♦ Cuprins ♦ İçindekiler ♦ Contents ♦


De ziua copilului

De ziua copilului încerc să îmi reamintesc mereu cum eram eu la vârsta aceea. De ziua mea mă gândesc cum a trecut timpul şi mă întreb cum va fi peste ani copilul meu.
De ziua copiilor devin nostalgic. Mă gândesc cum copiii aceia dulci, nevinovaţi şi iubitori devin, în timp nişte chestii numite adulţi atât de plictisitoare! Aceştia uită să mai zâmbească, sunt mereu nemulţumiţi ca să se mai bucure, sunt prea posomorâţi ca să mai cânte, prea mândrii să mai plângă când fac buba şi prea „perfecţi" ca să îşi înverzească pantalonii în iarbă… Din copiii care fac ce le place, devenim adulţii ce fac doar ce trebuie. Şi mie asta nu îmi place…
Partea bună pentru mine este că voi avea ocazia să retrăiesc toate acele emoţii copilăreşti, urmărindu-mi fiul crescând. Asta dacă lucrurile care trebuie îmi vor lasa timp….

Ervin Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A COPILULUI

Ca să nu uităm de vremurile frumoase ale copilăriei, an de an sărbătorim împreună cu copiii ziua dedicată lor. Anul acesta, ca o continuare a tradiţiei, Uniunea Democrată Turcă din România, prin filialele sale, a adunat laolaltă peste 150 de copii din judeţul nostru oferindu-le o zi de neuitat la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.
În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, începând cu anul 1982, a intrat în circuitul turistic Expoziţia „Păsări exotice şi de decor“ amplasată în imediata apropiere a Mini Zoo-ului.
Pe o suprafaţă acoperită de 100 m², în voliere mari, cu compartimentare adecvată pentru hrană, cuibărit, zbor şi repaus pot fi admirate reprezentante ale diferitelor specii de păsări din Asia, Africa, Australia şi Noua Guinee.
Prin păsări exotice de decor înţelegem acei reprezentanţi ai ornitofaunei aduşi din alte continente în Europa, înmulţiţi, crescuţi şi îngrijiţi în captivitate, pentru forma corpului, coloritul penajului şi frumuseţea cântecului. Graţia corpului, rapiditatea şi varietatea mişcărilor, adeseori acrobatice, coloritul viu şi atrăgător al penajului, comportamentul deosebit, încântă privirea şi suscită interesul, dezvăluind o frântură din captivanta lume a acestor vieţuitoare.
În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele ale Naturii Constanţa, începând cu anul 1985 a intrat în circuit public o Microrezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de cca 4 ha din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.
Pentru copiii din Tulcea U.D.T.R. a pregătit o vizită la Acvariu, care face parte din Centrul Ecoturistic Delta Dunării, unde 50 de specii de peşti trăiesc în 27 de bazine umplute cu 100 de tone de apă. Împărăţia apelor, populată de sute de peşti exotici în culori încântătoare, îi fascinează pe cei mici. Rechini, peşti clovni, peşti chinezeşti, corali şi stele de mare completează decorul de vis.
Cu ochii după peştii coloraţi, vizitatorii trec prin fel de fel de tuneluri şi sunt înconjuraţi de bazine. Există un acvariu în mijlocul căruia poţi intra, loc în care şi te simţi ca şi cum ai plonja în adâncurile unei mări populate de vietăţi încântătoare.
Acestea sunt locurile pe care copiii noştri le-au vizitat, însoţiţi bineînţeles, ca întotdeauna de profesorii lor.

Minever Omer

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Femeia Turcă din Balcani – ediţia a V-a

Oraşul Constanţa a fost şi de această dată gazda simpozionului „Femeia Turcă din Balcani“, aflat la cea de-a V-a ediţie. Organizată de comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România, manifestarea a reunit delegaţii ale comunitaţilor de femei de etnie turcă din Grecia, Bulgaria şi Turcia. Delegaţiile au fost conduse de Pervin Hayrullah(Grecia), Merdal Mehmet şi Mecbure Efraimova(Bulgaria), Aynur Açıkgöz – preşedinte al Uniunii Femeilor din Balcani şi Birsen Karaloğlu, reprezentanta Camerei de Comerţ din Ankara.
La activitate au participat aproximativ 200 de persoane atât de la filialele U.D.T.R. cât şi oficialităţi locale. Alături de organizatoare au fost preşedintele U.D.T.R. Fedbi Osman, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, preşedinte U.D.T.T.M.R. Amet Varol, deputat al U.D.T.T.M.R. Amet Aledin şi nu în ultimul rând, d-na consul general al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz care a declarat: Urez bun venit musafirilor din străinătate şi succes în derularea lucrărilor; nu trebuie să uităm că este o regulă a democraţiei că femeia are derepturi egale cu bărbaţii în orice domeniu de activitate. Ţin să mulţumesc pe această cale Uniunii Democrate Turce din România pentru organizarea unui astfel de simpozion unde femeile îţi pot împărtăşi experienţa de viaţă“.
Participantele s-au bucurat totodată de prezenţa turcologului, profesorul Mustafa Ali Mehmet, traducătorul Coranului în limba română.
„Este o plăcere pentru noi că am reuşit să reunim la un loc atâtea reprezentante ale femeilor de etnie turcă din mai multe regiuni. Poate că uneori avem impresia că trăim într-o lume dominată de bărbaţi, este drept că sunt domenii în care ei deţin supremaţia, dar aceste aspecte nu trebuie să ne împiedice să luăm şi noi parte la viaţa socială, culturală şi politică. Dincolo de promovarea valenţelor identitare de care suntem direct răspunzătoare, în actualul context socio-politic şi cultural suntem datoare să ne implicăm mai mult în viaţa societăţii şi implicit a comunităţilor pe care le reprezentăm. Acţiunile de genul celei organizate în aceste zile la Constanţa sunt menite să ne motiveze în punerea în practică a cât mai multor proiecte. Faptul că reuşim să organizăm astfel de manifestări la Constanţa este un avantaj pentru noi, femeile de etnie turcă din România“ a declarat preşedinta comisiei de femei,Amet Melec coordonatoarea proiectului.
Temele dezbătute la această ediţie a simpozionului au fost: Locul femeii turce în cadrul politicilor sociale ale Uniunii Europene, Locul femeii în societate şi drepturile acesteia, Femeia şi problemele familiale(discriminarea în cadrul familiei), Rolul social, economic şi politic al femeii turce în ţările balcanice şi în Europa.
Lucrările au evidenţiat problemele cu care se confruntă femeia turcă atât în derularea unor proiecte dar şi în rezolvarea problemelor cotidiene.
Pentru a crea o atmosferă plăcută desfăşurării evenimentului organizatoarele au încântat privirea publicului cu o expoziţie de obiecte tradiţionale şi o alta, de pictură cu aceeşi tematică.

Nurgean Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Centenarul Moscheei Carol I

Moscheea Carol I a împlinit în luna iunie, o sută de ani de existenţă. Evenimentul a fost marcat de Muftiatul Cultului Musulman din România în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi Centrul European pentru Studiul Islamofobiei, printr-o serie de manifestări culturale menite să întărească climatul de toleranţă, atmosfera de interculturalitate şi interconfesionalitate clădite pe parcursul istoriei, pe tărâmul dobrogean.
Celebrarea momentului aniversar a avut loc în incinta Moscheei Carol I unde reprezentanţi ai guvernului român, ai administraţiei prezidenţiale, parlamentari, diplomaţi acreditaţi la Bucureşti şi Constanţa, lideri ai administraţiei locale, ai Arhiepiscopiei Tomisului şi numeroşi jurnalişti au răspuns invitaţiei muftiului cultului musulman din România, Muurat Iusuf de a marca împreună 100 de ani de existenţă a Moscheei Carol I.
În deschiderea momentului omagial muftiul cultului musulman a afirmat: „prezenţa dumneavoastră la acest eveniment denotă atenţia pe care autorităţile române o acordă acestor simboluri religioase, în semn de respect faţă de valorile celorlaltor culte care convieţuiesc în armonie şi pace în frumoasa noastră ţară. Marcarea acestui eveniment ne ajută să ne amintim de izvoarele istoriei noastre şi a modului în care musulmanii au contribuit la formarea modelului islamic dobrogean care a atras atenţia în mod pozitiv a celorlaltor musulmani care convieţuiesc în statele vecine.”
Consilierul prezidenţial Iulian Fota a dat citire mesajului preşedintelui României, Traian Băsescu cu prilejul aniversării centenarului moscheei Carol I. În mesajul său, preşedintele României sublinia:”iniţiativa ridicării acestui lăcaş de cult se înscrie în cultura respectului faţă de identitatea minorităţilor naţionale din România, ca premisă fundamentală pentru o naţiune modernă şi un stat de drept. Cu certitudine, viziunea regelui Carol I este întărită astăzi prin importanţa pe care statul român o acordă diversităţii credinţelor şi culturilor care contribuie la bogăţia patrimoniului cultural şi spiritual al umanităţii. Religiile reflectă diversitatea noastră dar ne şi pot învaţă cum să fim diferiţi, împreună. Din această perspectivă, comunitatea musulmană oferă în Dobrogea un model de solidaritate şi colaborare într-un cadru multietnic.”
Alături de muftiul cultului musulman din România s-a aflat şi arhiepiscopul Tomisului Înalt Preasfinţia Sa Teodosie. IPS a amintit în discursul său că la Saraiu există o biserică ridicată înainte de 1878 care poartă ca simboluri, crucea şi semiluna, fără a se împieta unul pe celălalt. IPS a declarat: „simt că mă aflu într-o casă plină de căldura şi de sinceritate.Subliniez onestitatea şi sinceritatea acestei comunităţi, faţă de comunităţile creştine.“
La manifestările prilejuite de centenarul moscheei Carol I a luat parte şi secretarul de stat Attila Marko, de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Domnia sa sublinia: „religia este alături de limba maternă, cultura şi etnia un element definitoriu al identităţii unei persoane. Cred că înţelegerea profundă a diversităţii ca atare este un criteriu fundamental al umanităţii în ansamblu.” În încheierea discursului său, Attila Marko a mai spus: „cred că ceea ce se întâmplă aici, la Constanţa în acest lăcaş de cult este însăşi Alianţa Civilizaţiilor, pentru că văd aici alături de musulmani şi reprezentanţi ai altor minorităţi ceea ce mă bucură şi reprezintă solidaritatea întregii societăţi pentru un asemenea eveniment. Înţelegerea este baza cunoaşterii, a apropierii între culturi, a convieţuirii.”
Alături de reprezentanţii corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti s-a aflat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Excelenţa sa a răspuns afirmativ pentru a doua oară în acest an, invitaţiei muftiului Muurat Iusuf de a fi alături de liderii comunităţilor turce şi tătare la celebrarea centenarului moscheei Carol I, diplomatul american participând şi la sfârşitul lunii aprilie la Constanţa, la o rundă de convorbiri pe tema iniţierii unor proiecte în parteneriat. cu muftiatul, UDTR şi UDTTMR. La centenar au luat parte şi alţi diplomaţi străini acreditaţi la Bucureşti, precum cel al Malaesiei, însărcinatul cu afaceri al Arabiei Saudite precum şi consulii generali la Constanţa ai Chinei, Federaţiei Ruse şi Republicii Turcia.
Consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz a declarat în discursul său: „cu ocazia acestei aniversări atât de semnificative, este de datoria mea să adresez mulţumiri în primul rând domnului preşedinte Băsescu, precum şi tuturor oficialităţilor române care oferă etnicilor turci şi tătari posibilitatea de a-şi ocupa locul alături de celelalte etnii, ca cetăţeni fideli ai Statului Român şi în acelaşi timp să îşi conserve particularităţile etnice, culturale şi religioase şi să îşi exercite liber drepturile prevăzute în legile româneşti.“ De asemenea, excelenţa sa a mai spus:
„doresc să afirm încă o dată faptul că Republica Turcia îşi va continua politica de satisfacere a nevoilor culturale şi religioase ale etnicilor turci şi tătari din România şi de continuare a cooperării cu Muftiatul Cultului Musulman din România, cu celelalte instituţii româneşti şi uniuni ale minorităţilor etnice”.

După încheierea alocuţiunilor, muftiul cultului musulman din România le-a oferit distinşilor oaspeţi medalii omagiale cu centenarul Moscheei Carol I. Le-au fost înmânate medalii omagiale preşedintelui Uniunii Democrate Turce din România, ing. Osman Fedbi şi deputatului Iusein Ibram, tuturor reprezentanţilor administraţiei locale dar şi centrale prezenţi la eveniment, precum şi membrilor corpului diplomatic.
Participanţilor la eveniment le-a fost oferit şi albumul omagial, „Moscheea Regală Carol I Constanţa, 1910-2010”. Lucrarea este semnată de Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă şi de dr. Virgil Coman, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale din Constanţa. Aşa cum mărturiseşte muftiul Muurat Iusuf în Argumentul lucrării, „aniversarea centenarului acestui lăcaş de cult este fără îndolială una dintre sărbătorile Dobrogei şi ne oferă privilegiul de a scoate la lumină o serie de mărturii foto-documentare inedite, căt şi de a readuce în conştiinţa publică, alte informaţii cunoscute în epocă, dar care, o dată cu trecerea timpului au fost uitate. Albumul prezintă informaţii inedite despre moscheea Carol I şi geamia Sultan Mahmud din Arhiva Statului din Turcia.
Tot în cadrul aceluiaşi eveniment a fost vernisată şi expoziţia de lucrări în acuarelă a arhitectului Victor Ştefănescu. Lucrările au fost expuse pentru prima oară, la Muzeul „Ion Jalea” acuarela fiind o pasiune secretă a arhitectului Victor Ştefănescu, care a semnat proiectul moscheei Carol I. La manifestările culturale prilejuite de centenarul moscheei Carol I a participat şi Mihail Ştefănescu, nepotul arhitectului Victor Ştefănescu, care a oferit spre vizionare participanţilor la eveniment, fotografii cu ceasul oferit de regele Carol I precum şi cu medalia Mecidiye primită de arhitect la inaugurarea moscheei.
Piatra de temelia a Moscheei Carol I a fost pusă pe 24 iunie 2010, în prezenţa majestăţii sale regele Carol I devenind una dintre clădirile emblematice ale Constanţei. Ridicat în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanţa, lăcaşul de cult este construit din beton armat, are un minaret înalt de 45 de metri. Moscheea a fost ridicată pe locul vechii geamii Mahmudie, ce purta numele sultanului Mahmud şi fusese construită în 1823 de către Afiz Mehmed Paşa. În moschee se găseşte un covor donat de sultanul Abdul Hamid al II-lea care are o greutate de 483 de kilograme. Pentru a realiza proiectul moscheei constănţene arhitectul Victor Ştefănescu a studiat arhitectura islamică.
Manifestările culturale prilejuite de împlinirea a 100 de ani de existenţă a moscheei Carol I constituie evenimentul anului pentru credincioşii musulani din Constanţa dar şi pentru urbea în care locuim.
Datorită dimensiunii sale istorice, interculturale şi interetnice, a personalităţilor vieţii politice şi culturale, a diplomaţilor acreditaţi în România, ai clericilor de alte confesiuni religioase care au fost prezenţi, evenimentul organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România certifică încă o dată faptul că Dobrogea rămâne un tărâm binecuvântat, la graniţa dintre Orient şi Occident, o îngemănare de culturi şi de credinţe religioase, un model de convieţuire interetnică.

Nurgean Ibraim şi Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Islamul dobrogean, model de convieţuire, interculturalitate şi europenitate

În debutul lunii iunie s-a desfăşurat la Constanţa simpozionul cu tema,„Islamul dobrogean model de convieţuire, interculturalitate şi europenitate”. Evenimentul a avut loc în cadrul suitei de manifestări culturale organizate de Muftiatul Cultului Musulman din România, cu prilejul centenarului moscheei Carol I.
Au răspuns invitaţiei muftiului Muurat Iusuf de a participa la simpozion, personalităţi ale vieţii culturale ale comunităţilor turce şi tătare, profesori universitari, oameni politici, jurnalişti, reprezentanţi ai diverselor minorităţi etnice din România. Au luat cuvântul:profesorul univeristar dr. Tahsin Gemil directorul Insitutului de Turcologie şi de Studii Central Asiatice, conferenţiar universitar dr. George Mircea Botescu de la Universitatea din Bucureşti, consileirul prezidenţial Iulian Fota, muftiul cultului musulman din România, Muurat Iusuf şi Melek Osman, vicepreşedintele comisiei de cultură din cadrul U.D.T.R.
În debutul evenimentului, consilierul prezidenţial Iulian Fota din cadrul Departamentului Securităţii Naţionale al Adimistraţiei prezidenţiale a afirmat: „construirea moscheei Carol I a avut loc într-un moment al reconcilierii şi al speranţelor de pace şi putem şti sigur după 100 de ani că speranţele de atunci s-au confirmat până în ziua de azi. Dincolo de relaţiile tradiţional bune dintre minorităţi care au existat de-a lungul timpului în România, faptul că avem relaţii bune şi cu ţările din jur, cu Turcia şi cu ceilalţi vecini arată că dorinţele noastre de pace sunt împlinite. De fiecare dată ne-am bucurat de o convieţuire paşnică şi de faptul că împreună: români evrei, turci, tătari, maghiari, germani, ruşi lipoveni etc. am putut convieţui aici şi fiecare şi-a adus contribuţia la ceea ce reprezintă azi România, în toate aspectele sale. Domnia sa a mai subliniat în finalul discursului: „globalizarea poate face ca modelul interetnic dobrogean să aibă o circulaţie internaţională mai largă şi experienţa noastră multiseculară de a convieţui împreună ar putea constitui un model şi pentru alte zone.”
Profesorul universitar dr. Tahsin Gemil a vorbit despre importanţa misionarilor musulmani care au reuşit să creeze comunităţi islamice, oferind ca exemplu pe Sarı Saltuk care a propovăduit islamul în regiunea Babadag în secolul al XIII- lea. Domnia sa arăta că Dobrogea a constituit un tărâm al toleranţei având o mare experienţă istorică în acest domeniu, practicarea toleranţei fiind o politică de stat, indiferent de puterea exercitată.
Conferenţiarul universitar dr. George Mircea Botescu s-a referit în discursul său la un studiu sociologic despre Islam având ca bază de pornire, tendinţele de radicalizare violentă a islamului în plan european. Domnia sa a declarat : „am descoperit în islamul dobrogean un organism social istoric, foarte bine structurat cu calităţi civice deosebite, cu o istorie meritorie. Modelul islamic dobrogean reprezintă o soluţie pentru prevenirea radicalizării”. Mircea Botescu a mai subliniat că în România nu există islamofobie şi nu va exista cât timp va avea loc integrarea noului val de musulmani veniţi în România în urma circulaţiei libere, sub umbrela muftiatului cultului musulman. Orice fel de clandestinitate poate conduce la radicalism, a mai afirmat sociologul.
Melek Osman arăta în discursul său că: „anul 2010, declarat de ONU şi UNESCO Anul Internaţional al Comunicării şi Apropierii între culturi, ar trebui să fie dedicat României, în special locuitorilor Dobrogei, acest ţinut în care 20 de naţii diferite îşi duc traiul împreună, bucurându-se de viaţa ce le-a fost dată să o trăiască împreună, împărtăşind din zestrea culturală a etniei căreia îi aparţin.”
Participanţii la simpozion au concluzionat în finalul discuţiilor că islamul dobrogean are o valoare admirabilă care trebuie cunoscută de populaţia majoritară şi de celelalte etnii, iar elitele societăţii civile ar trebui să împărtăşescă mai mult valenţele acestuia.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Lupte tradiţionale turceşti – Gureş

Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Cobadin, a organizat în data de 19 iunie un concurs de lupte tradiţionale turceşti. Celebrele „gureş“ se organizează an de an şi îşi propun să reînvie tradiţiile turcilor dobrogeni şi să înscrie în competiţie etnici turci dar şi luptători români sau de altă etnie, care cunosc şi îndrăgesc acest sport tradiţional. Concursul s-a desfăşurat pe categorii de vârstă, juniori 18-22 ani şi seniori, 22-40 ani. Au participat peste 50 de luptători iar câştigătorii au fost, la categoria 18-22 ani Islam Selcuk – batal şi Bolat Erchin – bayrak şi la categoria 22-40 Ibadula Ilhan – batal şi Apaz Elvis – bayrak.
La eveniment au participat oficilalităţi locale, primarul Telehoi Cristian, Ciopec Constantin – directorul Căminului Cultural din Comuna Cobadin şi Memet Ibraim imamul comunei. Din partea Uniunii Democrate Turce din România a participat conducerea, respectiv preşedintele Osman Fedbi şi preşedintele onorific Asan Murat. Menţionăm prezenţa senatorului Nicolae Moga care a fost alături de organizatori la desfăşurarea evenimentului.

Nurgean Ibraim

Uluslararası Radyo Günleri

Türkiye’de radyo yayıncılığının başlamasının 83. yıldönümünü etkinlikleri kapsamında TRT Radyo Dairesi tarafından hayata geçirilen “Uluslararası Radyo Günleri“etkinliğin Mersin ayağı tamamlandı.
TRT Çukurova Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen etkinlikte radyocularla bir araya gelen Vali Hüseyin Aksoy, dünyada Türkçe yayın yapan radyoların temsilcileri katıldı. Müdürlüğün bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte radyocularla bir araya gelen Vali Hüseyin Aksoy, dünyada Türkçe yayın yapan radyoların temsilcilerini Mersin’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade ederek, gerçekleştirilen etkinliğin ülkeler arasındaki birlikteliği ve duyguyu daha üst noktalara taşıyacağına inandığını dile getirdi.
Toplumları bir arada tutan en önemli değerlerin başında dilin geldiğini vurgulayan Aksoy, Türk dilinde yayın yapan farklı ülkelerdeki insanların bir arada olaması, aynı duyguyu paylaşması ve aynı dili konuşmasının oldukça önemli olduğunu belirtti. Radyo T adına Selmin Arif ve Nida Ablez katıldılar.

Nurcan İbraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Dialog între Est şi Vest

În perioada 17-18 iunie s-a desfăşurat la Cluj Napoca, Conferinţa Internaţională „Dialog între est şi vest”. Conferinţa a fost organizată de Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” în parteneriat cu Institutul de Studii Orientale „Academician Ziya A.Bunyadov” al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Republicii Azerbaidjan.
În debutul conferinţei a fost semnat acordul de cooperare între cele două instituţii, în prezenţa ambasadorului Republicii Azerbaidjan la Bucureşti, Eldar Hasanov. Excelenţa sa a donat un cec de sponsorizare în valoare de 25.000 de euro pentru Institutul de Turcologie şi de Studii Central-Asiatice.
În cadrul aceluiaşi eveniment au fost lansate şi cărţile: „Relaţiile dintre Republica Azerbaidjan şi România 1993-2004” ce poartă semnătura lui Fahri Karimli, „Relaţia dintre Republica Azerbaidjan şi statele din Asia Centrală. Geopolitica spaţiului caspic şi central asiatic, 1991-2003”, autor, Iqbal Hajiev şi „Fundamentarea deciziei de investiţii în industria petrolieră” de Hamza Karimov. Toate publicaţiile au apărut sub egida Institutului de Turcologie şi de Studii Central-Asiatice din Cluj Napoca.
În cadrul conferinţei au fost prezentate lucrări ştiinţifice precum: „Un mileniu de pace şi război în relaţiile dintre Est şi Vest”, autor prof.univ. dr. Tahsin Gemil; „Fundalul istoric al relaţiilor diplomatice dintre otomani şi habsburgi” aparţinând prof. dr. Ali Ibrahim Savaş, rectorul Universităţii Karatekin-Turcia; „Dialogul Islam-Creştinism;istorie şi perspective” a profesorului dr. George Grigore, ambasador al Alianţei Civilizaţiilor România ; „Miturile contemporane ale Islamului şi rolul lor în construirea imaginii musulmanului“ de lector univ. dr. Laura Sitaru de la Universitatea din Bucureşti ş.a.m.d.

Sorina Asan

Reuniunea Comisiei pentru învăţământ şi tineret

În prima decadă a lunii iunie, reprezentanţii organizaţiilor aparţinând Consiliului Minorităţilor Naţionale s-au reunit la Bucureşti în cadrul şedinţei comisiei pentru învăţământ şi tineret.
În cadrul şedinţei a fost lansat Dicţionarul turc-român, român- turc ce poartă semnătura profesorului universitar dr. Agiemin Baubec, de la Universitatea din Bucureşti, volum publicat de Uniunea Democrată Turcă din România. Prezentă la lucrările şedinţei, doamna Rodica Precupeţu, şef al serviciului de Relaţii cu societatea civila şi organismele internaţionale din cadrul D.R.I. a declarat: „ţin să felicit conducerea UDTR pentru decizia de a publica acest dicţionar, o lucrare care presupune o muncă laborioasă, necesară aprofundării limbii turce, util membrilor comunităţii dar şi tuturor acelora care doresc să înveţe această limbă”. Lansarea dicţionarului a avut loc în prezenţa autorului, profesor univ.dr. Agiemin Baubec.
După lansarea dicţionarului a fost dezbătută şi tema învăţământului particular, un exemplu implementat cu succes în România fiind Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Directorul instituţiei de învăţământ private, le-a oferit membrilor comisiei de învăţământ şi tineret din cadrul CMN,informaţii despre metodele educaţionale proprii cât şi despre rezultatele excelente obţinute de elevi la concursurile şcolare naţionale şi internaţionale din acest an.
Tot în cadrul aceleiaşi reuniuni au fost stabilite detaliile schimbului de experienţă ce urma să se desfăşoare în perioada 13-20 iunie în unităţi de învăţământ din Republica Turcia.
În cursul celei de-a doua zile a reuniunii, pe 11 iunie membrii comisiei de învăţământ au vizitat Centrul Cultural Rus din Bucureşti şi au participat la lansarea lucrării „Slavismele româneşti” realizată de prof. Ilie Danilov cu sprijinul profesorului Steva Perinaţ. Din parte UDTR au participat Vildan Bormambet, preşedinte al comisiei de învăţământ şi Serin Türkoğlu, preşedintele comisiei de cultură.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

ÜÇ AYLAR VE KANDİLLERİMİZ

Peygamberimizin duası şöyle idi:
“Allah’ım! Recep ve Şaban ayını hakkımızda hayırlı kıl, bizi Ramazan ayına kavuştur.”

Toplumumuzda “üç aylar” olarak ifade edilen, kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan ayları rahmeti, bereketi ve mağfireti bol, feyizli ve çok bereketli bir zaman dilimidir.
Bu aylar; tövbe etmenin, affın, manevi arınmanın ve kendimizi yenilemenin habercisi olan Regaib, Mirac, Berat Kandili, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı gibi mübarek gün ve geceleriyle bereketli bir maneviyat mevsimidir.
Geçtiğimiz 17 Haziran Perşembe günü (Recep ayının ilk Cuma gecesi) Regaib Kandilimizi idrak etmiş bulunuyoruz. Kelime olarak; kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli hediye, dini bir terim olarak da bol sevap ve mükâfat anlamlarına gelen Regaib, önümüzdeki günlerde gelecek olan diğer mübarek ayların ve gecelerin de müjdecisi ve habercisidir.
Bu rahmet mevsimi, bizlere, hızla geçen zamanın değerini idrak etmenin, durup düşünmenin, hayatın yoğun temposu içinde kendimize dönüp, gönül âlemimize doğru bir yolculuk yapmanın imkânlarını sunar. Ayrıca, Yüce Allah’a gönülden yalvararak, günahlarla veya hatalarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi tövbeyle arındırma, kendimizi bulma ve bilme, nefsin sonu gelmez arzu ve ihtiraslarına dur deme ve onlardan uzaklaşma imkânını bahşeder.
Bu aylarda yapılacak dualar, tövbe ve istiğfarlar, kalıcı iyilik ve hayırlar, sevinç ve kederlerin gönülden paylaşılması Rabbimizin katında karşılığını fazlasıyla bulacaktır.
Kur’an-ı Kerim’de Zümer Suresi’nin 53. ayetinde Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”
Sevgili Peygamberimiz de “Günahından dolayı tövbe eden, sanki o günahı hiç işlememiş gibidir” buyurmuşlardır.
Yüce dinimiz İslam’ın en temel esaslarından birisi, biz Müslümanlar için tövbe kapılarının her zaman açık olmasıdır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s), bu aylarda her zamankinden daha çok ibadet eder ve şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını hakkımızda hayırlı kıl, bizi Ramazan ayına kavuştur.”
Önümüzdeki 8 Temmuz Perşembe günü (Recep ayının 27. gecesi) Miraç Kandilimizdir. Miraç, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in yüce makamlara yolculuğu ve Rabbimizin huzuruna kabulüdür.

Miraçta Yüce Allah, sevgili Peygamberine nice âlemler gösterdi. Kuluna vahyedeceğini vasıtasız olarak vahyetti. Bu makamda Peygamberimize üç şey verildi.

Miraç gecemizin en önemli olayı hiç şüphe yok ki, 5 vakit namazın farz kılınmış olmasıdır. “Namaz müminin miracıdır” buyuran sevgili Peygamberimizin bu güzel müjdesinden anlıyoruz ki, namaz, müminin Allah’a en yakın olduğu ibadetidir.
Rabbimizin huzurunda hesaba çekilmeden önce, bu güzel günler kendimizi hesaba çekmek için çok büyük bir fırsattır. Fakir ve kimsesizlere, yetimlere kol kanat gererek onları himaye etmek ve ihtiyaçlarını karşılamak, insanları sevmek ve sevindirmek, onların hayır dualarını almak, Yüce Rabbimizin rızasına uygun ve O’nun sevdiği güzel davranışlardır.

İsmail Özkan
Din Hizmetleri Ataşesi

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Parteneriat româno-turc în domeniul învăţământului privat

În perioada 13-20 iunie s-a desfăşurat în Turcia programul intitulat: „Experienţa învăţământului privat în România şi Turcia-exemplu de bună practică în cadrul Alianţei Civilizaţiilor.”
Programul s-a derulat la propunerea Comisiei pentru învăţământ şi tineret şi a Comisiei pentru cultură, culte şi mass media din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale. Alături de membrii celor două două comisii au participat la proiect şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi ai Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de Serin Turkoğlu-preşedintele comisiei pentru cultură culte şi mass media şi Vildan Bormambet, vicepreşedintele comisiei pentru învăţământ şi tineret din cadrul CMN.
Programul a cuprins şedinţe de lucru la Colegiul „Nilufer” din Bursa şi la Colegiul „Fatih” din Istanbul. În cadrul şedinţelor s-au purtat convorbiri pe tema educaţiei interculturale şi a dialogului inter-religios aşa cum sunt ele promovate în şcolile private, despre bunele relaţii de colaborare dintre România şi Turcia.
Participanţii la program au vizitat obiective culturale şi turistice precum: Troia, Muzeul Topkapı şi Moscheea Albastră.
Manifestarea s-a desfăşurat sub auspiciile Alianţei Civilizaţiilor, iniţiativă a ONU care propune stimularea comunicării şi dialogul între oameni de religie şi cultrură diferită, cu precădere între lumea creştină şi cea musulmană. Programul s-a desfăşurat în colaborare cu Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

19. Yerel Medya Eğitim Semineri

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Edirne Valiliği ve Edirne Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen 19. Yerel Medya Eğitim Semineri 16-18 tarihleri arasında, DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yer almıştır.
Sözkonusu olan seminere Trakya’nın yanı sıra, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Romanya ve başka Balkan ülkelerinden 250’yi aşan medya mensupları katılmıştır.
BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Naim Duran, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Akalın ile birçok televizyoncu ve akademisyenin katıldığı seminerin oturumlarında yerel medyanın problemleri ve çözümleri konusu yer almıştır.
Açılış konuşmalarından sonra „Türk Basını (1830-1938) ve Yerel Medya“ sergisi ile Anadolu Ajansı Edirne Bölge Müdürlüğünün fotoğraf sergisi açıldı ve Edirne Gazeteciler Cemiyetinin ödül töreni yapıdı.
Seminerin kapanış konuşmasını BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya yapmıştır. Seminerin sonunda katılımcılara setifika verilmiştir.

Seminar de formare mass-media

În perioada 16-18 iunie a.c. a avut loc la Edirne ed. XIX a seminarului de formare mass-media, organizat de Biroul de Presă şi Direcţia Generală de Informaţii a Guvernului, Prefectura Edirne şi Asociaţia Ziariştilor Edirne.
La seminar au participat pe lângă reprezentanţi ai mass-mediei locale şi jurnalişti din Azerbaydjan, Cipru, România şi alte ţări din Balcani. Participarea a fost numeroasă, în sală numărându-se peste 250 de ziarişti. În lucrările prezentate s-au pus în lumină problemele cu care se confruntă mass-media locală, precum şi posibile soluţii de rezolvare a acestora. De asemenea, profesori universitari de renume şi directori ai agenţiilor de presă turce au adus în faţa participanţilor propuneri pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite.
În cadrul acestui seminar a avut loc şi expoziţia cu tema: „Presa turcă“ (1830-1938) şi „Expoziţie fotografică a mass-mediei locale“, precum şi premierea ziariştilor merituoşi care fac parte din Asociaţia Ziariştilor Edirne.
Cuvântarea de închidere a seminarului a fost ţinută de directorul general al Biroului de Presă şi Direcţia Generală de Informaţii a Guvernului Murat Karakaya, după care tuturor participanţilor li s-au înmânat diplome.

Minever Omer

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Geri Dön Anne…

Memet Irfan Başpınarlı

Memet Irfan Başpınarlı 1 Ekim 1989’da Köstence’de doğdu. Çocukluğu 11 yaşına kadar şiirlerinde de konu olan Başpınar köyünde geçti. Başpınar’da ana dilini en güzel şeklini öğrenmişti. Beşinci sınıfa başladığında köyündeki ilkokulu bitirdi ve okumaya devam etmek için Bükreş’e gitti. Yedinci sınıfının yarısına kadar Bükreş’teki bir okulda devam etti, bu yıllarda bir mani kitabı sayesinde şiirlerle tanıştı ve ilk şiirini yazdı.
Daha sonra Mecidiye’deki „Kemal Atatürk“ Ulusal Kolejine geldi ve hem kendi hayatından hem de şiir hayatından her şey tamamıyla değişti. Burada hem şiir hakkında hem de ana dilin hakkında doğru ve güzel bilgiler edindi. Kelimelerin ve dilin güzelliğini şiirlere süslemeyi öğrendi.
2008 yılın Haziran ayında „Kemal Atatürk“ Ulusal Kolejin İmam-Hatip bölümünü bitirdi ve şimdi ise Türkiye Cumhuriyeti’nde öğrenim görmeye devam eder.
Şair anlatıyor: „Şiirlerle aramın açılmasını istemediğimden halen şiir yazmaya devam ediyorum, hayatım sanki şiirlerin kafiyeleriyle düzene giriyor ve gün geçtikçe güzelleşiyor. En azından benim tüm hislerimi paylaşacağım hiçbir zaman beni yarı yolda bırakmayan bir arkadaşım var…“

Sibiel

Buraya geldiğim ilk günden beri,
Sevdim! Bu güzelliği, bu yeri.
Etrafımdakiler insan değil sanki peri
Sibiel gönlümü kaptırdığım yer.

Her tarafı bayır-orman, her şey yeşil
Sibiel adlı köy ve Sibiu adlı il.
Her yer doğadan, insan yapımı değil
Sibiel gönlümü kaptırdığım yer.

Bütün küçük ırklar, herkes burada
Arkadaş olursun Macar’la, Rus’la.
Kaptırsın kendini Ukraynalıya
Sibiel gönlümü kaptırdığım yer.

İlk günün yorgunluğu ikincide geçti
Herkes yatmak için kendine yer seçti.
Beden sanki aşk şarabını içti
Sibiel gönlümü kaptırdığım yer.

Evleri alman usülü, insanları güzel
Bu yer saadece Romanya’ya özel.
Buranın insanlarına karışmamış el
Sibiel gönlümü kaptırdığım yer.

Erkekler de Ağlar

Kim demiş erkekler ağlamaz diye
Ağlamak insana ilahi hediye.
Bazen döndürmeye birini geriye
Kim demiş erkekler ağlamaz diye.

Kimseler görmesin diye bir köşede
Belki de hayattaki bir neşede.
Ağlar bakıp da solgun güneşe de
Kimseler görmesin diye bir köşede.

Bazen gururdan ağlamaz dururlar
Çınar gibi içten içe kururlar
İçlerinden yıkılır da tüm surlar
Bazen gururdan ağlamaz dururlar.

Erkeklerin ağlaması da başkadır
Gözyaşları onların hep aşkadır.
Bil ki dertleri bitmeye hazır.
Erkeklerin ağlaması başkadır.

Bazen bir hasrete bazen ölüme
Bazen ağlarlar yaşamdaki bölüme.
Hepsinin ağıtı birleşir gönlüme
Bazen bir hasrete bazen ölüme.

İyi ki Varsın Anne

Sen hasretim: mutluluksun
Gurbette bir vatan ışığısın.
Gel de sevgin beni bulsun
Sen bu gönlün tek aşığısın.

Aciz kalır tüm kelimeler
Senin aşkını anlatmaya.
Bilsen aklıma neler gelir neler
Ve başlarlar beni ağlatmaya.

İyi ki sen hep yanımdasın
İyi ki sen varsın dertli günümde.
Bil ki sen hep canımdasın
Bugün de, yarın da ve her gün de.

Memet İrfan Başpınarlı
„Geri Dön Anne…“

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

TÜRKLERDE SPOR KÜLTÜRÜ

Türklerde Spor

İnsan topluluklarını millet yapan kültür unsurlarında birisi de spordur. Spor, kişisel olduğu kadar, sosyal bir olaydır. Türk milletinin sosyal tarihi içinde oluşan spor tarihinin, çağlar içindeki akışında, yaşadıkları ortam, meydana getirdikleri spor olaylarında etkili olmuştur.
Tarih, Türkleri çok eski zamandan beri sportmen bir millet olarak kaydeder. Bugün hâlâ, dünya milletlerince dilden dile dolaşan “Fort comme un Turc = Türk gibi kuvvetli“ cümlesini bir darb-ı mesel gibi söyleten tılsım, uzun asırların anlayışını ifade eden bir vecizedir. Bu söz, üç beş asır gibi nisbeten yakın sayılabilecek bir tarihinin değil, bir kaç bin senelik bir tarihin Türk hayatına malettiği bir vasıftır.
Türk sporunun ve sporculuğunun pek parlak bir ananenin her devirdeki kuvvetli belirtilerini bize kadar nakletmişlerdir.
Türklerin hareketli hayatlarının sürdüğü Müslümanlık öncesi dönemlerde, Asya bozkırlarında yaşanan güç hayat tarzı, Türk toplumunda kahramanlık ve cengaverlik geleceğinin yerleşmesinde de etkili olmuştur. Türkler spora daha çok vakit ayırarak, kahramanlık yani Alplik geleneğini devam ettirmişlerdir. Eski Türklerde spor; Hun, Göktürk, Harzemşahlar, Samanoğulları, Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu ve diğer Türk devletlerinde büyük aşamalar kaydederek yapılmıştır. Bu sporlar kısaca şöyledir: güreş, avcılık, atıcılık, binicilik, kılıç, okçuluk, yaya koşuları, atlama, sıklet kaldırma ve lobut atma, gürz ve topuz kullanmak, cirit, cöğen (polo), gökboru, tepük (futbol), tomak, kayak, matrak gibi sporları, Türkler ananevî ve yarışma şeklinde eskiden beri severek yapmışlardır. Güreş, binicilik, cirit ve okçuluk gibi sporlar daha sonraki yıllarda gelişerek ata sporuna dönmüşlerdir. Bu çalışmamızda, Türklerde spor kültürününözüne temas ederek açıklamaya çalışacağız.
Türk değince akıla gelen askerlik, cengâverlik ve fatihliktir. Bunlar ise, bizzat beden gücüne dayanmaktadır. Vücudu antrenmanlarla eğitilmemiş, bileği ağır kılıçları yıllarca çevirmemiş, at sırtında uzun seferlere tahamül eyleyemezse, dünyanın en belli başlı fatihlerinden olan Türkler de uzun ve zor melekelerle spor yapmamış olsalardı, fatih unvanını alamazlardı.
Türklerde spor, belki savaşçı gücün etkisiyle ortaya çıkmıştır denilebilir. Savaşların bedenî güce dayandığı devirlerde, yaptıkları sporlarla bedenlerini ve zihinlerini savaşa hazırlamaktaydılar. Çünkü o zamanlar bedenen güçlü askerlere ihtiyaç vardı. Türkler gerek tabiatla mücadelelerinde ve gerekse düşmanla yapılan savaşlarda sporun değerini çok iyi anlamışlardır. Çocuklarının güçlü olmasını temin için spora fevkalâde önem vermişlerdir. Her devirde, her Türk topluluğunda bu bariz ve canlı vasfı bulabilmekteyiz.
Eski Türklerde çocuk terbiyesi, milletin yaşama ihtiyacına göre kurulmuştur. Çocuklar pek küçük yaştan itibaren biniciliğe, avcılığa, güreşçiliğe ve savaşçılığa alıştırılırdı. Tahtadan ata binmek ve tahtadan kılıç kullanmak suretiyle başlayan bu antrenman sistemi, çocuk büyüdükçe olgunlaşırdı. Progressif bir şekilde ok atmağa, ata binmeğe ve keskin kılıç kullanma antrenmanlarına başlanırdı.
Çocuk, ata hükmetmenin, kılıcı bileğinde istediği gibi döndürmenin, okla dilediği yeri delmenin verdiği zevki pek erken tatmağa ve bu suretle akranı arasında cesaret ve yiğitlikle eşsiz ve emsallerinden farklı olmağa çalışırdı. Türk sporlarının çoğunun yorulmadan, bıktırılmadan, bilâkis yaptığı işten zevk duyarak yapılması o zamanki spor sisteminin temel felsefesini teşkil etmekteydi. Öyle ki antrenman yapan genç, yorulmadan kuvvetlendiğini anlar, spora âdeta âşık olurdu. Spor müsabakalarının da yorucu değil, eğlendirici olmasına dikkat edilirdi. Kızlar bile ata binmesini bilirlerdi. Çocuk büyüdükçe ava çıkar, daha sonra yay kullanacak çağa gelince savaşlara iştirak ederdi. O zamanlar Türklerde bir adamın değeri, beden kuvvetiyle ve silah kullanmaktaki maharetiyle ölçüldüğünü için ok atmak, yahut savaşa gidecek çağa gelen gençler, bütün varlıpı ilemaharetini göstermeğe gayret ederdi.
Oğuzlardan kalan bir rivayete göre kılıcı Türkler icat etmişlerdir. Kılıcın doğuda binden fazla ismi ve çeşitleri vardı. Türklerin kılıç, mızrak, ok ve kalkan gibi silâhları kullanmakta gösterdikleri maharet rivayetle değil dünyanın kabul ettiği bir hakikat olarak bilinmektedir. Türklerin kılıclarını süslemeleri kılıç sahibinin servet derecesini gösterirdi. Padişahlara ait kılıç kınlarının üstüne mücevher konduğu ve İslâmiyetten sonra da bir takım dinî yazılarla kutsallaştırıldığını müzelerde görmekteyiz. Türkler kılıcı harplerde maharetle kullanabilmek için, kılıç antrenmanları yapmaktadırlar. Bu antrenmanlar, kılıç ile keçe kesmek veya keçeye kılıç sallamak şeklinde bilhassa Osmanlı Türklerinde uygulanmaktaydı.
Türk spor tarihimiz, büyük zaferler, başarılar ve spor kahramanları ile doludur. Türk sporcularının kırdığı rekorlar için dikilen anıtlar günümüzde hâlâ görülmektedir. Türk Hakanları ve Padişahları seçilirken; bilgili, cesur ve sporculuk vasıfları üstün olan şehzadelerden seçilirlerdi. Bu sporcu sultanlar, kabiliyetli sporcuları saray çevrelerinde, ağaların, vezirlerin himayelerinde korunmaya alarak teşvik etmişlerdir.
Türklerde sultanlar, gençliği ve kuvveti bir araya getirerek tebaasına örnek oluyorlardı. On dört yaşındayken ordulara kumanda ediyor ve on altı yaşında baba oluyor, yetmiş yaşında yine baba oluyorlardı. Bedenleri çeliktendi. Hepsinin, daha sonra bozulmuş haleflerinde görülmeyen bâzı müşterek çizgiler vardı: Geniş alın, yay gibi ve çatık kaşlar. Bakışları „Toros kartalının bakışı“, kuvvetleri „atalarının kuvveti“ idi. Boğa boyunlu, geniş omuzlu ve geniş göğüslüydüler. Kolları uzun, eklemleri iri, en kuvvetli Türkmen atlarının bile acıyla kişnemesine sebep olan kısa ve yay gibi bacaklı ve tunçtan askerlerinin gürzlerini koskoca yaylarını kamış gibi kullana büyük elliydiler. Kendisine yakışan lâkaplardan birisi de sporculuklarından ötürü pehlivandı.

Dr. Özbay Güven, „Türklerde Spor Kültürü“, Ankara, 1992

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

PEYGAMBERLERİN HAYATI

Dördüncü kat semâdadır. Şît aleyhisselâmın torunlarındandır.

İDRİS ALEYHİSSLÂM

Kur’ân-ı kerim’de ismi geçen peygamberlerden. Şit aleyhisselâmın torunlarındandır. Asıl ismi Ahnûh veya Hanûh’tur. Kur’ân-ı kerim’de İdris diye bidirildi. Kendisine peygamberlik, hikmet ve sultanlık verildiği için “Müselles bin-Ni’me” (kendisine üç nimet verilen) de denilmiştir. Babasının adı Yerd, annesinin adı Berre veya Eşvet’tir. Bâbil’de veya Mısır’da Münif denilen yerde doğduğu rivâyet edilmiştir. Kendisine otuz suhuf (forma) kitap verildi. Diri olarak göğe kaldırıldı. Âdem aleyhisselâmdan ve Şit aleyhisselâmdan sonra insanlar madden ve mânen bozuldular. İdris aleyhisselâm, içinde yaşamış olduğu, Kâbil’in evlâdından bir topluluğa peygamber olarak gönderildi. Her türlü isyân, kötülük ve günâhın işlendiği bu topluluğa Allahü teâlânın kulluk etmeleri gerektiğini sabırla anlattı. Allahü teâlâ ona otuz sayfa (forma) kitap gönderdi. Cebrâil aleyhisselâm dört defâ gelerek Allahü teâlânın emir ve yasaklarını tebliğ etti. İdris aleyhisselâm, kavmine kendisinden sonra gelecek peygamberleri, Muhammed aleyhisselâmın vasıflarını bildirdi. Kendisinden sonra gelecek olan Nûh tûfânını ve Âhir zaman peygamberi muhammed aleyhisselâmı bütün tafsilâtıyla anlattı. Peygamber olduğunu ispat eden birçok mûcizeler gösterdi. Fakat kendisine kavminden pek az kimse itâat etti, pek çoğu ise karşı geldi. Bunun üzerine İdris aleyhisselâm yaşamış olduğu Bâbil diyârından Mısır’a hicret etti. Kendisine imân edenlerle birlikte burada yerleşti. Allahü teâlâ ona yetmiş iki lisanla konuşmayı nasip etti. Her kavmi kendi lisanıyla hak dine dâvet etti. Harp âletleri yapıp, kâfirlerle cihâd etti. İnsanlara şehir kurmak sanatını ve idârecilik ilmini öğretti. Yüz şehir kurdu. Bunların en küçüğü Diyarbakır yakınında bulunan Rehâ şehridir. Her millet deöğrendikleri bu kâidelere göre kendi bölgelerinde pekçok şehirler kurdu. İnsanlara muhtelif ilimleri de öğretti. Pekçok kimseye hikmet ve riyâziye (matematik) dersleri verdi. Fen ilimleri, tıp ve yıldızlarla alâkalı ince ve derin meselelerden bahsetti. Allahü teâlâ ona göklerin terkiplerini, neden meydana geldiklerini, yıldızlarla alâkalı derin bilgileri, senelerin sayısını ve hesâp ilmini öğretti. İdris aleyhisselâm kavmine kalem ile yazı yazmasını, iğne ile dikiş dikmesini öğretti. Öğrettiği ilimler, Allahü teâlânın bildirmesi ile oldu. Yoksa insanoğlunun aklı va zekâsı, sâdece araştırma yoluyla bu bilgilere ulaşamazdı. Eski yunanlılar ve daha sonra gelen filozoflar, fizik, kimyâ ve tıb bilgilerini İdris aleyhisselâmın kitâbından aldılar. İdris aleyhisselâm, uzun seneler insanları hak dine dâvet etti. Yeryüzünün meskûn yerlerini dört bölgeye ayırıp herbirine bir vekil tâyin etti. Bir müddet sonra Aşûre gününde göğe (semâya) kaldırıldı. Dünyâda yaşadığı ömrünün sonuna doğru ölüm meleği Azrâil aleyhisselâm, İdris aleyhisselâmı ziyârete geldi. İdris aleyhisselâm, Azrâil’e: “Bir anlık benim rûhumu al.“ dedi. Bunun üzerine Allahü teâlâ, Azrâil aleyhisselâma; “Onun rûhunu al!” diye vahyetti. Azrâil aleyhisselâm rûhunu aldı. Allahü teâlâ, İdris aleyhisselâmın rûhunu tekrar iâde etti. İdris aleyhisselâm, Azrâil aleyhisselâma; “Beni semâlara götür. Cennet’i ve Cehennem’i göreyim.“ dedi. Allahü teâlâ, Azrâil’e onu semâya götürmesini vahyetti. İdris aleyhisselâma Cehennem gösterildi. Cennet’e götürüldü. Cennet’e girince, çıkmak istemedi. Kendisine; “Niçin çıkmıyorsun?” diye sorulunca; “Allahü teâlâ, “Her nefis ölümü tadacaktır” buyurdu. Ben ise ölümü tattım. Yine Allahü teâlâ, “Herkes Cehennem’e uğrayacaktır” buyurdu. Ben oraya uğradım. Allahü teâlâ, “Onlar oradan (Cennet’ten) çıkmayacaklardır.“ buyurdu. İşte ben bunun için Cennet’ten çıkmak istemem. dedi. Bunun üzerine Allahü teâlâ, Azrâil’e vahyedip, İdris aleyhisselâmın Cennet’te kalmasını bildirdi. İdris aleyhisselâm böylece Cennet’te kaldı. Bu husus Kur’ân-ı kerim’de Meryem sûresi 57. âyet-i kerimesinde meâlen; “Biz onu yüksek bir mekâna kaldırdık.“ buyrulmak suretiyle bildirilmiştir. Tefsir âlimleri âyet-i kerimede bildirilen “yüce mekân” dan murâdın, peygamberlik ve Allahü teâlâya yakınlık mertebesi veya Cennet veya altıncı, yâhut dördüncü kat semâ olduğunu bildirmişlerdir. Nitekim Buhâri ve Müslim’de bildirilen hadis-i şerifte, peygamberimiz aleyhisselâm Mirâca çıktığı zaman, hazret-i İdris’i dördüncü kat semâda gördüğünü bildirmiştir. İdris aleyhisselâm diri olarak göğe çıkarılınca, onu çok sevenler, ayrılık acısına dayanamadılar. Hatırlamak için resmini yaptılar. Daha sonra gelenler bu resmi tanrı sandılar, çeşitli heykeller yapıp tapıldı. Böylece putperestlik meydana çıktı. İdris aleyhisselâm, ağaçların yapraklarının sayısını bilirdi. Duâ ederken (Bi adedil-evrâk) “Ağaçların yaprakları kadar” diyerek tesbih okurdu. Yıldızlara âit ilmi bilirdi. Kavmini imâna dâvet ettiği zaman, yıldızların heyeti, durumu ve diğer husûsi hâllerini açıklamasını istediler. İdris aleyhisselâm bunu geniş olarak haber verdi. Yıldızların durumunu anlattı. Bunun için “nücûm ilmi” hazret-i İdris’ten kalmıştır, dennir. Melekler grup grup onun ziyâretine gelip görünürlerdi. Her birinin ismini, vazifesini, tesbihibi bilirdi. Havada uçup giderlerken onları görürdü. Gökyüzündeki bulutlara dağılmalarını emrettiği zaman dağılırlar ve dile gelip onunla konuşurlardı. Bunlar Allah’ın İdris aleyhisselâma verdiği mûcizelerdir. İdris aleyhisselâmın hikmetli sözlerinden bâzıları şunlardır: “Akıllı kimsenin rütbesi yükseldikçe, tevâzûsu (alçak gönüllülüğü) artar.“ “Câhil, mertebesi yüksek olsa da, basiret ehlini hakir ve aşağı görür.“ “Dostlar arasındaki hakiki sevgi, içinde bir menfeat temin etme ve kendisinden bir zararı def etme düşüncesi olmayan sevgidir.“ “İnsanda bulunan en faziletli cevher, akıldır. Sâhibini pişman ettirmeyen en kıymetli şey sâlih ameldir.“ “İyi hasletlerin en üstünü, kızgınlık hâlinde doğruluk, sıkıntı hâlinde cömertlik cezâ vermeye gücü yettiği hâlde affetmektir.“ Kur’ân-ı kerim’in Meryem, Enbiyâ sûrelerinde İdris aleyhisselâmla ilgili haberler verilmiştir.

www.cocukpinari.com

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Muurat Iusuf reales

În prima decadă a lunii iunii s-au desfăşurat la Centrul Cultural Islamic din Constanţa alegerile pentru funcţia de muftiu al Cultului Musulman din România. În cursa pentru funcţia de lider spiritual al musulmanilor din România s-au înscris doi candidaţi, Muurat Iusuf, muftiu în funcţie şi Geafar Tuncel, imam în oraşul Hârşova.
Muftiul Cultului Musulman din România este ales o dată la 5 ani de către Consiliul sinodal (Sura-i Islam). Şura-i Islam este organul suprem care ia decizii privind organizarea şi funcţionarea Cultului Musulman din România. Din componenţa sa fac parte: muftiul aflat în funcţie, patru reprezentanţi din partea UDTR şi patru din partea UDTTMR, directorul Colegiului Naţional Kemal Ataturk din Medgidia şi 15 imami.
Comisia electorală constituită în data de 10 iunie l-a avut preşedinte pe directorul Colegiului Naţional Kemal Ataturk din Medgidia, Accan Mologani. Din partea Uniunii Democrate Turce din România au participat la vot în calitate de membri, preşedintele, ing. Osman Fedbi, secretarul general, prof. Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram şi Islam Remzi, preşedintele comisiei de religie. În urma unui vot secret, exercitat democratic de membrii comisiei electorale a fost ales cu 25 de voturi din 25, Muurat Iusuf.
Muftiul Iusuf Muurat a declarat după alegeri:”este o onoare pentru mine să fiu reales în această funcţie. Le mulţumesc membrilor comunităţii musulmane din România pentru sprijinul acordat în ultimii cinci ani, le mulţumesc celor care au fost alături de mine, celor care m-au votat, tuturor imamilor şi mă rog la bunul Allah să binecuvânteze această comunitate. Noi, musulmanii din România trebuie să menţinem în continuare această relaţie cu autorităţile statului şi sper ca de acum înainte situaţia musulmanilor din România să fie mult mai bună.”
Muurat Iusuf are 33 de ani şi este cel mai tânăr muftiu din istoria Muftiatului Cultului Musulman din România. Este absolvent al Facultăţii de Teologie din Samsun, Turcia şi deţine un master în teologie, specializarea Misiune Pastorală şi este doctorand în drept canonic la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Firdes Musledin

Müftü Seçimleri

Haziran ayı Romanya müslümanları için önemli bir ay olarak geçti. 10 Haziran 2010 tarihinde Romanya Müftülüğün Eğitim ve Kültür Merkezinde Müftü seçimleri yapıldı. Seçim komisyonu 3 kişiden oluştu Komisyon Başkanı Mecidiye Kemal Atatürk Lisesinin Müdürü Sn. Hakan Mologani, üyeler R.D.T.B Başkanı Sn.Osman Fedbi ve R.D.T.T.M.B Başkanı Sn.Amet Varol. Şura İslam toplantısı Romanya Milli maaşıyla başladı ve Kuran-ı Kerim okundu. Romanya Başbakanlığı Din Departmanı tarafından bölge sorumlusu Sn.Bogdan Moroiu katılarak Din Devlet Başkanın Sn. Adrian Lemeni’ nin mesajını okudu. Müftülük seçimlerne Harşova camii imamı Geafar Tuncel ve Murat Yusuf eski müftü aday oldular.Seçim komisyonu her iki adaya 5 dakika içinde kendilerini tanıtmak hakkını verdi. Gizli oy kullanılarak Şura İslam 5 sene için tekrar Sn.Murat Yusuf Beyi seçti. Seçim komisyonu oy sandığını açarak oyları saydıkları zaman inanılmaz bir sonuçla karşılaştılar Yusuf Murat 25 oy- Geafar Tuncel 0 oy. Müftülüğün tarihinde ilk olan seçimler sonucu herkezi mutlu etti.Hiç oy almayan Tuncel Geafar tekrar Harşova camii’ ye döndü. Kendisini yeniden Müftü seçenlere Şura üyelerine teşekkür etti.

Firdes Musledin

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Aylar

Yılın ilk ayı ocak,
Kar yağar kucak kucak.

İkinci ay şubattır,
Soğuğu pek berbattır.

Mart kapıdan baktırır,
Kazma kürek yaktırır.

Nisanda çiçek açar,
Sevinçle uçar kuşlar.

Mayısta kiraz yeriz.
Kuzuları severiz.

Haziranda yaz başlar,
Dağılır arkadaşlar.

Temmuz yakar kavurur,
Ekinleri oldurur.

Ağustos harman ayı,
Sevinir köylü dayı.

Eylüle yoktur sözüm,
Getirir incir, üzüm.

Ekim ayı gelince,
Kapılırız sevince.

Kasımda yağmur bol,
Islanma, dikkatli ol.

Aralıktır yılın sonu,
Soğuktan kendini koru.

Bu on iki arkadaş,
Bizlere olur yoldaş.

Hepsi güzel, sevimli,
Çalışına verimli…

Rakım Çalapala

Eşeğe Ters Binmek

Hoca bir gün, mollalarıyla birlikte camiye giderken eşeğe ters binmiş. Mollalar:
Hoca efendi, demişler, niye böyle ters binip rahatsız oluyorsun?
Eğer doğru binsem siz benim arkamda kalacaksınız, demiş Hoca. Siz önde gitseniz ben arkada kalacağım, yine yüz yüze gelemeyeceğiz. En doğrusu böyle binmektir!

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Acılı Tavuk Kanatları

Malzemeleri

16 tavuk kanadı
1 çay bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı acı sos
2 arpacık soğanı
1 yemek kaşığı soya sosu
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Kimyon
Üzeri için
Susam

Hazırlanışı

Pratik yemek tarifleri arasında özel bir yere sahip. Geniş bir kasede acı sos, zeytinyağı, soya sosu, tuz, kırmızı biberi, tuz, karabiber, kimyonu karıştırın. Sarımsak ve soğanları çok küçük doğrayıp sosa ekleyin. Tavuk kanatlarını sosun içine karıştırıp üzerini örtün ve en az 3 saat buzdolabında bekletin.
Kanatları sostan çıkartıp ızgaraya dizin ve iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkartmadan 5 dakika önce üzerine susam serpiştirin. Kızarmış patates, soğan halkası ve acı sos ile birlikte sıcak servis yapın.
Acılı tavuk kanatları artık hazır, afiyet olsun.

Yumurta Salatası

Malzemeler:

7 haşlanmış patates
5 haşlanmış yumurta
1 demet yeşil soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam dere ot
1 limon
Zeytinyağı

Hazırlanışı

Haşlanmış patatesleri büyük küp küp doğrayın. Karıştırma kabına alın. Yumurtaları da aynı şekilde doğrayın ve kaba ekleyin.
Yeşillikleri doğrayıp ilave edin. 1 limonun suyunu içine sıkın. Zeytinyağını döküp karıştırın.

Kremalı İrmik Pudingi

Malzemeleri

4 su bardağı süt
7 çorba kaşığı tozşeker
7 çorba kaşığı irmik
2 çorba kaşığı kakao
2 paket vanilya

Krema için

1 su bardağı süt
1 çay bardağı taze portakal suyu
1 portakalın ince rendelenmiş kabuğu
Yarım çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı su
Yarım paket vanilya
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı rendelenmiş beyaz çikolata
1 tatlı kaşığı rendelenmiş bitter çikolata

Kremalı irmik pudingi hazırlanışı

Süt, şeker, vanilya ve irmiği bir tencereye alın. Malzemeleri birbirine yedirene kadar çırpma teli ile çırpın. Kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirin.
İrmikli pudingin üçte birini başka bir kaba döküp kakao ekleyin. İyice yedirene kadar karıştırın.
Çukur bir cam kabı hafif ıslatın. Sade ve kakaolu pudingi değişimli olarak ilave edin. Üzerini spatula ile düzelterek yayın. Buzdolabında iyice katılaşana kadar bekletin.
Krema için, nişastayı tencerede suyla ezin. Tozşeker, süt ve vanilyayı ekleyip çırpma teli ile çırpın. Kısık ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Portakal kabuğu ve portakal suyunu ekleyip karıştırın. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Mikserle çırparak soğutun.
İrmikli pudingi servis tabağına ters çevirip alın. Üzerine kremayı gezdirip beyaz ve bitter çikolata ile süsleyin. Servis yapın. Kremalı irmik pudingi artık hazır, afiyet olsun.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

română / türkçe: · română ·
türkçe
ediţia / autorul: · ediţia ·
autorul
alegeţi:
revista tipărită:
Iunie 2010
legături: