”. În deschiderea lucrărilor simpozionului, reprezentanţii musulmanilor din Grecia, Macedonia, Muntenegru, Federaţia Rusă şi Bulgaria au discutat despre statutul musulmanilor în ţările pe care le reprezintă.

„Musulmanii adevăraţi nu au cum să fie fundamentalişti; valorile musulmanilor sunt valori universale”.

Muftiul din Grecia, Ibraim Şerif spunea referindu-se la Centenarul Moscheei Carol I : „Evenimentul la care am asistat azi este o ocazie bună în care să arătăm lumii că musulmanii nu sunt terorişti. Îmi doresc ca această bună convieţuire interetnică şi inter-religioasă să continue”. În ceea ce priveşte musulmanii din Grecia, Ibraim Şerif a declarat: „Avem relaţii bune cu populaţia majoritară, greacă. Petrecem împreună atât Paştele ortodox cât şi sărbătorile islamice. Tinerii noştri au posibilitatea să studieze în şcolile greceşti. Există posibilitatea să studieze limba turcă la şcoala primară. Există şi posibilitatea de a studia în două licee turceşti dar şi la un seminar musulman. Studiile academice pot fi definitivate atât în Grecia cât şi în Turcia”.

„Trebuie să promovăm în continuare această fraternitate între musulmani şi creştini”.

Mesajul reprezentantului Consiliului Consultativ al Muftiilor din Federaţia Rusă a fost următorul:„Suntem fraţi chiar dacă suntem credincioşi ai mai multor religii. Suntem cu toţii fiii lui Adam. Coranul apropie relaţiile dintre musulmani şi creştini. Trebuie să promovăm în continuare această fraternitate între musulmani şi creştini.
Muftiul din Slovenia a evidenţiat faptul că în ţara sa acum se construieşte un centru cultural islamic şi prima moschee la Liublijana. Nejat Dragos, muftiul Sloveniei şi-a încheiat alocuţiunea astfel: „Felicit Guvernul României care înţelege nevoile musulmanilor. Sunteţi parte a Uniunii Europene, trebuie să vă respectaţi statul în care trăiţi. Să daţi tot ce puteţi ţării în care trăiţi”.

„Islamul din România-punte de legătură între Balcani şi lumea Euro-Atlantică, convieţuire inter-religioasă, în spiritul valorilor sacre ale celor trei mari religii monoteiste”

Lucrările simpozionului „Islamul din România-punte de legătură între Balcani şi lumea Euro-Atlantică, convieţuire inter-religioasă, în spiritul valorilor sacre ale celor trei mari religii monoteiste” au fost moderate de profesorul universitar dr. Tasin Gemil. În cadrul discuţiilor a fost subliniată ideea că „trebuie să existe în permanenţă un dialog între lumea islamică şi cea creştină pentru a crea punţi de legătură şi încredere care să evite ciocnirea dintre cele două lumi care ar putea fi catastrofală”. Profesorul Călin Felezeu de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj a vorbit despre Imaginea otomanilor şi a civilizaţiei otomane în cultura românească în timp ce dr. Aledin Amet, Subsecretar de Stat în cadrul DRI şi-a concentrat discursul pe cadrul legislativ al învăţării şi practicării religiei islamice în România. Referindu-se la Islamul din România profesorul Mircea Botescu a spus: „comunitatea musulmană din România a avut un compartament de loialitate şi de verticalitate faţă de societatea românească.” Participanţii la simpozion au susţinut ideea că statul trebuie să sprijine Muftiatul, care este o formă instituţională optimă, tradiţională şi de perspectivă. Există un risc din partea fundaţiilor islamice care nu au aprobarea acestei instituţii de a atrage tineri din rândul turcilor şi tătarilor dobrogeni spre practicarea unui islam fundamentalist.
La lucrările simpozionului „Islamul din România-punte de legătură între Balcani şi lumea Euro-Atlantică, convieţuire inter-religioasă, în spiritul valorilor sacre ale celor trei mari religii monoteiste” a luat parte şi secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Katalin Enikö Lacziko.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Frumoasa mea limbă maternă
Ana Dilim, Güzel Türkçem

Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice a organizat sâmbătă, 15 iunie, activitatea „Frumoasa mea limbă maternă/ Ana Dilim, Güzel Türkçem“, în Sala „Remus Opreanu“ din cadrul Instituţiei Prefectului şi multe alte întreceri artistico-educative în sala de conferinţe a hotelului GMG din Constanţa.
În cadrul acestui program – concurs care are ca scop dezvoltarea frumoasei limbi turce s-a ţinut cont de toate modalităţile de dezvoltare a limbii şi anume ascultarea, vorbitul, cititul şi prezentările vizuale. Elevii claselor de limbă turcă din şcolile judeţului Constanţa, folosindu-se de toate aceste metode de învăţare le-au aplicat în cadrul programului – concurs denumit „Aplicăm ce-am învăţat/ Öğrendiklerimizi Uygulayalım“. Studiile efectuate au demonstrat că evaluarea prin testare făcută la sfârşitul unui ciclu de cursuri este de ajutor tuturor deoarece se pot vedea lipsurile şi, bineînţeles, reuşitele. Pe de altă parte toţi cei prezenţi la această activitate au fost antrenaţi într-o călătorie literară, lirică şi artistică magnifică. Cât priveşte programul propriu-zis acesta a început cu discursul de deschidere al doamnei inspector de specialitate din cadrul ISJ Constanţa, doamna Anefi Icbal, care a arătat importanţa cunoaşterii limbii materne. Înainte de încheiere doamna inspector a ţinut să mulţumească tuturor profesorilor de limba turcă prin evidenţierea activităţii lor felicitându-i încă o dată pentru performanţele elevilor, după care a dat start concursului. Acesta s-a desfăşurat pe trei categorii de vârstă, în trei etape. Prima etapă – concursul de poezie- Güzel Türkçemiz/Frumoasa mea limbă turcă, recitare individuală pentru a demonstra cât de bine şi-au însuşit cunoştinţele de limbă şi cât de bine le stăpânesc; a doua etapă – concursul de teatru – Büyük Teneffüs/ Recreaţia Mare, interpretare pe echipe -elevii cei mai talentaţi au personificat într-o scenetă diverse personaje; a treia etapă – concursul de compoziţie – elevii au avut ocazia să-şi descrie, într-un eseu, profesorii celorlalţi invitaţi. Performanţele şi talentul elevilor au fost evaluate de un juriu format din personalităţi ale vieţii politice şi academice. Considerăm că scopul acţiunii a fost atins iar participanţii au trăit împreună momente de neuitat. În plus, evaluarea făcută de juriu a acordat credit unor elevi care au primit, pe lângă diplome, o serie de cadouri minunate din partea UDTR.

Melek Osman

TABEL cu elevii premianţi la FAZA JUDEŢEANĂ 2013

PROIECTUL „Güzel Dilim” – RECITARE nivel I-IV

nr. crt.Nume prenume elevUNITATEA ŞCOLARĂ / ClasaProfesor îndrumătorClasa
1SALI SELEN-SERIANŞcoala Gimnazială Nr 7 “Mircea Dragomirescu” MedgidiaGemil SevidanPremiul III
2MUSTAFA AYDANŞcoala Gimnazială Nr 1 Valu lui TraianAbibula SeilaMenţiune I
3BOLAT ONURKANŞcoala Gimnazială nr 24 Ion Jalea ConstanţaMusledin FirdesPremiul II
4HUSEIN NURŞcoala Gimnazială Nr 30 Ghe. Ţiteica ConstanţaIomer Subihan Premiul I
5SULIMAN EMREŞcoala Gimnazială Nr 39 Nicolae Tonitza ConstanţaMemet SibelMenţiune II

TABEL cu elevii premianţi la FAZA JUDEŢEANĂ 2013

PROIECTUL „Güzel Dilim” – RECITARE nivel V-VIII

nr. crt.Nume prenume elevUNITATEA ŞCOLARĂ / clasaProfesor îndrumătorObservaţii
1TEMERBEK SibelŞcoala Gimnaziala TuzlaCherim SibelPremiul I
2VLAD SIBELŞcoala Gimnazială Nr 7 “Mircea Dragomirescu” MedgidiaGemil SevidanMenţiune I
3SERCAN MELİS ALEYNAColegiul Naţional Kemal Ataturk MedgidiaÖzgür KıvançPremiul III
4DOGAN ALI KEMALŞcoala Gimnazială nr 24 Ion Jalea ConstanţaMusledin FirdesPremiul II
5DOGAN BURAKŞcoala Gimnazială nr 24 Ion Jalea ConstanţaMusledin FirdesMenţiuneII

TABEL cu elevii premianţi la FAZA JUDEŢEANĂ 2013

PROIECTUL „Güzel Dilim” – RECITARE nivel IX-XII

nr. crt.Nume prenume elevUNITATEA ŞCOLARĂ / ClasaProfesor îndrumătorObservaţii
1MOCANU GABRIELAColegiul Naţional Kemal Ataturk MedgidiaÖmer BozatlıMenţiune 2
2AMET ELIFColegiul Naţional Kemal Ataturk MedgidiaSevil ÖnderPremiul I
3DEMIRCAN ESRA GULENLiceul Teoretic Traian ConstanţaIomer SubihanPremiul III
4IUSUF AYDALiceul Teoretic Ovidius ConstanţaIomer SubihanPremiul II
5APTI AILINLiceul cu Program Sportiv ConstanţaIomer SubihanMenţiune I

TABEL NOMINAL CU ECHIPELE PARTICIPANTE LA ETAPA JUDEŢEANĂ – TEATRU ŞCOLAR

nr. crt.ECHIPA / nr. de eleviUNITATEA ŞCOLARĂTITLL PIESEIDATE SUPLIMENTARECoordonator
Nume prenume elevClasa
Locul II“ KARAGÖZ ” 5 eleviSCOALA GIMNAZIALA “CONSTANTIN BRANCUŞİ” MEDGIDIA“ Bir Saat “ - ACI ELIF
- HALIL SIBEL
- SULUMAN BILGHE
- MAMUT DERIA DILEK
- ABDURAMAN METE EMRE
VI-a
VI-a
VI-a
VI-a
VII-a
Prof. Bolat Nurdanie
Locul III“İYİ KALPLİ ÇOCUKLAR” 7 eleviSCOALA GIMNAZIALA “MIRCEA DRAGOMIRESCU” MEDGIDIA“Simitçi Mercan” - ALI MUSTAFA
- CURPEDIN ERDIN
- MAMUT GELIN
- REGEP ŞEILA
- AZIS MELISA
- BEGET ALIS
- VLAD SELIN
VI-a
VII-a
VII-a
VII-a
VIII-a
VIII-a
VIII-a
Prof. Gemil Sevidan
Locul I“TURKUAZ” 7 eleviCOLEGIUL NATIONAL “KEMAL ATATURK” MEDGIDIA“En Büyük İnsan” - SERCAN YESA FURKAN
- SERCAN MELİS ALEYNA
- IUSEIN GEANSEL
- ALİ AİGEAN
- YUSUF MERT ASLAN
- KADER AKDAG
- CHERIM EMIR
VI
VII
VII
VI
II
VII
V
Prof. Özgür Kıvanç
Mentiune6 eleviLICEUL CU PROGRAM SPORTIV CONSTANTASpor „Öğrencileri ATMA MELISA
ATMA UMUT CAN
AIP SEKER
MUSTAFA MANCUSALI
IBRAIM ERSIN
EASAR ALBERT
VII
VII
VII
V
VII
V
Prof. Iomer Subihan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Olimpiada internaţională de limba turcă

Echipa României prezentă la Ankara la cea de a XI a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de limba turcă a cucerit zece medalii şi două menţiuni. Conform declaraţiilor inspectorului de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Vildan Bormambet, elevii români au cucerit 4 medalii de aur, la interpretare, Ioniţă Diana Gabriela, la recitare, Cioucă Tiberiu, la eseu – Serdal Uteu şi la secţiunea limba maternă-poezie, Nuriye Gürsoy. La aceste medalii se adaugă încă una de aur cucerită de standul României organizat la Izmir în perioada 24-26 mai, în debutul olimpiadei internaţionale de limba turcă. Medaliile de argint au fost obţinute de Tircă Radu Mihai şi de Ayşenur Zehra Aktaş iar cele de bronz de către Meryem Nur Karağoz, Suheyla Çelik şi Bahriye Ildiz Harman. Elevii români au obţinut şi două menţiuni prin Amet Ghiulendan şi Selin Asan.
Participanţii la olimpiada internaţională de limba turcă au fost felicitaţi de ambasadorul României la Ankara, excelenţa sa Radu Onofrei. Ambasadorul român a primit din partea inspectorului Vildan Bormambet o plachetă cu însemnele UDTR, oferită pentru a marca împlinirea a 135 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Turcia.

Nurgean Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Cultură şi tradiţii comune

Şcolile constănţene au avut în ultimii douăzeci de ani un număr important de proiecte de colaborare, pe diverse teme, cu şcoli din mai multe localităţi ale Republicii Turcia. În acest context, la propunerea ambasadorului României la Ankara, domnul Radu Onofrei, în urma vizitei la Şcoala Primară „Uniunea Notarilor din Turcia/ Türkiye Noterler Birliği“, Çankaya, Ankara, se ia hotărârea înfrăţirii acestei şcoli cu o şcoală din România. Bineînţeles este căutată o şcoală reprezentativă care poate colabora pe bază de parteneriat activ pe multiple planuri, în domeniul educaţiei în spiritul valorilor morale. Pentru concretizarea acestui proiect este cerut sprijinul doamnei Bormambet Vildan, inspector de specialitate în cadrul MEC. Distinsa doamnă inspector, după o atentă analiză găseşte potrivită asocierea şcolii din Ankara cu Şcoala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu“ din Constanţa. Doamna director Radu Luminiţa Carmen răspunde afirmativ solicitării de parteneriat şi demersurile între instituţiile educaţionale îşi încep cursul firesc. Astfel, pe data de 31 decembrie 2012 se semnează protocolul de parteneriat, pe o perioadă de doi ani. Suntem convinşi că această legătură între şcoli nu se va încheia odată cu încetarea contractului de înfrăţire. Probabil va fi o legătură pe viaţă. Obiectul acestui proiect „Cultură şi tradiţii“ iniţiat de scoala constănţeană este reprezentat de promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice diferitelor etnii; stimularea potenţialului artistic al elevilor; cultivarea dragostei şi respectului pentru semeni; realizarea unui schimb de experienţă între cadrele didactice; dezvoltarea capacităţii de a lucra în echipe, elevi şi cadre didactice; formarea unor relaţii de prietenie şi colaborare între elevi şi cadre didactice. Sprijinându-se pe o istorie comună, cea din perioada otomană, ce a lăsat adânci urme în cultura românească, începând de la uneltele vieţii cotidiene până la comportament şi administraţie, putem declara fără a exagera câtuşi de puţin că acest gen de parteneriate au rădăcini foarte adânci în istorie şi sunt benefice nu numai acestor două neamuri, ci şi tuturor celor din jurul lor. Astfel, pe plan educaţional, se pot detecta diferenţele şi potrivirile în sistemul educaţional şi punerea acestora în practică. În plus se mai fac schimburi de experienţă prin împărtăşirea experienţelor trăite în decursul carierei didactice.
Revenind la proiectul propriu-zis dintre cele două şcoli acesta a continuat prin efectuarea unei vizite de pregătire pentru punerea la punct a detaliilor proiectului şi stabilirea graficului de activităţi tematice. Vizita delegaţiei turce la şcoala românească s-a desfăşurat în perioada 16-21 iunie 2013. Elevii şi profesorii Şcolii nr.10 „M. Koiciu“ au întâmpinat delegaţia formată din şase profesori cu pâine şi sare după care i-au invitat în sala de festivităţi pentru a urmări ceremonia de bun venit şi spectacolul „Interferenţe culturale“ susţinut de grupurile folclorice ale şcolii, româneşti, aromâne şi turceşti. O săptămână plină de activităţi educaţionale, sociale şi profesionale i-a copleşit pe oaspeţii turci. De la lecţii de matematică până la lecţii de engleză şi creaţii artistice elevii şcolii noastre i-au impresionat pe musafiri. Veniţi pentru prima oară în România aceştia le-au mărturisit gazdelor că au văzut numai oameni „sıcak kanlı / cu sânge cald“. Prin vizitarea şcolii şi prezentarea acesteia oaspeţii au aflat că întregul colectiv al şcolii format din 40 de cadre didactice şi 500 de elevi îşi desfăşoară activitatea în săli spaţioase, laboratoare de specialitate, chimie, fizică, cabinet de informatică cu 40 de calculatoare conectate la internet, sală de sport şi bibliotecă având cabinet medical, logopedie, cabinet stomatologic şi psiholog şcolar. Au putut vedea afişate pe panourile şcolii rezultatele foarte bune la olimpiade şi concursuri naţionale ale elevilor şcolii nr.10, atât pe discipline de activitate, cât şi la concursuri sportive. Nu au lipsit nici vizitele la instituţiile reprezentative ale judeţului Contanţa şi Bucureşti: Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Tineretului şi Sportului, Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Primăria Mangalia, sediul central al Uniunii Democrate Turce din România. Au mai fost vizitate şcoli şi licee din Constanţa, Tuzla şi Bucureşti, Palatul Copiilor Constanţa, Centrul Cultural Yunus Emre, muzee, geamii şi biserici cu încărcătură istorică şi, bineînţeles, staţiunile de pe malul mării. Putem spune că totul a fost excepţional. Elevi, părinţi, profesori ai şcolii nr.10 „Mihail Koiciu“ Constanţa împreună cu reprezentanţii instituţiilor, şcolilor şi centrelor mai sus amintite şi-au dat mâna pentru a asigura o primire de neuitat delegaţiei şcolii din Ankara. Nu pot să nu amintesc aici prezenţa permanentă a doamnei director Radu Luminiţa Carmen şi a inspectorului de limba turcă din cadrul ISJ Constanţa, doamna Anefi Icbal care s-a alăturat programului de activităţi ori de câte ori le-a permis timpul. Pentru tot şi pentru toate le mulţumim tuturor şi sperăm că eforturile tuturor vor fi răsplătite însutit. Felicitări echipei de profesori ai şcolii nr.10 „Mihail Koiciu“ pentru tot ce fac. Crearea acestor punţi de legătură îi poate face fericiţi pe toţi.

Melek Osman

Festivalul „Bucak Yildizi”

Grupul-vocal „Kaynanalar” al Uniunii Democrate Turce din Romania filialei Tulcea, a participat în perioada 18-19 mai a.c. la festivalul „Buçak Yıldızı” organizat de Administraţia Raională Găgăuză „Birlik” în oraşul Reni-Ucraina.
Manifestarea s-a desfăşurat la Casa de Cultura din Reni şi Cotlovina.
Au participat numeroase formaţii din Bulgaria: „Kara aç bülbüller” şi „Ceiz” şi Ucraina: ansamblul Gagauzlar şi Sakirga.

Sevidan Iusein

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Consultări privind Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare

Ministerul AfacerilorExterne a găzduit în data de 12 iunie, cea de a doua rundă de consultări a reprezentanţilor organizaţiilor minoritătilor naţionale, cu privire la primul raport întocmit după monitorizarea şi aplicarea „Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare”. Consultările au fost organizate de DRI cu sprjinul MAE şi au fost moderate de secretarul de stat Enikö Katalin Lacziko împreună cu Oana Rogoveanu, director al Direcţiei Drepturile Omului, Protecţia Minorităţilor şi Consiliul Europei. Comitetul de experţi al Cartei Limbilor regionale sau minoritatre a fost reprezentat de profesorul, Ion Diaconu. În cadrul reuniunii au fost discutate rezultatele primei monitorizări şi recomandările comitetului de experţi ai Consiliului Europei.
Printre problemele ridicate de reprezentanţii comunităţilor etnice au fost cele legate de învăţământ care aşa cum au precizat participanţii din partea Comunităţii Ruşilor Lipoveni ţin de dificutăţi în echivalarea diplomelor absolvenţilor care studiază în Federaţia Rusă. Secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim a propus ca în localităţile în care există populaţie de etnie turcă într-un procent de 20% să fie angajaţi în administraţia locală, consilieri de etnie turcă iar pe lângă tribunale şi judecătorii să fie angajaţi interpreţi de limba turcă. Ervin Ibraim a mai spus că ar fi necesară o suplimentare a locurilor pentru etnicii turci la Academia de Poliţie şi la Poliţia de Frontieră, un singur loc pentru toate minorităţile, altele decât cea maghiară fiind insuficient, deoarece există multe cereri din partea tinerilor. În ceea ce priveşte învăţământul, liderul UDTR a afirmat că membrii comunităţii nu doresc învăţământ în limba turcă ci studiul limbii turce ca limba maternă şi a religiei islamice în şcolile din judeţele Constanţa şi Tulcea unde populaţia de etnie turcă se află în număr mare. Etnicii turci dispun de învăţământ parţial în limba turcă la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk” din Medgidia. La consultări UDTTMR a fost reprezentată de prof. Ali Beiazit, Bari Gevat, preşedintele comisiei de învăţământ şi de inspectorul Icbal Anefi care a făcut precizări referitoare studierea limbilor tătară şi turcă.
Conform declaraţiilor reprezentanţilor minorităţilor naţionale prezenţi la consultări şi pe baza unui chestionar pe care conducerea organizaţiilor din CMN trebuie să îl completeze, va fi întocmit cel de al doilea raport al autorităţilor române privind punerea în aplicare a Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare. Chestionarul cuprinde întrebări referitoare la administraţia locală, justiţie, mass media, cultură şi relaţii transfrontaliere. La convorbirile desfăşurate la Ministerul de Externe au mai luat parte şi subsecretarii de stat din cadrul DRI, Gertrud Cosmatu şi Aledin Amet.

Sorina Asan

BERAT KANDİLİ

Berat, borçtan, kazadan ve günahtan kurtuluş anlamına gelmektedir. Müslümanların af olma beratını aldıkları, insanların yaptıklarının takdir edildiği, rızıkların taksim olunduğu, müminlere Allah’ın rahmet ve mağfiretinin bol, bol ihsan edileceği gecelerden biri de berat gecesidir. Bu gece birçok mühim hadiselerin birbirinden ayrıştırıldığı, gelecek seneye kadar kulların rızıklarının, ecellerinin, ve olacak hadiselerin karara bağlandığı, özellikle Peygamber Efendimiz (sav)’e büyük şefaatin verildiği mübarek bir gecedir.
Kur’an-ı Kerimde, Duhan süresinde: ”Hâ Mîm! Helal ve haramı, hak ve batılı açıkça bildiren bu kitaba yemin olsun ki şüphesiz biz Kur’an-ı Kerim-i mübarek bir gecede indirdik. Gerçekten biz Kur’an’la uyarırız ve her hikmetli iş o mübarek gecede ayırt edilir. Rabbin katından bir rahmet olarak şüphesiz biz peygamberler gönderenlerdeniz. Gerçekten o Allah, işitendir ve bilendir.” buyurulmaktadır.
Anlaşılıyor ki Beraat Gecesi Kur’an-ı Kerimle şereflenen bir gecedir. Kur’an-ı Kerim bu gecede Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına topluca indirilmiş ve kadir gecesinde ayet ayet Peygamber Efendimize nazil olmaya başlamıştır. O halde her Müslüman Kur’an-ı Kerim’in rehberliği altında hayatına yeniden bir yön vermelidir. Hayrın, bereketin ve güzelliklerin bol bol ihsan edileceği bu gecede ellerimizle beraber gönüllerimizi de açarak manevi ziyafetlerden nasibimizi almalıyız. Bu geceye hazırlık için Efendimizin sözüne kulak verelim: “Şaban ayının yarı gecesi olduğunda onu ibadetle ve taatle geçirin, gündüzünü oruç tutun. Allah-u Teâla bu gece, güneşin batışından itibaren dünya semasına rahmetle tecelli eder ve şöyle buyurur: Yok mu bana istiğfar eden, onu mağfiret edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu hastalığa yakalanan, ona şifa vereyim. Yok mu şunu – bunu isteyen diye sabaha kadar devam eder.” Bu mubarek gece Romanya’nın tüm camilerinde kutlandı. Köstence’de Hünkar cami de kutlandı.
Mübarek Berat Gecesinin bizlerin ve bütün müminlerin beraatına vesile olmasını yüce Mevlamızdan niyaz ediyor ve daima sevgi ve kardeşlik duyguları içinde yaşayalım.

Hazırlayan: Firdes Musledin

Kur’an Kurslarında Belge Töreni

2012 Ekim ayında Romanya Müslümanlar Müftülüğü ve T.C. Köstence Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği ortaklaşa düzenlenen her sene Kur’an-ı Kerim öğrenme kursları 2013 Mayıs ayının son günlerinde belge töreni ile kapandı. Kurslara katılan 20 hanım Kuran-ı Kerim okumayı, kısa süreler ve dini bilgiler öğrendiler. Köstence’den ve civarı köylerden gelen hanımlar, Türkiye’den gelen Elazığ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan Nilgün Güneş hocayla birlikte güzel bir öğrenim yılı geçirdiler. Belge töreninde hanımlar bir proğram hazırlayarak Kuran-ı Kerimden Yasin süresini, kısa süreler, aşerler ve ilahi okudular. Belgeleri Romanya Müftüsü Sn. Murat Yusuf ve T.C. Köstence Başkonsolosu Sn. Füsun Aramaz verdikten sonra konuşmalarında hanımları tebrik ettiler ve öğrenen bilgileri gençlerimize aktarmalarını istediler. Proğramda T.C. Köstence Başkonsolosu Din Hizmetleri Ataşesi Sn. Aytekin Akçın ve Romanya Demokrat Türk Birliği Din Komisyon Başkanı Sn. İslam Remzi katıldılar. Romanya Demokrat Türk Birliği Din Komisyonu tarafından hanımlara hediyeler verildi ve ikramlar sunuldu. Hanımları tebrik ediyoruz ve öğrendiklerin uygulamalarını diliyoruz. Bu sene kurslara katılan ve belge alan hanımları sizlere sunuyorum:Musuret Serian, Gafar Rufet, Cadir Ghiulzade, Enan Sabihan, Abdula Oner, Nurmambet Feride, Calil Aiten, Mustafa Fete, Osman Şaizer, Namaz Saime, Mamut Nafie, Fetislam Cadrie, Iunus Şeila, Aşim Ghiulser, Ulamet Omrie, Mazlam Enar, İsmail Emel, Megit Türkan, Emin Ruşen, Omer Camer.

Firdes Musledin

Miraç Kandili

5-6 Haziran 2013 gününe bağlayan gece, mukaddes bir yolculuğun ve manevi bir yükselişin ifadesi olan ve pek çok ilahi lütuf ve ihsanla dolu Miraç Kandilini idrak ettik. İsra süresinin ilk ayetinde bu yolculuğun ilk aşaması şöyle dile getirilmektedir: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”
Miraç mucizesi, biz Müslümanlar için ilahî rahmet ve lütuflarla doludur. Miraç olayının en önemli sonuçlarından biri, İslâm’ın beş temel esasından biri olan beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Namaz, dinin direği, imanın alameti, amellerin en faziletlisi ve Allah’a en sevimli olanıdır. Namaz, kalbin nuru, gönüllerin safası, takva ehlinin göz aydınlığı, mü’minlerin miracıdır. Bu sebeple, her mü’min namaza başladığında, namazın kendisinin miracı olduğunu dolayısıyla Yüce Allah’ın huzurunda bulunduğunu bilmeli, namazın dışında da miraç şerefine ermenin şuurunda olarak hareket etmelidir. Miraç, Peygamberimizin şahsında insanlığın önüne açılan sınırsız bir yükseliş ufkudur. Çünkü, miracın özünde her türlü kötülükten arınma, insanlığın yararına değerler üretme, fedakarlık, paylaşma, sorumluluk, zamanın önemini kavrama ve ilahi emirlere teslimiyet göstererek yüce mertebelere erişmek vardır. Miraç Gecesi, duygu ve düşüncelerimizi yenileyerek ilahi rahmeti kazanacak işler yapmamız, kulluk bilincine ulaşarak dua ve niyazda bulunmamız için bir nimettir, vesiledir. Bunun için manevi duygularımızı canlandıran, iç dünyamızı değerlendirme imkanı sağlayan, sorumluluğumuzu hatırlatan bu geceyi iyi değerlendirelim. Duyguların ve hislerin coştuğu, dua ve niyazların semaya yükseldiği, inananların huzur bulduğu bu gecede, gönüllerimizde ümit ve ilahi aşk kandillerini yakalım, miracın engin mesajını ruhlarımızda hissedelim. Yüce Dinimiz İslam’ın “yaratılanı yaratandan ötürü sevme” prensibini hatırlayarak gönül kapılarımızı herkese açalım. Miracın, ilahî yükselişin, gönül, ve ruh temizliğinden geçtiğini unutmayalım.
Bu güzel ve anlamlı günde dünyadaki tüm Müslümanlar birbirlerini tebrik edip karşılıklı hediyeler verirler. Camilerde Kuran-ı Kerim, mevlitler okundu, ilahiler söylendi. Her kandil gecesi olduğu gibi bu gece de Romanya Demokrat Türk Birliğin Din Komisyonu birkaç cami için ikramda bulundu. Bu ikramlar Köstence bölgesi ve köylerindeki camilerde yapıldı. Allah dualarımızı kabul etsin.

Firdes Musledin

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Güreş

Güreş este un sport strămoşesc, vechi de mii de ani, el fiind considerat un sport naţional. Acest sport se practică în toate zonele unde trăiesc popoarele turcice.
Güreş, sportul prin care luptătorii îşi pun în valoare însuşirile fizice şi psihice, este o demonstraţie de curaj şi dibăcie. Caracteristica de bază este întrecerea dreaptă, în caz contrar luptătorul care apelează la şiretlicuri este descalificat. Acest sport se practica, în trecut, în special la sfărşitul nunţilor sau a sărbătorilor. Orice tânăr turc, practica sau măcar era interesat de acest sport. Exista chiar o tradiţie prin care tinerilor care nu asculta de cei mai mari ca el şi celor care nu practicau acest sport nu li se dădeau fete să se căsătorească.
Potrivit tradiţiei, la finalul competiţiei învingătorul primeşte un batal, iar recompensa acordată învinsului constă într-un „bayrak“ (un copac împodobit cu 7 sau 9 articole vestimentare).
Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), filiala Cobadin, a organizat în 23 iunie concurs de lupte tradiţionale turceşti. Concursul s-a desfăşurat pe categorii de vîrstă, juniori 18-22 ani şi seniori, 22-40 ani şi a aliniat la start 50 de luptători de etnii diferite. Marele premiu, câte un berbec, a fost câştigat de Curti Denis, la juniori şi Ali Elvis, la seniori. Conform unui obicei străvechi, cîştigătorii premiului doi, Cazan Daniel şi Cherim Turgut au fost recompensaţi cu un bayrak, împodobit cu obiecte tradiţionale şi vestimentare. La eveniment a participat atât preşedintele UDTR, Osman Fedbi, cât şi secretarul general al organizaţiei, Ervin Ibraim.

Nilgün Panaitescu

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

„Convieţiure interetnică, pe plaiuri dobrogene”

Primăria şi Consiliul Local Cumpăna a organizat, în data 2 iunie a.c., cea de-a VI-a ediţie a manifestării „Convieţuire interetnică, pe plaiuri dobrogene”. Evenimentul a debutat la Casa de Cultură unde s-au reunit reprezentanţi ai etniilor conlocuitoare din judeţele Constanţa şi Tulcea: turci, tătari, armeni, eleni, bulgari, albanezi, ruşi-lipoveni, aromâni, evrei, germani, polonezi, maghiari şi italieni.
La deschiderea oficială au participat din partea Uniunii Democrate Turce din România dl. preşedinte Osman Fedbi şi dl secretar general Ervin Ibraim, alături de viceconsulul Republicii Turcia la Constanţa Özgen Topçu, Consulul onorific al Republicii Libaneze la Constanţa –Charbel Maroun, Consulul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen, muftiul Cultului Musulman din România Iusuf Muurat, prefectul judeţului Eugen Bola, subprefectul Iucsel Selamet, senatorul PSD Alexandru Mazăre, deputatul PSD Eduard Martin, preşedintele CJC, preşedintele UDTTMR Gelil Eserghep, deputatul UDTTMR Varol Amet, şi subsecretarul de stat Aledin Amet.
La expoziţia de Artă Culinară Tradiţională” aflată şi ea la ediţia a VI-a, au participat reprezentante ale filialelor Uniunii Democrate Turce din România din localităţile Cumpăna, Amzacea, Tulcea şi Măcin.
La secţiunea bucătărie, locul I a fost câştigat de către filiala UDTR din Măcin, locul al II-lea, de participanţii din comuna Cumpăna, locul al III-lea, de reprezentanţii comunei Cogealac, iar menţiunea, de comunitatea ruşilor-lipoveni din Constanţa.
La secţiunea cofetărie, premiul I a mers la localitatea Sarighiol de Deal – Tulcea, cel de-al II-lea, la comuna Cumpăna, iar locul al III-lea a revenit UDTTMR Tuzla.
De asemenea, în cadrul acţiunii s-a desfăşurat un spectacol folcloric, în cadrul căruia ansamblu Kardelen din Cumpăna a prezentat un program de dansuri turceşti, iar corul de femei Kaynanalar aparţinând filialei Tulcea a cântat cântece tradiţionale turceşti.
Concursul de Güreş a reprezentat un alt moment important al acestei manifestări. Concursul s-a desfăşurat pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv “Victoria” din Cumpăna.
În acest an, câştigătorul competiţiei de Küreş de la Cumpăna a fost Baiar Saledin din Moşneni, care a plecat acasă cu un batal, iar pe locul al doilea s-a clasat Redin Memiş din Valu lui Traian, care a primit bayrakul.
Doamna Primar Mariana Gâju a declarat „A fost un eveniment deosebit de frumos, la care s-au reunit locuitorii a 18 comune, atât din Tulcea, cât şi din Constanţa. Participanţii la concursul culinar, cei de la acţiunile sportive, cât şi ansamblurile de dans au reuşit să sublinieze relaţia armonioasă de cooperare interetnică ce există la nivel dobrogean“.

Nilgün Panaitescu

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

română / türkçe: · română ·
türkçe
ediţia / autorul: · ediţia ·
autorul
alegeţi:
revista tipărită:
Iunie 2013
legături: