♦ Cuprins ♦ İçindekiler ♦ Contents ♦


30 AĞUSTOS – ZAFER BAYRAMI

Her milletin tarihinde önemli günler, haftalar ve aylar vardır. Tarihi şeref ve şanla, kahramanlık ve zaferlerle dolu olan necip milletimizin anılmaya ve kutlanmaya değer sayısız gün ve aylar vardır. İşte o aylardan biri olan bu ay; kahramanlıkların destanlaştığı, bizi biz yapan, bizi tarih yapan zaferlerimizin ayı Ağustos’tur.
Birinci Dünya Savaşı’nda güzel yurdumuzun emperyalist ve işgali güçler tarafından işgal edilmesini kabullenemeyen Mehmetçik, Ağustos 1922’de Mustafa Kemal ATATÜRK komutasında bir kez daha milletiyle bütünleşerek, ayyıldızı bayrağını, canından aziz saydığı vatanını müdafaa etmiş ve düşmanını ülkemizden kovmuştur. Bu iman ordusu, kanı ve canı pahasına, Allah’a ve Resulüne bağlılığını ispat için ölüme koşa koşa gitmiştir. Türk ordusu, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile dünya harp tarihinde benzeri pek fazla olmayan muharebelerin en başarılı örneklerinden birini kazanmıştır.
30 Ağustos Zaferi, Türk Milleti’nin taarruz, gücünün sönmnediği ortaya koymuştur. Bu zafer, Avrupa’nın „hasta adam“ dediği bir Türk devletini bile, hiç kimsenin yıkmaya gücünün yetmeyeceğini, onu yine kendi içerisinden yetişen taze bir filizin yeşererek onaracağını ispatlamıştır.
Zafer Bayramı nedeniyle T.C. Bükreş Büyükelçiliği ve T.C. Köstence Başkonsolosluğu Bükreş ve Köstence’de faaliyetler düzenlediler. Gelecek sayıda sizlere bu faaliyetleri sizlere sunacağız.

Ervin İbraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Bilanț, la final de mandat

O dată la 4 ani, Uniunea Democrată Turcă din România decide prin vot în cadrul Conferinței Naționale cine ii va conduce destinele pentru următorii ani.
În acest an, Conferința Națională se va desfăşura în data de 25 octombrie, la Bucureşti. Circa 100 de delegați de la filialele UDTR din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Călăraşi şi din Bucureşti vor vota pentru a nouă structură de conducere. În cursa electorală pentru funcțiile de preşedinte şi cea de secretar general s-au înscris Osman Fedbi şi Ervin Ibraim.
Osman Fedbi este membru al Uniunii Democrate Turce din România din anul 1994. Osman Fedbi este preşedintele UDTR din anul 2004 şi a mai deținut această funcție şi în perioada 1994-1997. În perioada 1996-2000, la 38 de ani, domnul Osman Fedbi a fost ales deputat în Parlamentul României fiind cel mai tânăr parlamentar de până atunci din partea etnicilor turci.
La un deceniu de când conduce destinele UDTR, preşedintele a înscris în activitatea sa sute de acțiuni menite să promoveze identitatea etnică şi religioasă a turcilor dobrogeni. În plan politic a reuşit să mențină un dialog constructiv cu preşedinții de filiale şi cu toți membrii Comitetului Director, să impună corectitudine şi seriozitate în luarea deciziilor politice. În perioada mandatelor sale relațiile bilaterale cu Republica Turcia s-au dezvoltat.
În ultimii ani, UDTR a organizat numeroase acțiuni culturale în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța precum şi cu Ambasada Turciei la Bucureşti şi a susținut schimburile de experiență în domeniul educației, parteneriatele cu Universitatea „Ovidius” şi cu alte instituții de învățământ.
De numele preşedintelui Osman Fedbi se leagă şi înființarea Radio T în anul 2009, instituție media care a luat ființă cu spijinul statului turc. Radio T este singurul post de radio din România care emite zilnic în limba turcă.
Preşedintele Osman Fedbi şi-a depus candidatura pentru un nou mandat şi dacă va întruni sufragiile delegaților prezenți la Conferința Națională se va afla în fruntea uniunii pentru încă 4 ani.
La funcția de secretar general s-a înscris în cursa electorală Ervin Ibraim. Ervin Ibraim este profesor, ocupă postul de director al Radio T şi pe cea de redactor şef la publicația Hakses. La Conferința Națională din anul 2006 a fost ales secretar general şi timp de 8 ani a participat la luarea deciziilor politice ale uniunii. În perioada 2000-2006 a deținut funcția de preşedinte al comisiei de învățământ dar şi pe cea de preşedinte al organizației de tineret. Ervin Ibraim a mai deținut funcția de redactor şef al publicației Genc Nesil dar şi pe cea de vicepreşedinte al UDTR, în perioada 2002-2004 precum şi în anul 2006. Actualul secretar general a mai deținut şi funcția de purtător de cuvânt între anii 2006-2007.
Ervin Ibraim este licențiat al Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța fiind în prezent profesor titular de limba turcă la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
Ervin Ibraim a fost la propunerea preşedintelui Osman Fedbi, primul bursier din cadrul UDTR al guvernului Statelor Unite ale Americii în cadrul programului American Visitor unde timp de trei săptămâni a urmat un curs de specializare în domeniul presei.
De numele lui Ervin Ibraim se leagă activitatea Radio T, secretarul general fiind primul director al acestei instituții media cu un rol important în promovarea limbii şi culturii turce.
În plan politic, secretarul general a coordonat activitatea din cadrul filialelor contribuind la buna desfăşurare a acțiunilor în teritoriu.
În perioada mandatului său s-au intensificat relațiiile UDTR cu reprezentanțele diplomatice ale Republicii Turcia, SUA şi Republicii Populare Chineze. Această nouă perspectivă politică internațională a întărit rolul uniunii de punte de legătură între Turcia şi România şi a oferit noi perspective de cooperare în domeniul educației şi în plan cultural cu două state puternice ale lumii, SUA şi Republica Populară Chineză. După stagiul de perfecționare întreprins în SUA, la propunerea şi recomandarea sa şi a preşedintelui UDTR, alte două persoane din cadrul uniunii au fost incluse în programe de perfecționare puse la dispoziție de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Totodată, Ervin Ibraim împreună cu preşedintele Osman Fedbi au contribuit la menținerea unui dialog permanent cu biroul politic din cadrul ambasadei SUA interesat de drepturile şi libertățile minorității turce.
Secretarul general Ervin Ibraim a făcut parte în anul 2012 din prima delegație oficială care a stabilit relații de cooperare cu Asociația Islamică din China. În perioada mandatului său de secretar general, Ervin Ibraim a mai stabilit relații cu reprezentanțele diplomatice ale Regatului Arabiei Saudite, Slovaciei şi Federației Ruse.
După două mandate în funcția de secretar general, Ervin Ibraim candidează pentru al treilea mandat pentru aceeaşi funcție şi dacă va întruni numărul de voturi 50 plus 1 din totalul delegaților prezenți va mai sta în fotoliul de secretar general încă 4 ani.
Iusein Gemal ocupă funcția de prim-vicepreşedinte din anul 2006. Este de profesie medic şi în perioada mandatului său a susținut deciziile politice ale conducerii UDTR implicându-se susținut în activitatea politică a uniunii. După două mandate de prim-vicepreşedinte, Iusein Gemal va intra în cursa electorală pentru încă un mandat de 4 ani. Din surse neoficiale, pentru aceeaşi funcție de prim-vicepreşedinte intenționează să candideze şi Ali Ferdi care deține în prezent funcția de vicepreşedinte în cadrul Filialei Constanța. Ali Ferdi a absolvit Universitatea Maritimă Constanța şi este actualmente şef de cabinet al deputatului Iusein Ibram.

Sorina Asan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Tayyip Erdoğan, noul preşedinte al Turciei

Candidatul Partidului Justiției şi Dezvoltării (AKP) Recep Tayyip Erdoğan a câştigat alegerile prezidențiale desfăşurate în prima decadă a lunii august în Turcia, din primul tur de scrutin. Erdoğan a obținut 52% din voturile alegătorilor, devenind primul şef de stat ales prin vot direct. Fostul premier turc a reuşit să îi învingă pe cei doi contracandidați Ekmelettin Ihsanoğlu, 70 de ani, profesor de istorie şi fost şef al Organizației pentru Cooperare Islamică, candidatul coaliției opoziției condusă de Partidul Popular Republican (CHP) care a obținut 39 % din voturile valabil exprimate şi pe Selahatin Demirtaş, candidatul Partidului Popular Democrat (HDP) care a obținut numai 9% din sufragii.
Victoria lui Tayyip Erdoğan nu a fost surprinzătoare deoarece sondajele de opinie realizate anterior alegerilor creditau succesul premierului turc la alegerile prezidențiale cu un procent cuprins între 51% şi57%. Tayyip Erdoğan a deținut mandatul de prim-ministru în perioada 2003-2014 şi funcția de preşedinte al Partidului Justiției şi Dezvoltării. Politician cu o experiență bogată, fondator în 2002 al AKP , în calitate de prim –ministru, Erdoğan a transformat Turcia într-un exemplu pentru lumea musulmană dar şi într-o putere democratică crescândă, cu un cuvânt greu de spus în politica externă şi în plan militar. Şef al guvernului turc din 2003, Erdogan a declarat public că este gata să mențină frâiele conducerii țării şi pe cele de la preşedinție, funcție onorifică până la alegerile din acest an pe care el intenționează să o întărească. „Preşedintele ales şi guvernul ales vor acționa mână în mână pentru a duce țara spre obiectivele fixate pentru 2023 (un centenar de la fondarea Republicii Turcia) şi 2071 (mileniu simbolic de la sosirea turcilor în Anatolia din Asia Centrală)”’, a spus Erdoğan.
În acest an, şi cetățenii turci care trăiesc în România au avut posibilitatea să îşi aleagă preşedintele votând la secțiile de votare deschise la Bucureşti şi Constanța, în cadrul Ambasadei Republicii Turcia şi la Consulatul General. Conform declarațiilor consulului general Ali Bozçalışkan, la Constanța alegerile s-au desfăşurat înr-un climat de linişte şi siguranță. „În zona de responsabilitate a Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța au fost înregistrați 562 de alegători din care au votat 118. Putem spune că procentul de participare la vot a fost de 21%” a afirmat consulul general Ali Bozçalışkan.
Chiar dacă a fost un an politic greu cu lupte de stradă şi atacuri la persoană, carismaticul premier a reuşit să se impună şi să câştige teren în fața contracandidaților săi datorită forței partidului şi a numeroşilor adepți ai politicilor sale. Referindu-se la rezultatul alegerilor prezidențiale, consulul general Ali Bozçalışkan a declarat:„ câştigarea alegerilor de către domnul Erdoğan se datorează pe de o parte performanțelor deosebite înregistrate în timpul mandatului de premier care a durat 12 ani, dar este general acceptat faptul că dialogul sincer stabilit cu poporul a jucat un rol important”.
Al 12-lea preşedinte al Turciei are 60 de ani o bogată experiență în plan politic şi conform declarației consulului general Ali Bozçalışkan va influența politica externă şi în calitate de preşedinte aşa cum a făcut-o din poziția de premier.

Sorina Asan

Recep Tayyip Erdoğan T.C. Cumhurbaşkanı seçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen devir teslim töreniyle 11. Cumhurbaşkanı Gül’den görevi devraldı. Törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yeni ve büyük Türkiye’nin kapılarının sonuna kadar açıldığını ifade ederek, “Türkiye’nin asırlar öncesinden gelen kutlu yürüyüşü; inşallah, adalet, barış ve dayanışma ekseninde istikbale yürüyecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından resmî törenle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir ziyaretinin ardından Başbakanlık Resmî Konutu’na geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süre Resmi Konut’ta kaldıktan sonra Çankaya Köşkü’ne hareket etti.
Daha sonra da devir teslim töreni gerçekleştirildi. Törende ilk konuşmayı yapan 11. Cumhurbaşkanı Gül, yedi yıl süreyle üstlenmiş olduğu Cumhurbaşkanlığı görevini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a devretmekten büyük bir şeref duyduğunu söyledi.
11. Cumhurbaşkanı Gül, “Görev sürem boyunca, uyum ve eşgüdüm içinde çalıştığım ülkemizin yasama, yürütme ve yargı organları mensuplarına ve sivil toplumumuza, aziz milletime bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu süre içinde, ikili ilişkilerimizi geliştirmek ve bölge ve dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla işbirliği yaptığım, bir bölümü bugün aramızda bulunan, dünya liderlerine de şükranlarımı sunuyorum” dedi
2 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı olarak hükümeti ve partisiyle milli iradenin güçlenmesi, siyasetin alanının genişletilmesi, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin standartlarının yükseltilmesi için çok büyük reformlar gerçekleştirdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: “Tarihî nitelikteki her bir reform yeni bir reformun kapılarını bizlere araladı. Yaptığımız her bir değişiklik daha büyük değişimlerin yolunu açtı. Cumhurbaşkanı’nın doğrudan doğruya halk tarafından seçilmesi teknik bir değişikliğin ötesinde aslında bir dönemin kapatılması meselesidir. Bugün kapanan dönem eski Türkiye dönemidir. Kapıları ardına kadar açılan yeni dönem ise Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki öz ve ruhu taşıyan yeni Türkiye, büyük Türkiye dönemidir. Eski Türkiye’de çeteler vardı, vesayet vardı. Eski Türkiye’de siyasetin üzerinde engeller, tehditler vardı. Eski Türkiye’de istikrarsızlık, şüphe ve tereddüt vardı. Adım adım ve sabırla gerçekleştirdiğimiz her bir reformla bu sorunları hamdolsun geride bıraktık. En son Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle milli iradenin ve demokrasinin mutlak zaferini de dünyaya böylece ilan etmiş olduk. Bugünden itibaren Türkiye eski tartışmalarla vakit kaybetmeden, enerjisini heba etmeden, kamplaşma ve kutuplaşmaya fırsat vermeden Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 hedefine odaklanacaktır. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve seçilmiş Hükümet el ele vererek uyum içinde ekonomiyi daha hızlı ve daha sağlıklı şekilde büyütecektir. Toplumsal refah artırılacak, toplumun tüm fertlerinin farklılıklarını birer zenginlik olarak görmek suretiyle, inanıyorum ki ortak paydalarda kardeşçe buluşmalar da sağlanacaktır.”
Türkiye’nin stratejik hedefi olan Avrupa Birliği üyeliği hedefine yürüyüşü daha kararlı şekilde devam edeceğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokratik reformların hız kesmeden, başta çözüm süreci olmak üzere her türlü vasıtayla 77 milyonun birliği ve bütünlüğü daha güçlü şekilde tesis edileceğini vurguladı.
Konuşmasını tamamlamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Gül’e Devlet Şeref Madalyası ve Cumhurbaşkanlığı Forsu’nu takdim etti.
Devir teslim töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Şeref Kapısı’ndan yürüyerek tören alanına geçti. Askerî törende, 11. Cumhurbaşkanı Gül, şeref kıtasını “Allahaısmarladık Asker” diyerek selamladı.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Proetnica 2014 – Sighişoara İnterkültürel Festivalı

21-24 Ağustos tarihleri arasında Sighişoara’da bulunan Gençlik Etnik Derneği Eğitim Merkezi XII. Sighişoara İnterkültürel Festivali’ni düzenlemiştir. Ondört yıldan bu yana Gençlik Etnik Derneği Eğitim Merkezi, Sighişoara Belediyesi işbirliği ile 19 azınlığı ve Romen çoğunluğun temsilcilerini biraraya getiren bu festivali düzenlemektedir. Ana Sahne sanat programları toplam tutarı 47 performansları ile Hırvat, Macar, Makedon, Arnavut, Slovak, Çek, Yahudi, Rus, İtalyan, Alman, Ukraynalı, Roma, Türk, Bulgar, Tatar, Yunan, Ermeni ve Sırp temsilcieri bir araya geldiler. Bunların yanısıra kitap ve resim sergileri, 20 zanaat tezgahları ve 4 film projeksiyonları Festivalin küresel imajını tamamladı. Bu yılki etkinlik Kültür Bakanlığı, Romanya Hükümeti Azınlıklar Departmanı ve sponsorların desteği olmadan gerçekleşemezdi. Festivalin tanıtımı uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel medya tarafından yapıldı.
Proetnica Festivali ziyaretçilere geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında bir bilgin iletişim olma etnik azınlıkların benzersiz bir kültürü sunuyor. Aynı zamanda kültürlerarası diyaloğu ve sanatsal etkileşimi teşvik ediyor.
Festival ortaçağ kalesin antik duvarlar arasında yer aldı. Savunma ve tek kültür için inşa edilmiş bir yer, gerçek bir foruma dönüşüyor.
Her sene olduğu gibi, Delikanlılar folklor grubu, Romanya Türklerini gururla temsil etti. 45 dakikalik süren dans programı ile seğircileri büyüledi ve alkışları hak ettiler.
Romanya Demokrat Türk Birliğin temsilcileri Gençlik Etnik Derneğine resmi bir ziyarette bulundular.

Minever Omer

Festivalului Intercultural Sighişoara

În perioada 21-24 august 2014 a avut loc a XII a ediție a Festivalului Intercultural Sighişoara, eveniment la care a participat formația Delikanlılar reprezentând Uniunea Democrată Turcă din România. Evenimentul a fost organizat de Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret împreună cu Municipiul Sighişoara şi finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României Anul acesta la festivalul ProEtnica timp de patru zile au fost 850 de participanți, 25 de manifestări interactive, prelegeri pe teme etnoculturale şi 15 000 de vizitatori, contribuind astfel la ”mentenanța şi crearea păcii interetnice într-o socitate pluralistă şi democratică” au declarat organizatorii la deschiderea evenimentului. ProEtnica s-a desfăşurat între vechile ziduri ale cetății medievale, care s-a transformat într-un adevărat forum al dialogului intercultural.
În ultima zi a festivalului, a urcat pe scenă ansamblul Delikanlilar. Pe o ploaie măruntă de vară tinerii noştrii au dansat timp de 40 de minute dansurile noastre tradiționale, publicul fascinat a aplaudat prestația de excepție a tinerilor noştir. Reprezentanții Uniunii Democrate Turce din România au avut o întâlnire oficială cu organizatorii festivalului, cu acest prilej discutându-se şi problemele cu care aceştia se confruntă.
Consider că acest eveniment este unul dintre cele mai importante, activități de promovare, păstrare, conservare şi dezvoltare a culturii minorităților naționale.

Serin Turkoğlu

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Bursa'da Din Eğitimi Kursları

2 -18 Ağustos tarihlerinde Türkiye Diyanet İşleri Bakanlığı Bursa Eğitim Merkezi yabancı gençlere yönelik bir seminer düzenledi. T.C Köstence Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği ilgilenerek Romanyadan 18-30 yaş arası, 36 öğrenci katıldı. Görme, tanıma amaçlı iki haftalık bu seminere Dobruca bölgesinden ve Bükreşten gençlerimiz katıldılar. Tarihi camileri ve türbeleri görüp bilgiler aldılar. Bunlardan Orhan Gazi turbesi, Yeşil Turbe, Emir Sultan Camii, Ulu Camii, Bursa Uludağı Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Bursa “Osmanlı Evi” Müzesi, Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi, Hünkar Köşkü Müzesi. Bursadan gençlerimiz Istanbula geçiş yaparak burada da tarihi yerleri ziyaret ettiler. Bu tür seminerler Romanyadaki gençlerimiz için faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bu seminerde gençlerimiz dini konuların yanısıra Türkçe dinlemeye ve konuşmaya mecbur kaldılar. Türklüğümüzü korumak, yaşamak ve yaşatmak için Türkçemize, dinimize sahip çıkmalıyız.

Firdes Musledin

Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliği’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

Bükreş Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen resepsiyonun ev sahiplğini yapan olan Büyükelçi Ömür Şölendi ve ataşeleri konukları kapıda karşıladı. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 92. yılı kutlamalarının hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle Bükreş’teki dış temsilciliklerin kapalı olacağı düşüncesiyle bir gün öne alınarak 29 Ağustos Cuma günü düzenlenen resepsiyona, Bükreş’te görevli çeşitli ülkelerin askeri ateşeleri ve eşleriyle akademisyenler ve iş çevreleri ile Türkiye’nin Köstence Başkonsolosu Türk Dernekleri temsilcileri katıldı.
Davetliler için Bükreş Büyükelçiliği’nin yanı sıra rezidansın bahçesi de açıldı. Büyükelçiliğin aşçısının hazırladığı Türk mutfağına has yiyecekler ile içeceklerin misafirlere ikram edildiği resepsiyonda özel olarak bahçeye kurulan masalarda servis yapıldı.
Büyükelçimiz, Sayın Ömür Şölendi, görev süresinin bitimine 2 gün kala son veda resepsiyonunuda verdi.
Büyükelçimiz, Sayın Ömür Şölendi’nin, görev süresinin sona ermesi münasebetiyle rezidansın bahçesinde verdiği veda resepsiyonu başladı. Konuklarını selamlayan Ömür Şöledi Ekselansları, bir veda konuşmasını yaptı.
Resepsiyona, yaklaşık 200 davetli katıldı. Romanya Demokrat Türk Birliği tarafıdan katılan davetliler valiyardımcısı Levent Accoium, Genel Başkanımız Fedbi Osman eşi ile, Genel Sekreteri Ervin İbraim ve Eğitim Komisyon Başkanı Bormambet Vildan oldular. Büyükelçimize en derin saygılarını sundular ve tüm Türk toplumun adına teşekkür ettiler.

Osman Melek

Öğretmenlerin Türkiye ziyareti

15-22 auğustos tarihleri arasında Romanya Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe Müfettişi Vildan Bormambet ve Romanya’da orta öğretim kurumunda okul müdürü olarak görev yapan Dan MARİA Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Pervin TÖRE’yi makamında ziyarete bulunmuşlardır.
Türkiye’deki eğitim sistemini daha yakından tanımak ve Aydın ilinin Eğitimde başarılı olmasına neden olan faktörler hakkında bilgi edinmek maksadıyla Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Pervin TÖRE’yi ziyarette bulunmuşlardır.
Ziyarette, Romanya’daki Türklerin eğitimleri, Romanya eğitim sistemi ve Aydın ilinin eğitimde başarılı olmasının nedenleri görüşülmüştür. Aydın İl Milli Eğitim Müdürü sayın Pervin TÖRE, başarının sırını paylaşırken şu ifadeleri kullandı. Aydın’ın eğitimde başarı olmasının nedenlerini, başarıya inanmış eğitim liderlerinin ekip ruhuyla çalışması, sürekli istişare yapılarak ortak aklın harekete geçirilmesi, sürecin iyi izlenmesi ve gerekli müdahalelerin zamanında yapılması, ödül mekanizmasının iyi işletilmesi sonucunda gerçekleştiği ve başarının tesadüf olmadığını, ayrıca Romanya ve Türkiye’de eğitimde iyi örnekler konusunda bilgi paylaşımında bulunulmuştur.
Romanya’dan katılan heyet 30 Türk Dili öğretmenden ibaretti. Bunların arasında
Szocs Domokos, Milli Eğitım Bakanlığında, Azınlıkların Müdürü ve Romanya Demokrat Türk Birliği Genel Sekreteri Ervin İbraim.

Nurcan Ibraim

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

RowmaniaFest

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a adus la Tulcea, în perioada 29-31 august, cea de-a patra ediție a Festivalului Rowmania Fest, consolidând astfel o tradiție care începe să se contureze din în ce mai puternic: Tulcea este oraşul care trebuie vizitat în fiecare an la începutul toamnei!
Festivalul pune la dispoziția doritorilor un weekend cât o vacanță, pentru că vine cu noutăți (ateliere pentru copii, o aventură de două zile de tip quest prin oraş, demonstrații de SUP – Stand Up Paddling), dar nu renunță la niciuna dintre activitățile deja consacrate: competiții de vâslit pe Dunăre şi pe lacul Ciuperca, concerte live, expoziții de fotografie pe Faleză şi la Teatrul Jean Bart, proiecții de film în aer liber la Piața Civică, o dezbatere pe tema dezvoltării durabile a Deltei şi comunităților județului Tulcea, un târg de meşteşugari tradiționali, o defilare cu cai de rasă şi, mai ales, cea de-a doua ediție a Delta Rowmania Triathlon – etapă în circuitul național de triatlon.
La fel ca în fiecare an, Ivan Patzaichin i-a întâmpinat pe oaspeți şi a fost amfitrionul celor trei zile.
„Tulcea este un oraş cu personalitate, în care întotdeauna m-am simțit bine. Am fost cu atât mai onorat atunci când, de curând, am devenit cetățean de onoare, şi sper să pot contribui, prin acest festival, la ridicarea profilului său. Mi-aş dori ca Tulcea să devină, cu adevărat, o destinație anuală, de neratat la începutul toamnei, atunci când e vremea mai blândă şi tocmai bună de plimbare. Iar plimbările cele mai frumoase, dacă mă întrebați pe bine sunt cele pe apă!“ a declarat Ivan Patzaichin, inițiatorul Festivalului şi a mişcării Rowmania.
Evenimentul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, sub patronajul Guvernului României şi al Reprezentanței Comisiei Europene în România, cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea, şi beneficiază de sprijinul generos al partenerilor şi sponsorilor Asociației. La festival au participat ansamblul Tuna şi corul Mehtap al filialei UDTR Tulcea cu un program de dansuri şi cântece folclorice tradiționale turceşti.

Minever Omer

„Doina Covurluiului”

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Doina Covurluiului” organizat în perioada 14-17 august de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a adus anul acesta numeroase surprize pentru spectatorii gălățeni. Evenimentul a fost organizat pe platoul de la Casa de Cultură a Sindicatelor, de joi până duminică, şi a început în fiecare seară la ora 19,00. Recitalurile au fost susținute de Maria Dragomiroiu şi Ilie Roşu, care au urcat pe scenă sâmbătă, respectiv duminică seara.
Conform spuselor directorului CDDJ, festivalul de anul acesta a fost mai variat ca niciodată, întrucât pe scenă au urcat aproximativ 300 de artişti din țări precum Bulgaria, Polonia, Grecia, Norvegia, România, Israel, Letonia, Serbia, Turcia, Ghana, Slovacia, Algeria. Galațiul a avut onoarea de a-l avea drept musafir pe unul dintre regii Ghanei, venit împreună cu artiştii Ansamblului Folcloric „Hwidiem”. „De la an la an, încercăm să aducem informații din țări care nu au mai fost. Am selectat cele mai bune ansambluri folclorice din foarte multe solicitări”, a spus Sergiu Dumitrescu, directorul CCDJ. În ceea ce priveşte premiile acordate, nu au fost acordate tradiționalele locuri I, II şi III, ci a fost premiată toată lumea, după diferite criterii (cel mai frumos costum, cea mai frumoasă interpretare etc). Artiştii au adus obiecte şi suveniruri specifice țărilor din care provin, pentru a le expune în standurile de lângă scenă.
De asemenea, şi gălățenii din județ s-au bucurat de momentele artistice ale invitaților – începând de vineri, cei care nu vor urca pe scenă în respectiva seară, au fost prezenți la Nămoloasa, Tecuci, Valea Mărului, Şivița.
„Participarea a fost mai numeroasă la această ediție, cu încă trei ansambluri folclorice față de anul trecut. Este o evoluție firească având în vedere că din 2011 suntem membri ai Consiliului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice”, a declarat Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, instituția organizatoare. „Şi-au exprimat dorința de a participa peste 40 de ansambluri dar, am făcut o selecție riguroasă în urma cărora vor urca pe scena festivalului nouă”. Juriul a fost alcătuit din: Teodor Vasilescu – artist emerit, Marin Barbu – coregraf, Ştefan Coman – directorul Ansamblului „Baladele Deltei” din Tulcea, Stojkov Mitkovski – dirijorul unui festival internațional din Macedonia şi Sergiu Dumitrescu. Ansamblul folcloric reprezentând Turcia a evoluat miercuri 15 august. Festivitatea de premiere şi Gala laureaților a avut loc sâmbătă.
Din Turcia au participat echipe folclorice din Zonguldak şi Samsun; obținând locul I la diferite categorii de concurs.
În cadrul festivalului a avut loc un simpozion tematic în cadrul promovării culturale imateriale având ca temă dansul popular, în cadrul căruia o implicare deosebită au avut-o reprezentanții filialei Galați a UDTR, prin doamna Abdula Gulten.

Minever Omer

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Tabăra de vară de Limba Maternă Turcă

Pentru elevii din şcolile gimnaziale şi liceeni, la Predeal într-o a doua serie, în perioada 27 august – 2 septembrie 2014, Uniunea Democrată Turcă din România, prin comisiile de cultură şi învățământ a organizat deja bine cunoscuta Tabără de Limba Maternă Turcă. Sosirea la Predeal a participanților a fost asigurată de organizatori, pe lângă toate cheltuielile de găzduire. Cât priveşte activitățile în tabăra acestea sunt tot mai diversificate fiind împărțite pe cele trei segmente ale zilei: dimineața – ateliere: orientare şi supraviețuire în natură; tiroliană, panou de cățărări; drumeții şi comunicare; după-amiază: vizite la Castelul Bran şi Castelul Peleş, Biserica Neagră, Cetatea Râşnov, mânăstiri, monumente şi locuri memorabile înnobilate de jocuri de grup şi activități sportive; seara – papanaşi; dans; seara talentelor – Miss şi Mister Tabără; focul de tabără.
Copii şi tineri laolaltă au avut posibilitatea, pe tot parcursul celor şapte zile, să participe în sala de curs, special amenajată, la lecțiile de obiceiuri, tradiții şi ritualuri turceşti. Organizatorii au oferit, pe lângă găzduire gratuită elevilor selectați din rândul premianților la Olimpiada de Limba Turcă şi la Festivalul de Poezie „Ana dilim, Güzel Türkçem“, diferite cursuri şi activități. Efectuate ca nişte cursuri opționale de lucru orff, creație cu materiale reciclabile, artă sau literatură acestea au fost deliciile taberei noastre şi s-au împletit armonios cu excursiile la Sinaia, Buşteni sau Braşov, plimbările cu telecabina sau telescaunul, cățărări în Parcul Aventura, vizite la mănăstiri, case memoriale şi muzee. Supravegherea, îndrumarea şi evaluarea participanților a fost asigurată de profesori calificați şi responsabili, amintind aici pe doamnele Arif Aisel, Iomer Subihan, Ömür Yılmaz, Osman Melek, Musledin Firdes, Veronica Nedelcu şi Delia Cornea.
Cunoscută ca o tabără tematică, tabăra noastră de limba maternă turcă a avut un obiectiv principal şi anume acela ca fiecare participant să-şi facă cât mai mulți prieteni. Uniunea Democrată Turcă din România organizează de foarte mulți ani această Tabără, de aceea are experiență vastă în domeniu şi ştie deja să folosească „uneltele potrivite“ pentru a-şi atinge obiectivele propuse. Centrul de vacanță Predeal 2014 a oferit tuturor participanților, elevi şi profesori, oportunitatea de a învăța lucruri noi şi interesante pe lângă aceea de a-şi face foarte mulți prieteni. Deasemenea toți au avut posibilitatea de a crea într-un mediu calm şi ozonat, să facă schimb de experiență, mai ales la nivelul profesorilor şi să se distreze copios. Colectivul de profesori a oferit copiilor şi tinerilor un mediu liniştit, sigur, educativ şi recreativ iar la întoarcere toți au fost predați părinților în cele mai bune condiții. După ce au avut ocazia să stea în natură, să-i cunoască secretele, să se aventureze într-o mulțime de activități toți participanții au promis să învețe mai bine la disciplina Limbă Turcă pentru a avea şi la anul un bilet gratuit în această Tabără unde plictiseala nu are loc.

Melek Osman

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Antalya

Antalya, Türkiye’deki en önemli turizm merkezlerinden biridir. Doğası, palmiyelerle sıralanmış bulvarları, geleneksel mimarisi, hala ayakta olan merkezi Kaleiçi ve büyük ölçekli turizm yatırımları ile Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinin başında gelir. Şehir aynı zamanda, Türkiye’de en çok göç alan kentlerdendir.
Konyaaltı Plajı ve Lara Plajı’nın uzun kumsallarında serinlerken, akşam şehir merkezinde yapacağınız yürüyüşten sonra, cıvıl cıvıl kafeteryalar, publar, barlar ve geceyi çılgınca eğlencelerle kapatacağınız diskolar, sizlere Antalya’da unutamayacağınız bir tatil yaşatacaktır.

Alanya

Binlerce yıllık tarihi, Akdeniz ve Anadolu kültürlerinin karışımından oluşan kültürü ve mimarisi ile Alanya, tatilini bu beldede geçirmek isteyenlere sayısız seçenekler sunuyor. 100 kilometre uzunluğu aşan sahilindeki eşsiz plajlarının yanında kent, tarihe meraklı olanları fazlasıyla tatmin ediyor, doğa aşıklarını ise mest ediyor. Sahillerinde birbirinden güzel otelleri, gece deniz kenarında oturup hafif müzik eşliğinde içkinizi içip, sohbetinizi edebileceğiniz kafeteryaları ve çılgınca eğlence için diskolarıyla Alanya akşamları eğlencenin doruk noktasıdır. Yüksekleri ve serin havayı denize tercih edenler için Torosların eşsiz yaylaları da görülmeye değer yerler arasında.
Tüm sahillerinden denize girilebilen Alanya tam bir güneş, deniz, kum cennetidir.

Bodrum

Büyüleyici atmosferiyle nice şarkılara ve aşklara konu olmuş Bodrum; Begonvillerle kaplanmış beyaz badanalı evleri, daracık sokakları, gece hayatı ve simgeleşmiş kalesiyle Türkiye’nin en gözde tatil yörelerinden birisidir…
Akşam yemeğinden sonra Bodrum şafağa kadar uyanıktır. Çoğu dükkan ve butik gece yarısına kadar açıktır. Türkiye‘nin belki de başka hiç bir yerinde olmadığı kadar çok sayıda bar vardır Bodrum‘da. Sıcacık atmosferli kıyı kahveleri, ışıklandırılmış kale duvarlarının canlılığı, gözlenen kalabalık sokaklardaki kenar barlar ve buralardan sokaklara yayılan müzik dalga dalga ruhunuza yayılır.
Oldukça ünlü bir gece yaşamı olan Gümbet sokakları, gün doğumuna kadar, barlardan ve yol kenarlarındaki kahvelerden gelen müzik seslerinin titreşimleriyle dolar. Yerel günlük teknelerin uğrak yeri olan, oteller, küçük pansiyonlar ve kumsal boyunca restoranları bulunan Bardakçı Koyu, marina ile Gümbet arasındaki tepeden yürüyerek yalnızca bir dakika çeker.

Marmaris

Marmaris yeşilin ve mavinin tüm tonlarını yılın on iki ayında görebileceğiniz cennet bir köşe ve günümüzde turizm deyince ilk akla gelen yerlerden biridir. Uzun kıyı şeridindeki koyların çokluğu, doğal liman oluşu, antik kentlere yakınlığı, doğal güzellikleri, mavi tur olanakları, modern yat limanları, körfezin her türlü su sporlarına olanak sağlaması, beş yıldızlısından başlayarak en mütevazi pansiyonuna kadar her kesin gönlünce tatilini geçirebileceği cennet bir ilçedir.
Marmaris’te barlar sokağı eğlencenin merkezidir. Ayrıca yemekten sonra nargilenizi keyifle içebileceğiniz kafeteryalarda da samimi bir atmosferde sohbetinizi yapabilirsiniz. Marmaris’in ünlü semti İçmeler, plajında güneşlenmek isteyenlerin olduğu kadar dalgıçlık ve su kayağı sporları ile ilgilenenlerinde tercih edebilecekleri bir yerdir.

Çeşme

Son yılların en popüler tatil yerlerinden biri olan Çeşme, Egenin havası, insanlarının sıcaklığı, plajları, gece hayatı, modern tesisleriyle ve doğal güzellikleriyle size unutamayacağınız bir tatil yaşatır. Plaj partileriyle oldukça hareketli bir gece hayatı yaşayabilir veya sıkça düzenlenen çeşitli festivallerle tatilinize renk katabilirsiniz.
Sakızcılık üretiminin gelişmiş olduğu Çeşme’de sakızlı kahveyi denemeden sakın evinize dönmeyin. Yöresel hediyeliklerden el yapımı kilimler ve yöre halkının yapmış olduğu ürünlerden satın alabilirsiniz. Adını, misafir ettiği eşeklerden alan Eşek Adası doğal konumu itibarıyla kuzey rüzgarlarına kapalı.

Kemer

Antalya’nın çılgın gece hayatıyla ünlü ilçesi Kemer’in otelleri ve tatil köyleriyle size unutamayacağınız bir tatil sunacağından hiç şüpheniz olmasın. Gündüz Ayışığı Plajı, Belediye Plajı ve Phaselis Plajında kendinizi Akdeniz’in eşsiz serinliklerine bırakırken, akşam Türk müzikleri ve dünya popüler müzikleri ile coşacağınız gece klüpleri, disko ve barlar sizleri bekliyor olacak.
Merkezde dolaşırken dünya markalarını bulabileceğiniz mağazalar, hediyelik eşya satan stantlar ve dükkanların yanı sıra, kuyumcular ve halı dükkanları en güzel tasarımları ile sizleri büyüleyecektir. Kalabalıktan rahatsız olanlar tekne gezintisiyle civardaki koylara gidebilir ya da düzenlenen jeep safarileri ile stres atabilir.

Kuşadası

Ege Bölgesi’nin denizle buluştuğu kıyı şeridinde yer alan Kuşadası, Yunanistan’a bağlı Sisam adasına yakın olması nedeniyle, buraya gelen turistler için Türkiye’nin ikinci önemli deniz kapısıdır.
Tatil cenneti Kuşadası’nda gece hayatı için çok değişik alternatifler sunan bar, kulüp vb. eğlence mekanları fazlasıyla vardır. Kuşadası Barlar sokağı ve Kuşadası Kaleiçi mevkileri gece hayatının kalbinin attığı yerlerdir. Gündüzleri plaj ve Beach Club olarak hizmet veren yerler, geceleri de klüp ve bar olarak eğlence sektöründeki yerlerini alırlar.

Fethiye

Koyları, adaları, çam ormanları ve sıcak iklimi ile doğal bir cennettir Fethiye. Akdeniz’in Ege ile buluştuğu kıyılarda yer alan Fethiye, turkuaz rengindeki denizi yanı sıra tarihi ile de dikkatinizi çekecektir. Onlarca koyu ve plajı sizlere Ege’nin kokusunu, Akdeniz’in sıcaklığını sunar. Yemyeşil ormanların masmavi deniz ile buluştuğu çok ince bir çizgide denize girmenin keyfine varırsınız. Tropikal adaları aratmayacak güzellikteki adalarında gezerken Fethiye’nin cennet gibi bir yer olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Çılgınca eğlence ve sınırsız aktiviteleriyle Fethiye’de canınızın asla sıkılmayacağından emin olabilirsiniz.
Dünyada eşi bulunmayan bir kumsalı olan Ölüdeniz’in güzelliği ile büyülenirken, Becekız kumsalı, Çalış kumsalı, İztuzu kumsalı’da size denizle kucaklaşmak için alternatifler sunar. Af Kule’ye tırmanıp, denizinde dalış yapmanın da ayrı bir zevki vardır Fethiye’nin. Ayrıca Yamaç Paraşütü yapabilir, Kelebek Vadisinin büyüleyici güzelliğinde denize girebilir, 12 Adalara günlük turlar yapabilirsiniz.

Didim

Aydın’ın en şirin turistik ilçesi Didim’de yapacağınız tatil size hem güneş, deniz ve tarihi sunar, hem de sizi akşamları eğlencenin tam ortasına taşır. İster gündüzleri kendinizi Didim’in en güzel kumsallarında güneşin sıcağına bırakın, isterseniz birbirinden zevkli su sporlarının bulunduğu Aquapark’ta çılgınca eğlenin.
Dünyaca ünlü Didim Altınkum plajı, yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turistin gözde mekanı olmuşken, sizin neden olmasın? Yeşilkent, Orman kampı ve Sahte Cennet plajları da yazın keyfini çıkarmak için muhteşem kumsalları ile sizleri bekliyor. 20 km uzaklıkta bulunan Akbük muhteşem doğası ve güzel sahilleri ile sizi büyülerken, akşamları D-Marina da yemeğinizi yedikten sonra ister dolaşır, ister eğlencenin tadına varırsınız.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Geamia „Sabancı” Adana

Geamia Sabancı Merkez din Anada, inaugurată în anul 1998, are o suprafață totală de 52.600 m2 şi o suprafață acoperită de 6.600 m2.
Patrimoniul geamiei construită în colaborare de Fundația de servicii islamice Turcia şi Fundația Sabancı aparține Fundației de servicii islamice Adana, iar drepturile de folosință au fost transferate Muftiatului Adana.
Geamia, prin localizare (punctul de întâlnire al arterelor principale rutiere şi feroviare) şi prin înălțimea minaretelor, un simbol a oraşului, are o capacitate de 28.500 persoane, iar prin această caracteristică se poate numi cea mai mare geamie din Balcani şi Orientul Mijlociu.
Construită la malul râului Seyhan, geamia are o structură maiestuoasă cu şase minarete. Domul geamiei cu un diametru de 32 de metri şi o înălțime de 54 metri se sprijină pe opt piloni. Cele patru minarete adiacente corpului principal au înălțime de 99 metri, pe când cele două minarete aflate lângă portic au 75 de metri înălțime. Geamia, pe lângă spațiul principal de rugăciune, are 4 săli de cursuri, 10 camere pentru reculegere, camere pentru imam şi muezin, camere de oaspeți şi fântână pentru abluțiune.
În partea de vest a moscheii a fost înființată o bibliotecă clasică şi digitală, ca o secțiune detaşată a geamiei, cu scopul de a servi cercetătorilor şi publicului.
În zilele de sărbătoare, din fântâna Sebil se serveşte şerbet din miere.

Adana Sabancı Merkez Cami

1998 yılında hizmet vermeye başlayan Sabancı Merkez Cami toplam 52.600 m2 alan üzerinde kurulmuş olup, 6.600 m2 kapalı alana sahiptir.
Türkiye Diyanet Vakfı ve Sabancı Vakfı’nın ortaklaşa yaptırdığı Sabancı Merkez Cami’nin mülkiyeti Adana Diyanet İşleri Vakfı’na ait olup, kullanım hakkı Adana İl Müftülüğü’ne devredilmiştir.
Sabancı Merkez Cami, konumu itibariyle Adana’da bulunan ana arterlerin, demir yolunun ve Adana’yı çevre il ve ilçelere bağlayan yolların kesim noktasında ve yüksek minareleriyle uzaktan görünüyor olması nedeniyle, şehrin adeta sembolü haline gelmiştir. Cami, 28.500 kişiye sağlayabildiği ibadet imkanı ile Balkanlar’ın ve Ortadoğu’nun en büyük camisi olma özelliğine sahiptir.
Seyhan Irmağı kenarında görkemli bir yapıya sahip olan 6 minareli Sabancı Cami’nin 32 metre çapındaki kubbesi sekiz fil ayağı üzerine oturmaktadır. Kubbenin namaz kılınan kottan itibaren yüksekliği 54 metre’dir. Ana gövdeye bitişik dört minare 99 metre, son cemaat mahallindeki iki minare ise 75 metre yüksekliktedir.
Cami, 4 ders odası, 10 itikaf odası, imam ve müezzin odaları, sohbet odaları ve şadırvan ile her türlü imkana sahiptir.
Camide bulunan hat eserlerinin tamamı, Hattat Hüseyin Kutlu’ya aittir. Cami çinileri, klasik İznik çinisi tekniği ile yaptırılmıştır. Kıble cephesinde bulunan dört adet pano, büyüklük bakımından dünyada en büyük cami panolarıdır.
Cami de bulunan tüm nakış eserleri ve çinilerin desenleri, Mimar Nakkaş M. Semih İrteş’e aittir. Mihrap, minber, kürsü, taç kapı ve diğer kapılar mermer olup, klasik Osmanlı camilerinde bulunan eserlere benzer tarzda çizilmiş ve Nihat Kartal Usta tarafından yapılmıştır.
Ahşap kapılar kündekari tarzında olup, Ahmet Yılçay Usta tarafından, bütün vitraylar Abdulkadir Aydın Usta tarafından, mukarnas işleri Ali Turan Usta tarafından yapılmıştır.
Cami minareleri, beyaz çimento ile fil dişi renginde kırma malzeme karıştırılarak elde edilen betondan betonarme olarak yapılmıştır.
Caminin iç ve dış aydınlatma projeleri ile iç seslendirme projeleri, Philips tarafından çizilmiştir. Bu projelerde Philips’in malzemeleri kullanılarak, proje gerçekleştirilmiştir. Ayrıca camide asansörlü minareye konan ve Aselsan tarafından sağlanan merkezi telsiz yayını ile 60 km. çaplı bir daire içinde kalan 275 adet camiye merkezi yayın sistemi ile vaaz yayını yapılmaktadır.
Caminin batı kısmında, müstakil bir bölüm olarak araştırmacılara ve halka hizmet vermek üzere, klasik ve dijital bir kütüphane de bulunmaktadır.
Sebil Çeşmesi’nden özel dini günlerde bal şerbeti sunulmaktadır.

Minever Omer

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Referințe despre turci şi tătari în presă dobrogeană

În ziarul „Farul Constanței“, nr. 16, din 24 august şi în nr. 17 din 31 august din 1880 este publicată o listă cu membri aleşi, turci şi tătari, în cadrul primărilor din Dobrogea.
Ziarul turc „Ikdam“ scria în 1909 despre libertățile de care se bucură elementul musulman în Dobrogea: „În ambele județe, aceştia au doi muftii, plătiți de Guvern, două tribunale religioase, peste 300 moschei, 107 hogi, 100 imami, 81 muezini, 30 kaiami. Guvernul român plăteşte lunar muftiilor 2.500 piaştri, echivalenți în bani româneşti, judecătorilor 2.000, imamilor şi profesorilor de religie, 500, muezinilor şi kaimilor câte 300. La Babadag a luat ființă un seminar musulman care s-a mutat apoi la Medgidia. Musulmanii care îşi fac serviciul în armata română pot purta fes. Există turci ofițeri activi în armata română şi ministrul de război Averescu vrea să alcătuiască o campanie specială din musulmani în cadrul regimentului de Călăraşi din Bucureşti“
La 1 mai 1907, în nr 7 al ziarul „Dobrogea Jună“, un anume Saroglu scrie un articol despre moartea primarului oraşului Medgidia (între 1886-1898) Kemal Efendi (Agi Amet) următoarele: „după ce a pus temelia” prefectul a hotărât ca şcoala din Medgidia să se numească Kemal Efendi. Explicația dumnealui a fost că „dacă a rămas ceva turcesc de la el aceelea sunt numele şi fesul”. Pentru că patriotismul lui Kemal Efendi era renumit, el ajungând la un nivel la care puțini dintre colegii lui puteau ajunge.
Atunci când a construit biserica ortodoxă, Kemal Efendi, a fost la Ministerul de Culte, ministrul Take Ionescu, şi a cerut o subvenție pentru această construcție. Cu toate că a primit un răspuns negativ argumentat, cei de acolo nu au reuşit să scape de „nerăbdătorul cu fes” şi până la urmă au oferit o subvenție de 10.000 lei. Vădit emoționat, Kemal Efendi a declarat „când un musulman vine să ceară ajutorul pentru a construii o biserică ortodoxă, un ministru român nu-l poate refuza”.
Fiind un personaj foarte preocupat de binele celor din jur, se afla tot timpul pe drumuri, şi a murit un om sărac.
Tot despre primarul Medgidiei, este publicat un articol şi în „Analele Dobrogei” într-un număr din 1935

„se plimba agale prin oraşul împrăştiat pe panta unui deluşor depe malul mlăştinoasei Carsu… căci, fiind primar, avea grijă ca totul să meargă bine sub administrația lui. Uneori se mai oprea la câte o cafenea ca să-şi piardă timpul, ori să afle noutăți / cerea, ca ori şi care, o cafea pe care şi-o sorbea tacticos din filigean; apoi scotea Kemal din punga de la brâu o monedă de zece bani şi o întindea lui Izet cafegiul şi, cum pe vremea aceea, cafelele se vindeau trei la zece bani, Izet trăgea cu tibişirul două linii pe uşă, semn că omul avea dreptul să mai bea două cafele. De altfel, uşa şi grinda din cafenea erau numai linii trase cu tibişirul, arătând că alții îşi aveau trecute acolo cafelel lor. Cu vremea, unele erau şterse, altele adăugate…
În anul 1890 se pusese piatra fundamentală şi se ridicase numai temelia bisericii româneşti din Medgidia; dar, din cauza lipsei de bani, lucrarea se oprise. Trecuse câtva timp şi nu era nădejde ca să fie dusă mai departe. Aceasta îl frământa amarnic pe Kemal, care nu putea înțelege ca, în oraşul lui, musulmanii să-şi aibă geamia lor, iar creştinii să fie lipsiți de biserică, lucru ce nu era-după so’coteala lui- nici bun, nici drept. Până când, tot muncinduse el cu gandul, i-a venit în minte c’ar trebui să ceară ajutorul Ministrului Cultelor. De audiență nu se temea Kemal, fiindcă, într’o încurcătură administrativă de sub regimul special al legii de organizare a Dobrogei se prezentase el şi Regelui Carol I şi căpătase dreptate.
într’o bună zi îşi schimba primarul şalvarii şi celelalte straie… cu altele, nemțeşti, pe care le avea pentru ceremonii la zile mari – păstrându-şi însă fesul, pune caii la căruța dobrogeană… şi pleacă la Cernavodă. Cum podul de peste Dunăre era tocmai în construcție… trece Kemal fluviul cu remorcherul, iar balta apostoleşte în curmeziş, trece şi Borcea cu şlepul şi, de la Feteşti, apucă trenul şi ajunge la Bucureşti.
Pe vremea aceea, la Instrucție şi Culte era ministru Take Ionescu… sătul şi el, ca oricare, de vecinile cereri de bani, vestitul orator de atunci stabilise o înțelegere cu un funcționar superior din minister: îl chema în fața celui cu plângerea şi, dacă ministrul începea afirmativ propozițiunea, funcționarul răspundea la fel; iar dacă începea negativ, celălalt răspundea tot aşa.
Kemal a făcut tot ce-a putut şi a isbutit să pătrundă la Take Ionescu. Când l-a văzut, ministru s-a uitat curios la Tătarul dobrogean care şedea țanțoş cu fesul în cap.
– Ce doreşti?
– Dom’menistră, la mine primar Medgedia estem. Acolo ai ceput beserica pentru crestiani, ai facut temelia, ama para pusin şi nu putem mergem mai departe. Treba dai un agiutor, ispraim ala beserica!
Take Ionescu l’a privit chiorîş, neputând înțelege cum un Tătar să se intereseze de ridicarea unei biserici pentru creştini. A sunat să vină funcționarul superior. Când s’a înfățişat acela, l-a întrebat:
– Nu mai avem bani?
Potrivit înțelegerii, funcționarul răspunde negativ:
– Nu mai avem, domnule ministru!
Take Ionescu s’a întors către Kemal:
– De, domnule primar, îmi pare destul de rău, dar vezi bine că nu mai avem bani şi nu putem să-ți dăm nimic. Faceți cum puteți, până când vom putea şi noi să vă venim în ajutor!
Kemal a înțeles şi a ieşit; dar, ajuns în sală, s’a răsgândit, s’a întors şi a dat busna la ministru, vorbindu-i repede şi aprins:
– Bine, dom’menistră, la mine asta nu mai ’selegem. La mine tatar şi musulman estem, la tine Urman şi cristian estem; la mine ivrei pacem ala beserica Medgedia, ama la tine la iveri! Ce fel de Urman şi cristian estem; la mine ivrei pacem ala beserica Medgidia, ama la tine cu ivrei! Ce fel de Urman şi cristian la tine estem? Urşine, bre, urşine, aman, aman!
Ministru s’a uitat crunt la Kemal, gata să-l asvârle pe uşă afară; dar pe urmă s’a răsgândit. prea era sinceră revolta primarului!
A sunat din nou pe funcționarul superior, care s’a înfățişat îndată. Acum ministrul l’a întrebat:
– Mai avem ceva bani?
İar funcționarul a răspuns:
– Mai avem, domnule ministru!
… Cu banii aduşi de el, biserica din Medgidia, care făcuse începută în anul 1890 a fost terminată; în 1898 i s’a făcut sfințirea şi astăzi este o podoabă a oraşului”

Cronicarul ziarului ziarului „Drapelul“, în numărul 13, din 11 iunie 1910, că „Moscheea ce se va ridica la Constanța opera dlui arhitect Victor Ştefănescu, va fi zidită în stilul arabo-egiptian, al cărui fast decorativ, zice „Viitorul“, după care luăm aceste detalii, cadrează atât de bine imaginația caldă şi exotică a orientalilor adepți ai lui Mahomad.
Moscheea se compune din două părți: o curte interioară cu două portice, în care credincioşiise pot adăposti şi spăla picioarele înaite de a-şi începe rugăciunea şi moscheea propriu-zisă. Suprafața totală a moscheei va fi de 450 m.p. înălțimea cupolei de 25 m., cu un diametru de 8 m., iar înălțimea minaretului de 37 m, 70 cm. Construcția va fi de piatră şi cărămidă, exceptându-se cupola şi minaretul, care vor fi din beton armat. Portalul principal al moscheei, va fi din piatră de Dobrogea, uşa de marmură neagră cu încrustații de bronz, iar coloanele interioare din marmură de Câmpu-Lung (Mateiaş). Vârfurile cupolei şi minaretul vor fi acoperite de aramă aurită. Păreții interior vor fi ornamentați cu versete din Coran pe fonduri aurite, iar restul părților îmbrăcați cu faianță galbenă şi verde.
Întreaga clădire va fi încălzită cu ajutorul unui calorifer şi luminată printr-un lustru în bronz antic şi cu lumină electrică. De asemenea, partea de sus a minaretului va avea o coroană de 50de lămpi electrice, care vor lumina turnul cu ocazia sărbătorilor Ramazanului.
Costul întregii clădiri va fi de circa 250.000 lei“
Ziarul „Sirena“ din 29 aprilie 1916 reia cuvintele lui Ioan Adam, adăugându-le noi comentarii: „Astfel ne înfățişează geamiile din Constanța regretatul scriitor… Cele scrise de el în 1908 se potrivesc şi astăzi foarte bine. O singură schimbare s-a făcut de atunci, schimbare ce a înzestrat oraşul nostru cu o geamie de o rară frumusețe. E vorba de noua geamie, care îşi înalță spre cer mândrul ei minaret pe strada G.Gr. Cantacuzino, în apropiere de Piața Independenței. Iată împrejurările istorice în care a fost construită: în urma iradelei (decret imperial –n. ns.)prin care sultanul recunoştea autoritatea bisericii române din Macedonia, guvernul nostru a hotărât să ridice cu cheltuiala sa în Constanța o geamie pentru musulmanii de aici. În acest scop dl. Arhitect Victor Ştefănescu a mers la Constantinopol, unde a adunat elementele necesare pentru alcătuirea planurilor şi în sfârşit în 1912 a fost gata geamie, clădită pe locul alteia vechi, care a fost dărâmată. Sultanul a dăruit-o cu bogate covoare. Inaugurarea s-a făcut sub primariatul dlui Mircea Solacolo-Traian, în prezența marelui rege Carol I, care a ținut să asiste“.

- Va urma-

Nilgün Panaitescu şi Minever Omer

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Murat Dalkılıç

7 yaşında Kuşadası’nda daha lisedeyken profesyonel basketbolcu oldu. 1 yıl sonra basketbolu tamamen bırakıp müzik yapmaya karar verdi. ilk olarak cafe barlarda gitar çalarak başlayan müzik kariyerine başladı.
2008 yılında ilk albümü “Kasaba”yı çıkardı. İlk olarak 2008 yılındaMurat Boz ile düet yaptığı Kasaba şarkısıyla çıkışını gerçekleştirmiştir. Şarkı pek çok listede 1 numaraya yükselmiştir.
Piyano eğitimi de alan Murat Dalkılıç, İstanbul Beykent ÜniversitesiGüzel Sanatlar Fakültesi oyunculuk bölümünden 2012 yılında mezun oldu. Ardından 2013 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema – Televizyon bölümünde master eğitimi almaya başladı.
Uganda’da inşaatı gerçekleştirilecek; içeriğinde okul, hastane, aşevi ve meslek okulu olacak yapı için, Kimse yok mu? derneği ve Samanyolu Haber televizyonu tarafından başlatılan hayır kampanyası çerçevesinde, “İnsanlık Ölmedi” isimli Samanyolu Haber TV’de Ağustos 2011'de yayınlanan programda sanatçı telefonla yardım toplamıştır. Gece boyu süren; Kayahan, Seda Sayan, Ümit Sayın, Erhan Güleryüz, Murat Kekilli, İbrahim Erkal, Vatan Şaşmaz, Tolgahan Sayışman ve Erhan Ufak vd. ünlülerle beraber Dalkılıç’ın da telefonla hayırseverlerle görüştüğü kampanyada yardım toplanmıştır.
Murat Dalkılıç 20 Eylül 2014 tarihinde başlayan, yapımcılığını Tükenmezkalem Film’in üstlendiği, senaryosu Gani Müjde’ye ait ve yönetmenliğini Murat Düzgünoğlu’nun yaptığı “Sil Baştan” adlı dizide, Emre Kınay, Sergen Yalçın, Dilara Gönder, Esra Dermancıoğlu, Belma Canciğer, Cenk Ertan, Önder Açıkbaş, Tuna Orhan ve Çiçek Dilligil ile birlikte oynadı.

Ödülleri :

2009 – Kral TV Video Müzik ÖdülleriEn İyi Çıkış Yapan Sanatçı
2009 – Altın Kelebek ÖdülleriEn İyi Çıkış Yapan Sanatçı
2009 – Boğaziçi Üniversitesi Medya ÖdülleriEn İyi Çıkış Yapan Sanatçı
2010 – Pal Fm Müzik ödülleriEn İyi Canlı Sahne Performansı
2010 – Kral Tv Video Müzik ÖdülleriRadyolarda En Çok Çalınan Sarkı “Kasaba”

Albümleri:

2008 – Kasaba, 2009 – Pardon, 2009 – La Fontaine, 2010 – Merhaba, 2012 – Bir Güzellik Yap, 2014 – Daha Derine
Filmleri ve Dizileri : 2014 – Sil Baştan

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Sandviç Ekmeği

Malzemeler

300 ml ılık su
1 paket instant maya
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta sarısı
Aldığı kadar un (yaklaşık 4.5 su bardağı)

Hazırlanışı

 1. Ilık su içinde maya, şeker ve tuz karıştırılır. 5-10 dakika kadar bekletilir.
 2. Ardından sıvıyağ ve un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur.
 3. Hamurun üzeri kapatılıp iki misli oluncaya kadar ılık bir yerde bekletilir. Bu mayalanma süresi yazın daha kısa, kışın daha uzun olur.
 4. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılıp yağlanmış tepsiye dizilir. İster yuvarlak ister uzun şekiller verebilirsiniz.
 5. Üzerine önce yumurta sarısı, sonra da isteğe göre haşhaş tohumları, susam ya da çörek otu serpilir.
 6. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
 7. Soğuduktan sonra ortadan ikiye keserek dilediğiniz malzemelerle sandviçler hazırlayabilirsiniz.

Pâine de sandwich

Ingrediente

300 ml apă călduță
1 pachet de drojdie instant
3 linguri de ulei
3 linguri zahăr
O linguriță de sare
Un gălbenuş ou
Făină cât cuprinde (aproximativ 4,5 pahare de apă)

Mod de preparare

 1. În apa călduță se dizolvă dizolvă, zahărul şi sarea. Se lasă 5-10 minute la odihnă.
 2. Se adaugă faina şi uleiul şi se omogenizează până compoziția devine elastică.
 3. Se lasă la dospit până ce compoziția îşi dublează compozița. Acest timp de aşteptare vara este mult mai scurt decât iarna.
 4. Din această cocă se rup bucăți de mărimea unei lămâi şi se pun într-o tavă unsă cu ulei. După dorință se poate modela orice formă.
 5. Fiecare bucată se unge cu gălbenuş de ou şi se presară diverse tipuri de semințe (mac, susan etc)
 6. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
 7. Când se răcesc şi taie în două şi se umple cu ingredientele dorite (caşcaval, salam, brânză, legume).

Bademli güllaç

Malzemeler

1 litre süt
10 adet güllaç yaprağı
500 gram şeker
100 gram file badem
Üstü için
½ adet Nar
25 gram Toz fıstık

Hazırlanışı

 1. Şeker sütte tamamen çözülünceye kadar kaynatılır.
 2. Süt ılıklaşınca yapraklar ortadan kırılarak tek tek servis kabına konulup sütle ıslatılır.
 3. Her katın arasına file badem serpilir.
 4. Kalan şekerli süt güllacın üzerine dökülür.
 5. En az dört saat bekletildikten sonra üzeri nar ve fıstıkla süslenip servis edilir.

Güllaç cu migdale

Ingrediente

1 litru de lapte
10 foi de gulaç
500 gr. zahăr
100 gr. migdale mărunțite
Pentru decor: ½ rodie, 25 gr de praf de fistic

Mod de preparare:

 1. Se fierbe laptele cu zahărul până acesta se dizolvă.
 2. Când laptele este călduț se toarnă peste foile de güllaç rupte în prealabil în farfuria de servit.
 3. Se presară migdalele măcinate între foile de güllaç.
 4. Restul de lapte cu zahăr se toarnă peste folie de güllaç.
 5. Se lasă la odihnă cel puțin patru ore. Înainte de a servii se decorează cu migdale şi boabe de rodie.

Tavuk kanatları

Malzemeler

1 kg tavuk kanat
1 adet soğan
6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber, kimyon, kekik, pul biber, tuz

Hazırlanışı

 1. Soğanı rendeleyip, sarımsakları dövün.
 2. Salçayı, yoğurdu, dövülmüş sarımsakları, soğanı ve baharatları tavuk kanatlarla iyice karıştırıp 1-2 saat bekletin.
 3. Izgarada pişirin.

Aripioare de pui

Ingrediente

1 kg de aripioare de pui
O ceapă
6 căței de usturoi
O lingură de pastă de tomate
½ pastă de ardei
O lingură de iaurt
3 linguri de ulei de măsline
Sare, piper, chimion, cimbru, boia de ardei iute

Mod de preparare:

 1. Se curăță usturoiul şi se rade ceapa.
 2. Se amestecă toate ingredientele într-un bol şi se lasă la odihnă 1-2 ore.
 3. Se coc pe grătar.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

română / türkçe: · română ·
türkçe
ediţia / autorul: · ediţia ·
autorul
alegeţi:
revista tipărită:
August 2014
legături: