♦ Cuprins ♦ İçindekiler ♦ Contents ♦


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir. Aynı zamanda Dünyadaki Türk Toplumlarda bu günü kutluyorlar.
Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu.
En son 1980 yılında Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.
Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Günümüzde bayrama diğer ülkelerden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.
Bizde Romanya Demokrat Türk Birliği olarak bu günü Romanya da sevinçle kutluyoruz.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Vizita Preşedintelui Turciei, în România

Preşedintele Republicii Turcia, domnul Regep Tayyip Erdoğan a efectuat în perioada 31 martie – 1 aprilie, o vizită oficială în România, la invitația omologului său român, domnul Klaus Iohannis. În data de 1 aprilie, Preşedintele Turciei a avut o întrevedere la Cotroceni cu Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. În debutul întrevederii, Preşedintele României i-a mulțumit Preşedintelui Turciei pentru vizită, subliniind că relațiile puternice între state presupun un dialog permanent, iar când dialogul este la cel mai înalt nivel, el arată un angajament comun. Aşa cum a declarat preşedintele român în cadrul conferinței de presă, în centrul dialogului celor doi şefi de state s-au aflat obiectivele comune şi interesele reciproce, dar şi dezvoltarea relațiilor bilaterale. Două dintre temele de dialog au privit securitatea în regiune şi colaborarea economică. „Convingerea noastră comună este aceea că o regiune sigură şi prosperă este, fără îndoială, în beneficiul ambelor state şi al cetățenilor noştri. În al doilea rând, cooperarea în domeniul economic şi comercial reprezintă un atu în relațiile dintre țările noastre. Turcia este cel mai mare partener comercial al României în afara Uniunii Europene şi al V-lea partener la nivel global. Va trebui să valorificăm împreună, prin soluții creative şi eficiente, potențialul acestui parteneriat. Ținta fixată în comun pentru schimburile comerciale este de 10 miliarde de dolari, poate fi atinsă şi chiar depăşită în următorii ani”, a declarat Preşedintele Klaus Iohannis.
În cadrul întrevederii, cei doi şefi de state au analizat şi stadiul implementării Planului de acțiune al Alianței Nord-Atlantice pentru creşterea capacității operaționale, consolidarea apărării colective în cadrul NATO, un obiectiv comun al României şi Turciei. Cei doi preşedinți au avut un schimb de opinii despre acțiunile împotriva terorismului. „Terorismul este un flagel groaznic care se extinde şi în a cărui combatere, cu siguranță, națiunile noastre trebuie să colaboreze”, a spus Preşedintele Klaus Iohannis. În replică, Preşedintele Republicii Turcia, Regep Tayyip Erdoğan a afirmat: „terorismul nu este numai o chestiune a zonei noastre, este o chestiune a întregii lumi şi lupta noastră trebuie să o continuăm în plan mondial.”
În cadrul conferinței de presă, Preşedintele Turciei a declarat: „din punct de vedere politic, am dorit să mulțumesc României pentru sprijinul acordat pentru aderarea noastră la Uniunea Europeană şi cred că, în perioada următoare, sprijinul României va fi şi mai hotărât în acest proces de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Solidaritatea noastră se manifestă şi în alte planuri, de exemplu în cel militar. Suntem împreună în cadrul NATO, iar colaborarea în cadrul alianței se bazează pe solidaritatea dintre noi, care va continua în mod hotărât.”
În aceeaşi zi, Preşedintele Turciei, domnul Regep Tayyip Erdogan a fost primit la Palatul Victoria de Premierul Victor Ponta. Întrevederea programată pentru o durată de 15 minute s-a prelungit mai bine de o oră. În cadrul întâlnirii au fost parafate o serie de acorduri bilaterale printre acestea numărându-se: Acorduri între guvernele celor două țări privind cooperarea în domeniul apei, în domeniul forestier, în cel al meteorologiei şi hidrologiei, semnate de ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu şi ministrul turc al Pădurilor şi Lucrărilor pentru Ape, Veysel Eroğlu.
De asemenea, în cadrul întrevederii dintre cei doi demnitari a fost semnată de către ministrul Economiei, Comerțului şi Turismului, Mihai Tudose, şi ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, Declarația privind constituirea Comisiei Mixte Economice şi Comerciale între România şi Republica Turcia. A mai fost semnat şi un Acord de cooperare între Agenția de presă Anadolu şi Agerpres.
În timpul aceleiaşi întâlniri dintre Preşedintele Turciei şi Prim-ministrul României a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Biblioteca Națională a României şi Biblioteca Națională a Turciei, dar şi o altă înțelegere privind schimbul internațional de publicații. Ultimele documente au fost parafate de directorul Bibliotecii Naționale a României, Petruța Mihaela Voicu, şi de Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş.
În după-amaiza aceleiaşi zile, Preşedintele Turciei şi Primul ministru Victor Ponta au luat parte la lucrările Forumului de Afaceri România–Turcia.
Referindu-se la Parteneriatul strategic cu Turcia, premierul român a declarat: „România are nevoie de acest parteneriat strategic cu Turcia. Vreau ca Turcia, preşedintele său, toți reprezentanții să ştie că au în România un prieten, nu doar un partener, ci un prieten foarte bun. Îmi doresc ca România să facă în ceea ce priveşte economia, infrastructura în mod special, progresele pe care le-am văzut şi le vedem toți cei care mergem în Turcia şi în mod special în oraşul care înseamnă atât de mult şi pentru Turcia şi pentru România şi pentru toată civilizația – îi spuneam Constantinopole, Istanbul. Aş vrea ca Bucureştiul, România, să se dezvolte în acelaşi fel şi cred că direcția şi realizările din ultimii ani ale Turciei reprezintă fără îndoială pentru România un model de urmat.”
Deputatul Iusein Ibram a făcut parte din delegația română care s-a aflat alături de Preşedintele Turciei, domnul Regep Tayyip Erdoğan la Forumul de Afaceri România–Turcia cât şi la dineul oferit de Premierul Victor Ponta în cinstea liderului turc. Pe parcursul şederii sale în România, Preşedintele Turciei a vizitat şi Cimitirul Eroilor Turci din Bucureşti şi a depus o coroană de flori în memoria militarilor turci căzuți pe teritoriul României. Pe tot parcursul vizitei excelenței sale în România, Preşedintele Turciei a fost însoțit de Ambasadorul Osman Koray Ertaş şi de Consulul General Ali Bozçalışkan.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Vizita coordonatorului biroului TIKA la sediul UDTR

Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a avut în data de 8 aprilie, la sediul central al UDTR, o întrevedere cu coordonatorul biroului TIKA (Agenția Turcă pentru Colaborare şi Coordonare) în România, domnul Hacı Ahmet Daştan. Reprezentantul TIKA, Hacı Ahmet Daştan, s-a aflat pentru prima dată la Constanța, de la deschiderea la începutul lunii aprilie, la Bucureşti, a biroului Agenției Turce pentru Colaborare şi Coordonare. În cadrul întrevederii, oaspetele a afirmat că primele investiții TIKA în România vizează Colegiul Național «Kemal Atatürk» din Medgidia şi cimitirul musulman din Bucureşti unde vor fi efectuate lucrări de reabilitare şi renovare. Preşedintele Osman Fedbi a declarat: „vizita reprezentantului TIKA la Constanța ne onorează şi pune bazele unei cooperări pe termen lung. Deschiderea unui birou al Agenției Turce pentru Colaborare şi Coordonare la Bucureşti, creează noi oportunități de locuri de muncă pentru etnicii turci din România. Ne vom consulta cu etnicii noştri şi vom veni cu propuneri concrete de proiecte care să vină în sprijinul comunității turce din Dobrogea.”
La întrevederea cu coordonatorul biroului TIKA în România, Hacı Ahmet Daştan a participat şi secretarul general al UDTR, Ervin Ibraim. În calitate de director al Radio T, Ervin Ibraim a solicitat sprijin din partea TIKA pentru echipamente radio.
Agenția Turcă pentru Colaborare şi Coordonare este subordonată direct premierului Turciei şi are birouri deschise în peste 40 de țări din Europa, Asia şi Africa. Domnul Hacı Ahmet Daştan lucrează pentru TIKA de 6 ani de zile şi a fost numit pentru prima dată coordonator al unui birou din străinătate.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Murat Iusuf reales pentru încă un mandat

În luna aprilie la Centrul Cultural Islamic din Constanța s-au desfăşurat alegerile pentru funcția de muftiu al Cultului Musulman din România. În cursa pentru funcția de lider spiritual al musulmanilor din România s-au înscris doi candidați, Murat Iusuf, muftiu în funcție şi Ozghin Nurla, imam în comuna Cumpăna.
Alegerile au debutat cu o rugăciune, ulterior, 24 de membri prezenți ai Şura-i Islam (din 25) şi-au exprimat votul secret. În urma numărării buletinelor, actualul muftiu al Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, a fost reales în funcția deținută, cu 24 de voturi să îi reprezinte în continuare pe membrii şi interesele comunității musulmane din România pentru un nou ciclu de cinci ani. „Încrederea acordată, pentru a treia oară, este o sarcină dificilă. Am zece ani de experiență în această funcție. Voi continua să slujesc valorile religiei islamice, dar şi ale României“, a declarat Iusuf Murat. „Trebuie să fim uniți, să slujim valorile tradiționale islamice care există pe aceste meleaguri. Suntem mândri a fi cetățeni ai acestei țări. De asemenea, sunt preocupat pentru adecvarea cadrului legislativ la realitățile extreme ale epocii pe care o traversăm astfel încât să fie evitată duplicitatea sub care diferite organizații neguvernamentale capătă personalitate juridică şi ulterior se insinuează a fi reprezentante ale cultului musulman subminând astfel autoritatea instituțională a Muftiatului Cultului Musulman din România. Conform legislației naționale, singurele instituții abilitate să desfăşoare activități religioase sunt cultele recunoscute. Iar Muftiatul e singura instituție recunoscută de Guvernul României”, a mai spus Iusuf Murat.
Printre prioritățile stabilite pentru noul mandat, muftiul a menționat că vor fi demarate lucrările de reabilitare a monumentului istoric şi arhitectonic Moscheea Regală „Carol I“ dar şi a celorlalte lăcaşuri de cult din România.
Muftiul Cultului Musulman din România este ales o dată la 5 ani de către Consiliul sinodal (Sura-i Islam).
Şura-i Islam (Consiliul Sinodal), organul suprem care ia decizii privind organizarea şi funcționarea Cultului Musulman din România, este alcătuit din: muftiul în funcție, care este totodată şi preşedintele Şura-i Islam, plus 15 imami, cărora li se adaugă câte patru reprezentanți din partea UDTTMR şi UDTR şi directorul Colegiului Național „Kemal Atatürk“ din Medgidia. Pe 19 martie, a avut loc Adunarea Generală a Imamilor, în cadrul căreia au fost aleşi noii membri ai Consiliului Sinodal. Aceştia sunt: Refi Erghiun, Ablachim Onder, Abduraman Taner, Halil Ismet, Ismail Tinar, Iusein Onder, Mamut Borselim, Memis Nedret, Menisa Orhan, Nuredin Amdi, Omer Erghin, Omer Muzafer, Osman Azis, Resul Marem, Talip Revan. Alături de aceştia se află patru reprezentanți ai UDTR – Fedbi Osman (preşedinte), Iusein Ibram (deputat), Ervin Ibraim (secretar general), Remzi Islam (preşedintele Comisiei de Religie), patru reprezentanți ai UDTTMR – Gelil Eserghep (preşedinte), Varol Amet (deputat), Demirel Caiali, Nagi Gelal (vicepreşedinți) precum şi directorul Colegiului Național „Kemal Atatürk“ din Medgidia, Accan Mologani.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Olimpiada Națională de Limbă şi Literatură Turcă, ediția a XIX-a

Pierzând din atributele care i-au fost atribuite anul trecut ediția din acest an a Olimpiadei Naționale de Limba şi Literatura Turcă a început cu tradiționala selecție făcută la etapa județeană a Olimpiadei de limba maternă care a ajuns la un efectiv de 52 de elevi merituoşi. Drept urmare acest an toți elevii calificați s-au prezentat, în data de 6 aprilie, în sălile de clasă ale Colegiului Național „M.K. Atatürk“ din Medgidia, gazda din acest an a competiției, pentru a susține proba scrisă. Programul zilei, pentru elevi, s-a încheiat odată cu terminarea concursului iar din acest punct şi-a început activitatea comisia de evaluare care, imediat după strângerea lucrărilor, a început să acorde tuturor notele meritate.
Cei care au obținut un premiu la olimpiadă au primit din partea UDTR, bineînțeles gratuit, un bilet pentru tabăra de limbă maternă, de o săptămână, la sfârşitul lunii august, la Bran.
Considerăm că regulamentul şi programul olimpiadei a fost respectat în întregime iar subiectele din acest an ale concursului olimpic, fără taxă, au fost destul de uşoare. Festivitatea de premiere a ediției din acest an a competiției naționale, desfăşurată de la nivelul clasei a V-a până la nivelul clasei a XII-a a fost coordonată de inspectorul de specialitate din cadrul MEN, doamna Bormambet Vildan care a urmărit de aproape toate activitățile acestor zile şi a oferit din partea UDTR tuturor participanților, profesori şi elevi, căni personalizate ca o mărturie a acestor zile deosebite. Pe lângă acestea au mai fost oferite din partea UDTR, elevilor şi profesorilor, obiecte didactice drept premiu sau drept unelte necesare bunei desfăşurări a actului didactic. Sperăm ca în anii care vin responsabilii procesului de formare şi performanță să găsească calea cea mai potrivită de susținere a actului didactic pe direcția limbă turcă maternă deoarece viitorul societății noastre etnice depinde într-o mare măsură de limba nostră maternă. Dacă ar fi distrusă am fi lipsiți de bucurii şi satisfacții iar viața noastră nu ar avea sens deoarece iar dispare lumina. Am fi nevoiți să trăim în întuneric.
Îi felicit din suflet pe participanții, din acest an, la Olimpiada de Limba Turcă mulțumindu-le tuturor pentru colaborare şi sprijin.

Olimpiada Națională de Limbă şi Literatură Turcă Maternă
Aprilie 2015

nr.Nume si prenume ClasaScoala de provenienta Profesor coordonatorNota
1Bolat OmurcanVScoala Gim nr 24 Ion Jalea ConstantaSeit Memet Emel9,50
2Cherim EsmaVScoala Gim nr 39 Nicolae Tonitza ConstantaOsman Melek9,30
3Furkan IlhanVScoala Gimnaziala Spectrum ConstantaSemuran Memedula8,40
4Ibiş NazarVLiceul CobadinCaragea Selime8,10
5Raşid FatmeVLiceul CobadinCaragea Selime8,50
6Bedir Fatma BetulVIScoala Gimnaziala Spectrum ConstantaHulya Cabas9,05
7Husein NurVIScoala Gim nr 30 Ghe Țițeica ConstantaIomer Subihan9,40
8Kekec Beyza BuşraVIInternational School of BucharestSebahat Ozdemir8,00
9Cadir SinemVIIScoala Gim nr 1 CiocarliaBolat Nurdanie8,80
10Guneş BerkantVIIScoala Gim nr 30 Ghe Țițeica ConstantaIomer Subihan8,85
11Ismail MelindaVIIColegiul Național Kemal Ataturk MedgidiaSelman Kayabasi9,35
12Memedula Ghionul EdnaVIIScoala Gim C-Tin Brancuşi MedgidiaBolat Nurdanie9,50
13Sadic Eda MelisVIIScoala Gim Mircea Dragomirescu MedgidiaGemil Sevidan8,00
14Apti ElifVIIILiceul Tehnologic N. Dumitrescu CumpanaMusledin Firdes9,30
15Dilsiz EmelVIIIScoala Gim nr 1 CiocarliaBolat Nurdanie8,60
16Ersoydan SelinVIIIInternational School of BucharestIsa Gecal9,60
17Mamut Deria DilekVIIIScoala Gim C-Tin Brancuşi MedgidiaBolat Nurdanie9,00
18Sercan Furkan YesaVIIIColegiul Național Kemal Ataturk MedgidiaSelman Kayabasi8,20
19Travaci VildanVIIIInternational School of BucharestIsa Gecal8,40
20Akdag KaderIXColegiul Național Kemal Ataturk MedgidiaSelman Kayabasi9,80
21Asan SelinIXLiceul International de Informatica ConstantaSedat Uzer8,70
22Katirci Melike SemraIXInternational School of BucharestSebahat Ozdemir9,70
23Sercan Melis AleynaIXColegiul Național Kemal Ataturk MedgidiaSelman Kayabasi10,00
24Sezer BuşraIXLiceul International de Informatica BucurestiSahinde Ceyhan8,60
25Şahin Pinar ŞeymaIXLiceul International de Informatica BucurestiSahinde Ceyhan8,10
26Travaci BanuIXInternational School of BucharestIsa Gecal8,40
27Yucetaş GizemIXColegiul Național Mircea cel Batran ConstantaIomer Subihan8,50
28Ali SelciukXColegiul Național Kemal Ataturk MedgidiaOktay Erdogan9,40
29Demircan Melisa HazalXColegiul Național Mircea cel Batran ConstantaIomer Subihan9,85
30Husein FatimaXColegiul Național Mircea cel Batran ConstantaIomer Subihan9,50
31Kokturk SinemXLiceul International de Informatica BucurestiSahinde Ceyhan9,15
32Unsalan Melisa XLiceul Teoretic Ovidius ConstantaIomer Subihan8,45
33Apti AylinXILiceul Cu Program Sportiv ConstantaIomer Subihan8,00
34Demircan Esra Gulen XILiceul Teoretic Traian ConstantaIomer Subihan9,70
35Dogukan YildirimXIColegiul Național Kemal Ataturk MedgidiaOktay Erdogan9,40
36Ozbek Ayse TevhideXILiceul International de Informatica BucurestiSahinde Ceyhan8,10
37Mermambet ErkinXIIColegiul Național Kemal Ataturk MedgidiaOktay Erdogan9,30
38Militaru ElenaXIILiceul Pedagogic Ion Creanga TulceaMahmudi Nurten9,00
39Mimiş OzcanXIIColegiul Național Kemal Ataturk MedgidiaSevil Onder9,25
40Polatcelik MelisaXIIColegiul Național Mircea Cel Batran ConstantaIomer Subihan8,25

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

UDTR întăreşte relațiile de colaborare cu AIC

O delegație a Asociației Islamice din China condusă de vicepreşedintele Hong Changyou s-a aflat în perioada 22-26 aprilie în țara noastră, la invitația Muftiatului Cultului Musulman din România. Oaspeții chinezi au fost întâmpinați la Bucureşti de Muftiul Murat Iusuf şi au avut întrevederi cu Secretarii de Stat, Katalin Enikö Lacziko-Departamentul pentru Relații Interetnice şi Victor Opaschi-Secretariatul pentru Culte.

La Constanța, delegația chineză a avut o întrevedere cu Muftiul Murat Iusuf şi cu membri ai Şura Islam după care atât liderul delegației cât şi Şeful Cultului Musulman au răspuns întrebărilor ziariştilor. În cadrul conferinței de presă muftiul Murat Iusuf a declarat: „Atunci când am semnat Protocolul cu Asociația Islamică din China, am constatat că avem un lucru în comun şi anume lupta împotriva extinderii extremismului religios. Acest parteneriat comun pe care îl avem împreună cu UDTR şi UDTTMR va contribui la dezvoltare relațiilor româno-chineze”.
Vicepreşedintele Asociației Islamice din China, Ibrahim Hong Changyou a afirmat în debutul conferinței de presă: „În China există 10 grupuri etnice de religie islamică iar totalul populației musulmane este de 23 de milioane. Asociația Islamică din China este organizația reprezentativă pentru toți musulmanii, recunoscută la nivel național”. Referindu-se la relațiile bilaterale dintre Asociaț´┐Ża Islamică din China şi Muftiatul Cultului Musulman din România vicepreşedintele AIC a spus: „Am realizat deja foarte multe lucruri de la prima noastră întâlnire în 2012. Domnul Murat Iusuf a vizitat China de două ori şi la fel membrii Asociației Islamice au vizitat România de două ori. Am venit aici pentru comunicare şi cooperare şi am pus la punct detaliile organizării unei expoziții de artă islamică chineză la Bucureşti şi Constanța, în acest an în septembrie. Am avut discuții în ceea ce priveşte extremismul religios şi aici împărtăşim aceleaşi opinii cu musulmanii dın România. Islamul este o religie a păcii şi noi suntem împotriva oricărei manifestări extremiste. Din păcate unii oameni practică terorismul în numele Islamului”.
Asociația Islamică din China a luat ființă în 1953 şi primeşte un ajutor substanțial din partea statului.
După conferința de presă, delegația din China însoțită de Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanța Su Yanwen a fost primită de cei doi subprefecți ai județului Constanța, Levent Accoium şi Ersun Anefi.
Vizita delegației chineze a continuat la Uniunea Democrată Turcă din România unde oaspeții au fost întâmpinați de preşedintele Osman Fedbi şi de secretarul general Ervin Ibraim. În cadrul discuțiilor, preşedintele Osman Fedbi a declarat: „relațiile bilaterale cu Asociația Islamică din China au început în urmă cu trei ani şi au ajuns la un nivel înalt în scurt timp, urmând ca la anul UDTR să participe la realizarea unei expoziții de cultură şi civilizație islamică în China. Sperăm ca aceste vizite reciproce şi schimburi culturale să contribuie la intensificarea relațiilor bilaterale dintre România şi China.”
La rândul său, vicepreşedintele Asociației Islamice din China, domnul Hong Changyou a afirmat: „avem foarte multe lucruri în comun, suntem reprezentanți ai unor grupuri etnice în țările noastre, avem o relație strânsă cu celelalte comunități etnice şi suntem susținuți financiar de Guvern. Scopul vizitei noastre este de a întări relațiile de cooperare dintre Asociația Islamică din China şi reprezentanții comunității turce din România, începute în 2012. Dorim să cooperăm nu numai în plan cultural ci şi economic. Despre Constanța pot să spun doar atât: un oraş frumos cu oameni prietenoşi.”
Secretarul general Ervin Ibraim a subliniat faptul că în urma vizitei efectuate în Republica Populară Chineză a constatat că populația chineză de religie islamică se bucură de dreptul de a-şi practica credința beneficiind de numeroase lăcaşuri de cult şi de imami. Pe de altă parte, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanța, Su Yanwen a vorbit despre oportunitatea intensificării relațiilor economice dintre România şi China prin intermediul oamenilor de afaceri musulmani din cele două țări, această vizită constituind un bun prilej de a iniția proiecte economice comune.
La întrevederea cu delegația chineză au participat preşedintele comisiei de religie, Islam Remzi dar şi redactorii revistei «Hakses».
Sâmbătă, 25 aprilie, delegația chineză a avut o întâlnire cu deputatul Iusein Ibram şi cu membrii comunității turce din Tulcea, la sediul filialei UDTR din localitate. Oaspeții din China au vizitat sediul filialei UDTR din Tulcea unde au avut posibilitatea să deguste din preparatele culinare tradiționale turceşti după care au efectuat o croazieră în Delta Dunării.
Vizita delegației chineze a mai cuprins întrevederi cu reprezentanți ai conducerii UDTTMR, TIAD dar şi ai Primăriei din Medgidia. Musulmanii din China au mai vizitat moscheea «Carol I» şi geamia «Hunkiar» din Constanța, geamia «Esmahan Sultan» din Mangalia şi localitatea Fântâna Mare unde trăieşte o populație majoritară de etnie turcă.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Tinerii dobrogeni în Istanbul

În cadrul simpozionului „Tinerii şi religia”, Uniunea Democrată Turcă din România a organizat în perioada 8-12 aprilie o deplasare de documentare în Republica Turcia. În această călătorie tinerii au avut posibilitatea unui schimb de idei şi cunoaşterea îndeaproape a culturii turce, a religiei noastre precum şi menținerea şi dezvoltarea identității etnice şi culturale. La această manifestare au participat tineri studenți de la filialele: Măcin, Tulcea, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Galați, Cumpăna, Bucureşti şi Constanța.
Tinerii au vizitat moscheea Fatih, situată în partea cea mai dens populată a Constantinopolului de odinioară, aflată în jumătatea dinspre vechile ziduri ale oraşului. Este vorba de acel mare cartier în care au pătruns pentru prima dată trupele turceşti, la 29 mai 1453. Totul este gigantic, magnific şi complex, atât moscheea Fatih cât şi şcolile, fântânile, mausoleele, piețele negustoreşti şi spitalul. Totul s-a făcut pentru a impresiona şi imortaliza memoria cuceritorului Constantinopolului.
Locul este plin de trecut, de poveşti neprețuite despre suverani care au stăpânit lumea şi despre tronurile unor imperii grandioase. Umbrele pe care le reînvie, enigmele pe care încă le păstrează pentru vecie, induc imagini ale unei lumi gigantice, emoționante şi, în parte, necunoscute.
O altă moschee interesantă pentru tineri a fost Suleymaniye unde au avut posibilitatea de a vedea şi mausoleul lui Sultan Suleyman. Moscheea Suleymaniye, una dintre cele mai mari moschei din lume care a fost construita de arhitectul Sinan, în timpul domniei lui Suleyman I Magnificul (1520-1566).
Complexul Suleymaniye include şi un cimitir. Aici am întâlnit două mausolee regale: cel al sultanului Suleyman şi al sultanei Haseki Hurrem (Roxelana).
Aici se află şi mormântul lui Sinan în partea de nord vest, cu fața spre Cornul de Aur. Moscheea Suleymaniye, văzută dinspre Cornul de aur, este una din priveliştile cele mai celebre din Istanbul. Faptul că moscheea este situată pe una din înălțimile oraşului îi dă o poziție dominantă.
Împreună cu grupul de tineri am vizitat Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” unde am putut afla despre activitățile şi rolul acestei instituții în Turcia. Excursia de documentare a mai inclus şi o vizită la Universitatea din Istanbul şi Moscheea Albastră.
O călătorie plină de istorie, cultură şi culoare. Doresc să mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat în organizarea acestei călătorii pentru tinerii dornici de a-şi cunoaşte religie, istoria şi tradițiile.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Sevgi Buluşmaları

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından 23 Nisan Perşembe günü Köstence Sendikalar Kültür Evinde yaklaşık 1300 kişinin katılımıyla “Sevgi Buluşmaları” isimli Sema Gösterisi düzenlenmiştir. Gösteri T.C. Köstence Başkonsolosu Sayın Ali Bozçalışkan, Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosu Sayın Su Yanwen, Selçuk Üniversitesi Hocaları Doç. Dr. Necmi Uyanık, Doç. Dr. Ali Temizel ve değerli öğrencileri, Vali Yardımcıları Sayın Ersun Anefi ve Sayın Levent Accoium, Romanya Müftüsü Sayın Murat Yusuf, Türk İşadamları Derneği Başkanı Sayın Zeki Uysal ve dernek üyeleri, Romanya Müslüman Tatar Türklerinin Demokrat Birliği Başkanı Gelil Eserghep, Andrei Şaguna Üniversitesi Başkanı ve öğretim görevlileri, Ovidius Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Dekanları ve öğretim görevlileri, Köstence İl Müffetişliği Türkçe Müffetişi Sayın İcbal Anefi’nin teşrifleriyle gerçekleşti.
Semâ, Türk tarihinin, an’anesinin, inançlarının bir parçası olup Hz. Mevlâna (1207-1273) ilhâmiyle oluşmuş ve gelişmiştir. Kemâle doğru manevî bir yolculuğu (Miracı), bir gidiş – gelişi, temsil eder.
Semâ 7 bölümdür. Her bölümünün ayrı bir manâsı vardır.

 1. Birinci Bölüm: Na’t-ı Şerif

 2. Nat-han, Peygamber Efendimizi ve diğer Peygamberler ve her şeyi yaratan Allah’ı metheden Nat-ı Şerif (övgü şiiri) okur. Na’t-ı Şerif kainatın yaratılmasına vesile olan, yaratılmışların en yücesi Hz. Muhammed’i öven, Hz. Mevlânâ’nın bir şiiridir.

 3. İkinci Bölüm: Kudüm (davul) sesi

 4. Kudümzenbaşı kudüme (küçük davul) birkaç darbe vurur. Bu vuruş Allah’ın alemleri yaratışındaki “kün/ol” emrini yani yaratılışı temsil eder.

 5. Üçüncü Bölüm: Ney taksimi

 6. Neyzenbaşının görevlendirdiği bir neyzen her şeye “Hay” ismi ile hayat veren nefesi temsil eden ney taksimine başlar. Buna “Post Taksimi” adı verilir. Taksim bitince postnişin ve semazenler sağ ellerini sertçe yere vurarak (buna “Darb-ı Celal” denir) ayağa kalkarlar. Semazenler ayakta hırkalarını düzeltip sağa doğru birbirlerine yanaşırlar.

 7. Dördüncü Bölüm: Selam verme (Sultan Veled devri)

 8. Postnişin postun üç adım önüne çıkıp eğilerek selam verir. Bu adımlar şeriat (kural), tarikat (yol), hakikat’i (bilgi) simgeler ve tüm ekip topluca selama katılır. Daha sonra Devr-i Veled başlar. Buna Sultan Veled devri de denir. Bu postnişinin önünde semazenbaşının eşliğinde yapılan, semazenlerin birbirlerine üç kere selam vererek bir peşrevle dairevi yürüyüştür. Devr-i Veled bitince semazenler yerlerini alırlar.

 9. Beşinci Bölüm: Sema

 10. Postnişin ve semazenler topluca selam verirler ve semazenlerin hepsi birden hırkalarını çıkarırlar. Tekrar topluca selamlama yapılır. Semazenbaşı Postnişin yanına gelerek eğilerek selam verir ve Postnişin karşısına geçerek topluca selamlama yapılır. Semazenbaşı semazenlere destur verir. Sema edecek semazen Postnişin elini öperek Sema’ya izin alır ve Sema başlar. Sema törenindeki “manevi yolculuk” dört selamdır (Sema’dır).

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Săptămâna naşterii profetului Muhammed (s.a.v)

Muftiatul Cultului Musulman din România în colaborare cu Consulatul General al Republicii Turcia, la Constanța, prin Ataşatul de Cult Islamic a organizat în perioada 23 aprilie-25 aprilie 2015 o suită de manifestări cultural religioase, prilejuită de celebrarea anuală a sărbătorii „Săptămâna Naşterii Profetului Muhammed (s.a.v)“. Manifestările au avut loc în Constanța-23 şi 25 aprilie şi Medgidia -24 aprilie.
În cadrul manifestărilor au susținut prelegeri: Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Murat şi invitatul din Republica Turcia, d-nul Yunus Akkaya – Inspector General în cadrul Departamentului pentru Culte din Republica Turcia.
În Constanța evenimentul a început cu recitarea unui verset din Coran, prelegerea domnului muftiu Iusuf Murat, ataşatul pe probleme de religie din cadrul Consulatului Republicii Turcia, d-nul Aytekin Akcin, invitatul din Republica Turcia iar în final a avut loc un recital de cântece religioase (ilahiuri), dedicate Profetului Muhammed (s.a.v), interpretate de corul Muftiatului Cultului Musulman format din imami. În cadrul programului din Constanța au fost premiați elevii care au câştigat la concursul de compoziții literare, la diferite categorii de vârste, organizat în săptămâna premergătoare a manifestărilor religioase. Consulatul Republicii Turcia a premiat elevii prin d-nul consul general Ali Bozçalışkan.
La aceste manifestări cultural religioase au participat preşedintele Asociației oamenilor de afaceri turci din Dobrogea d-nul Zeki Uysal, preşedintele comisiei de religie din cadrul U.D.T.R. d-nul Islam Remzi şi membrii comunității musulmane.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Congresul AVRASYA

În perioada 24-27 aprilie s-a desfăşurat la Ankara Congresul AVRASYA unde România a fost reprezentată de preşedintele comisiei de învățământ a UDTR, prof. Vildan Bormambet În cadrul lucrărilor congresului, prof. Vildan Bormambet a fost reconfirmată în comitetul de conducere al AVRASYA (Federația Cadrelor Didactice din Europa şi Asia).

Uluslararası Avrasya Eğitimciler Federasyonu

Büyük coşku içerisinde geçen genel kurulda büyük heyecan yaşandı. Türk dünyası öğretmen örgütlerinin temsilcileri konuşmalarında Federasyona ve emeği geçenlere teşekkür ettiler. Anavatanla sık sık irtibat içinde olmak istediklerini, her konuda ve her alanda iş birliği yapmak istediklerini, Türkiye de hizmetiçi eğitim faaliyetlerine katılmak istediklerini, Türkçeyi daha iyi öğretebilmek ve dillerini koruyabilmek için ders araç ve gereçlerine ihtiyaç duyduklarını dile getirmişlerdir.
Katılımcı kardeş öğretmen sivil toplum örgütleri Federasyon Genel Başkanına ülkelerine ve derneklerine yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür etmişlerdir.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

23 aprilie 2015

Al VI-lea Festival al Copiilor din Balcani organizat de Prefectura Edirne – Turcia a adus în acest an laolaltă elevi din şcoli gimnaziale a mai multor țări precum Serbia, Bulgaria, Grecia, Albania, România, Bosnia şi Herțegovina, Kosovo. Pentru coordonarea acestora a fost selectată o comisie de organizare care a avut un număr total de 300 de membrii format din 232 de studenți şi 68 de profesori.

În activitățile dedicate acestei Zile a Suveranității Naționale şi Ziua Copiilor au fost incluse vizite în şcoli ce au fost efectuate începând cu data de 21 aprilie de domnul guvernator al Edirne Dursun Ali Sahin, generalul de brigadă domnul Hidayat Arı, domnul primar Recep Gürkan şi directorul provincial din cadrul İnspectoratului Educației domnul Hussein Günay.
De asemenea toți oaspeții veniți din țările balcanice au vizitat diferite obiective istorice şi instituții publice printre care foarte multe şcoli care au asigurat prin familiile elevilor găzduirea efectivă a tuturor invitaților.
În zilele următoare profesori şi elevi au fost implicați în diverse activități artistico-distractive iar ziua de 23 aprilie a început cu o ceremonie memorială somptuoasă în parcul central la monumentul închinat marelui M.K. Atatürk. După deschiderea oficială a festivităților acestei zile care a început cu intonarea imnului de stat au fost depuse la monument, într-o tăcere deplină, coroane cu flori. Elevi din peste 20 de şcoli, printre care şi elevii invitați au mărşăluit pe artera principală oprindu-se în preajma Bazarului pentru a-şi prezenta, pe scena amenajată de primărie, frumoasele spectacole de dans folcloric şi teatru de păpuşi sau numere de magie pline de culoare care au primit multe aplauze din partea publicului. Acest peisaj era întregit de vânzători ambulanți de baloane, jucării de tot felul şi minunata vată de zahăr pe băț.
După spectacolul primit călduros de către oamenii din Edirne ceremonia s-a mutat pe stadion unde copiii din diferite țări au continuat spectacolul conform programului şi s-au jucat în spațiile de joacă amenajate în preajma platformei de pe stadion.
Acest an, 2015, ca şi cei precedenți a reprezentat din nou pentru toți cei prezenți la festivități un motiv de bucurie şi mândrie deoarece au sărbătorit păstrarea suveranității națiunii turce ce a fost încredințată de Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia, copiilor pentru totdeauna. 23 aprilie este o Zi a Suveranității Naționale şi Ziua Copilului drept pentru care copiii zilelor noastre au obligația morală să învețe, să cerceteze, să fie responsabili şi să trăiască sub semnul auto-îmbunătățirii continue. Desigur viitorul de astăzi s-a modelat conform percepției, înțelegerii şi educației primite de copii în era modernă construită de marele Atatürk. Au respectat directivele stabilite de înaintaşi creând poduri naționale şi internaționale de prietenie şi fraternitate în rândul copiilor. De altfel acesta este chiar fundamentul unei lumi paşnice în viitor. Viitorul este responsabilitatea copiilor noştri dar pentru a ne asigura lumina şi liniştea nu trebuie să uităm că puterea şi-o iau, ca şi noi, din trecut. Dacă astăzi le vom da puterea mâine ne vor dărui o lume minunată plină de dragoste, bucurie şi fericire.

23 Aprilie, Ziua Copilului Turc

Din seria acțiunilor cu tradiție din cadrul U.D.T.R. se numără şi sărbătoarea copilăriei pe data de 23 aprilie. Această zi importantă a fost scrisă cu litere de aur în istoria Turciei, când pentru prima oară în lume, marele om de stat Mustafa Kemal Atatürk a dedicat o zi copiilor pe data de 23 aprilie 1928. De atunci a fost sărbătorită această zi în fiecare an, aniversându-se copiii, prin diferite manifestări cultural artistice.
Anul acesta sărbătoarea a fost celebrată pe 24 şi 25 aprilie şi a avut o notă entuziasm şi bună dispoziție, participanții simțind bucuria copilăriei. Astfel vineri, 24 aprilie în sala de festivități a Colegiului Național Regina Maria din Constanța peste 200 de copii de şcoală generală şi grădiniță din județul Constanța şi-au etalat talentele pe scenă, oferind spectatorilor momente de delectare. La finalul spectacolului s-au oferit premii câştigătorilor la concursurile de desen şi compoziție, precum şi celor mai buni dansatori.
Manifestarea a continuat sâmbătă, 25 aprilie, la sediul central al Uniunii Democrate Turce din România unde elevii care studiază limba turcă în şcolile constănțele s-au întrecut în diferite concursuri, fiind răsplătiți cu premii şi dulciuri.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Islamul în Balcani

O delegație de cercetători din Republica Turcia s-a aflat în perioada 26-28 aprilie în România, pentru a încheia studiul ştiințific cu tema „Islamul în Balcani” realizat în 10 țări europene în care locuiesc comunități de turci. Delegația formată din patru profesori universitari a fost primită în data de 28 aprilie, de preşedintele UDTR Osman Fedbi şi de secretarul general Ervin Ibraim. În cadrul întrevederii, cei doi lideri au declarat că musulmanii din Dobrogea îşi practică credința religioasă de sute de ani. Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a subliniat faptul că Moscheea Carol I din Constanța, inaugurată în 1913 a fost construită din ordinul unui rege creştin şi dăruită musulmanilor din Constanța în semn de recunoştință față de loialitatea arătată față de țară.
Pe parcursul vizitei în România, delegația alcătuită din conf. univ. dr. Muhammet Savaş Kafkasalı (Universitatea Kırıkkale, Relații Internaționale), conf. univ. dr. Bahadır Gücüyeter (Universitatea Atatürk – Erzurum, Limba şi Literatura Turcă), cercetător dr. Fatih Veyis (Universitatea Atatürk – Erzurum, Limba şi Literatura Turcă), cercetător dr. Hasan Bekdeş (Universitatea Sakarya, Relații Internaționale) a avut întrevederi cu reprezentanți ai administrației publice, profesori universitari şi cu personalități ale vieții culturale. Delegația de universitari a mai vizitat şi Radio T unde a avut o întâlnire cu directorul instituției media, domnul Ervin Ibraim.
Cercetarea ştiințifică se va încheia la sfârşitul acestui an şi se va concretiza într-o carte şi un film documentar care vor fi promovate atât în Turcia cât şi în toate țările Balcanice.

Datini şi obiceiuri la turcii dobrogeni

Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România a organizat pe data de 18 aprilie 2015 la Neptun simpozionul cu tema „Datini şi obiceiuri la turcii dobrogeni”. Manifestarea a fost oragnizată cu scopul de a reînvia câteva din tradițiile şi obiceiurile comunității turce. În cadrul simpozionului reprezentantele filialelor UDTR din: Constanța, Tulcea, Mangalia, Medgidia, Cobadin, Tuzla, Techighiol, Cumpăna şi Măcin au vorbit despre datinile păstrate în satele dobrogene unde trăiesc comunități de turci, de „Hıdırlez”, o sărbătoare marcată anual pe 6 mai.
Preşedintele comisiei de femei, Amet Melec, organizatorul evenimentului a declarat: „Hıdırlez este o sărbătoare străveche care marchează începutul verii conform calendarului Gregorian, din Anatolia şi până în Balcani unde trăiesc comunități de turci. Hızır reprezintă împrospătarea vieții o dată cu venirea verii, este aducător de noroc, prosperitate, bucurie şi redă sănătatea bolnavilor. Este important să nu uităm semnificația acestor sărbători care țin de identitatea noastră etnică şi să le transmitem mai departe generațiilor viitoare”.
La finalul dezbaterilor corul «Mehtap» coordonat de Acoium Durie a susținut un scurt program artistic.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Simpozionul Internațional de Studii Balcanice,
ed. a III-a

UBTAS (Comitetul Simpozionului Internațional de Cercetare a Istoriei Balcanilor – International Balkan History Research Symposium Committee) este o organizație academică a carei membri sunt cadre didactice din țară sau străinatate, cercetători şi organe de conducere ale diferitelor organizații şi a cărei misiune este cercetarea academică a istoriei Balcanilor. Scopul UBTAS este de a cerceta toate perioadele apartinand istoriei Balcanilor, mai ales perioada Otomană; să încurajeze istoricii şi cercetătorii din țară sau străinătate sa foloseasca sursele de documentare Otomane; sa faca cunoscută moştenirea Otomană; să constate aspectele similare dintre poparele Balcanice şi astfel să restabilească Pacea Otomană (PaxOttomana).
Pentru a îndeplini scopurile mai sus-amintite UBTAS organizează anual un simpozion care are loc în Turcia sau în afară, astfel se încearcă imbogățirea fondului de studii de cercetare în ceea ce priveste istoria şi cultura Balcanică, crearea de conexiuni între cadre didactice şi cercetători ai istoriei şi culturii Balcanilor, dezvoltarea schimburilor culturale între țările Balcanice, evidențierea importanței arhivelor otomane pentru istoria Balcanilor, dezvoltarea relațiilor între Turcia şi țările Balcance şi dezvoltarea cooperării dintre organizațiile din Turcia şi țările Balcanice.
Primul simpozion al UBTAS intitulat „Primul Simpozion de Cercetare al Istoriei Balcanilor: abordări metodologice” a avut loc la Universitatea Balıkesir în perioada 26-28 aprilie 2013. Acest simpozion a fost rodul muncii de cooperare între UBTAS, Universitatea Balıkesir, Universitatea İstanbul, Institutul Euroasiatic şi Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia. Scopul acestui simpozion a fost de a încuraja folosirea surselor otomane care au fost evitate in studiile despre istoria balcanica de catre cercetătorii locali şi din străinătate şi de a atrage atenția asupra carențelor care există privind acest subiect. 23 de profesori din SUA, Albania, Bulgaria, Croația, Anglia, Montenegru, Kosovo, România, Serbia, Slovenia şi Grecia şi 34 de manageri de organizații au participat la acest simpozion. Lucrările au fost publicate pe Libra Kitap.
Al doilea simpozion organizat de UBTAS a avut loc în Muntenegru între 1-4 mai 2014 cu titlul „Moştenirea Otomană în Balcani şi Registrele Dărilor”. Simpozionul a fost realizat în cooperare cu: Ministerul Mediului şi Urbanizării din Turcia, Universitatea Balıkesir, Universitatea Mehmet Akif Ersoy, Meshitat-ul Comunității Islamice din Muntenegru, Societatea Istorică Turcă, TİKA, Institutul Yunus Emre and Directoratul General al Fondului Funciar şi al Cadastrului din Turcia, sub coordonarea UBTAS. Lucrările prezentate în cadrul simpozionului sunt în curs de publicare.
În concordanță cu scopurile sale, UBTAS a organizat al treilea simpozion cu tema „Interferențe culturale şi lingvistice şi politice în spațiul balcanic. Rolul limbii turce” în România în parteneriat cu Universitatea Mehmet AkifErsoy şi Academia Oamenilor de Ştiință din România. Scopul acestui simpozion a fost acela de a dezbate subiecte din istoria şi cultura Balcanică care nu au fost studiate îndeajuns până acum. S-a discutat despre perioada pre-otomană, perioada otomană şi despre prima jumătate a secolului 20; punctele comune în ceea ce priveşte cultura, limba turcă în Balcani şi în mod specific efectul limbii turce asupra limbilor Balcaice. Limba turca, una dintre cele mai vechi limbi ale lumii, s-a extins în Balcani odata cu invazia acestora de către Imperiul Otoman. Datorită puterii culturale, economice şi politice a Imperiului Otoman, limba turcă a ocupat un rol important în formarea unei culturi Balcanice. Este posibil să vedem efectele limbii turce asupra limbii bulgare, sârbe, grece, albanezesi asupra altor limbi folosite în Balcani în zilele noastre. Cu toate acestea, acest efect trebuie analizat mai ales în ceea ce priveşte gramatica şi aspectele sale culturale. Întrucât este unul dintre subiectele principale ale acestui simpozion, efectele limbii turce în Balcani au fost abordate din toate aspectele relevante.

Subiectele dezbătute în cadrul simpozionului au fost:

 1. Istoria Balcanilor
 2. Balcanii în perioada otomană
  Viața religioasă şi culturală în Balcani
  Diviziunile Administrative ale Balcanilor
  Economia Balcanilor; cultura traiului împreună în Balcani
  Revoltele; Organizarea statelor-națiuni
  Balcanii în prima jumătate a secolului XX
  Războaiele Balcanice
  Balcanii în Primul Război Mondial
  Relațiile dintre statele balcanice în perioada interbelică. Rolul Înțelegerii Balcanice
  Statele balcanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
 3. Limba turcă în Balcani
  • Efectele limbii turce asupra limbilor balcanilor
  • Efectele limbilor Balcanice asupra limbii turce
  • Extinderea limbii turce în Balcani
  • Efectele limbii turce în formarea culturii Balcanice
  • Traduceri din limbile Balcanice în turcă şi din turcă în limbile Balcanice
  • Predarea limbii turce in Balkani
  • Gramatica limbii turce în Balcani; poeți şi autori de origine Balcanică, care scriu în limba turcă

Sursa: aosr.ro

III. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu

UBTAS (Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu Komitesi) üyeleri yurt içinden ve yurt dışından öğretim üyeleri, araştırmacılar ve kurum yetkililerinden oluşmakta olan ve Balkan tarihi konulu akademik çalışmaları misyon edinmiş akademik bir oluşumdur. UBTAS’ın amacı Balkan tarihinin bütün dönemlerini özellikle de Osmanlı Dönemi’ni araştırmak, Osmanlı kaynaklarının yerli ve yabancı tarihçiler ve araştırmacılarca kullanımını teşvik etmek, Balkanlar’daki Osmanlı mirasını ortaya çıkarmak, Balkan halkları arasındaki ortak yönleri tespit etmek ve netice itibariyle Balkanlar’daki Osmanlı Barışı’nı (Pax Ottomana) yeniden tesis etmektir.
UBTAS yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda her yıl farklı bir Balkan ülkesinde veya Türkiye’de sempozyum düzenleyerek Balkan tarihi ve kültürü konusunda akademik çalışmaları arttırmak, Balkan tarihi ve kültürünü çalışan akademisyen ve araştırmacıları bir araya getirmek, Balkan ülkeleri arasında kültür alışverişini geliştirmek, Osmanlı arşivlerinin Balkan tarihi açısından önemini ortaya koymak, Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle dostluk ilişkilerini ve Türkiye’deki kurumlarla Balkan ülkelerindeki kurumlar arasındaki işbirliğini geliştirmeyi hedeflemektedir.
UBTAS ilk sempozyum çalışmasını “I. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu: Metodolojik Yaklaşımlar” başlığı ile Balıkesir Üniversitesinin ev sahipliğinde 26-28 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirmiştir. Söz konusu sempozyum, UBTAS, Balıkesir Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak çalışması ile yapılmıştır. Sempozyumun amacı Balkan tarihi araştırmalarında eksik bırakılan Osmanlı kaynaklarının Balkan tarihi ile ilgilenen yerli ve yabancı akademisyenler ve araştırmacılar tarafından kullanımını teşvik etmek ve bu konudaki eksikliğe dikkat çekmekti. Sempozyum, ABD, Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan, İngiltere, Karadağ, Kosova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’dan 23, Türkiye’den de 34 akademisyen ve kurum yetkilisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma sunulan tebliğler “Balkan Tarihi Araştırmalarına Metodolojik Yaklaşımlar” başlığıyla Libra Kitap tarafından basılmıştır.
UBTAS ikinci sempozyumunu 1-4 Mayıs 2014 tarihinde Karadağ’da “Balkanlar’da Osmanlı Mirası ve Defter-i Hâkânî”
başlığı ile gerçekleştirmiştir. Söz konusu sempozyum UBTAS öncülüğünde, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Karadağ İslam Meşihatı, Türk Tarih Kurumu, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve T.C. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu sempozyuma sunulan bildiriler basım aşamasındadır.
Bu amaç ve hedefler doğrultusunda UBTAS III. sempozyumunu “Balkan Tarihi ve Balkanlar’da Türk Dili” teması ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Romanya Bilimler Akademisi’nin ortaklığıyla Romanya’da yapılmıştır. Söz konusu sempozyumla Balkan tarihinde ve kültüründe henüz yeteri kadar aydınlatılmamış konuların ele alınması amaçlanmıştır. Osmanlı Öncesi, Osmanlı Dönemi ve 20. yüzyılın ilk yarısını kapsayan geniş bir dönemin ele alındığı sempozyumda özellikle ortak kültür, Balkanlar’da Türkçe ve Türkçenin Balkan dillerine etkisi ele alınmıştır. Dünyanın en eski dillerinden biri olan Türkçe Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’ı fethi ile Balkanlar’da yaygınlaşmaya başlamıştır. Osmanlı Devleti’nin sahip olduğu kültürel, ekonomik ve siyasî güç sayesinde Türkçe Balkanlar’da bir Balkan kültürünün oluşmasında önemli bir rol oynamıştır. Bugün Balkanlar’da kullanılan Bulgarca, Sırpça, Yunanca, Arnavutça ve diğer dillerde Türkçenin etkisini görmek mümkündür. Ancak bu etkinin özellikle dil bilgisi açısından incelenmesi ve kültürel boyutuyla ele alınması gerekmektedir. Bu sempozyumun ana konularından biri olduğundan Türk Dilinin Balkanlar’daki etkileri bütün boyutlarıyla ele alınacaktır.

Sempozyum sırasında yer alan konular şunlardır:

 1. Balkan Tarihi
 2. Osmanlı Dönemi Balkanlar
  Balkanlar’da Dini ve Kültürel Yaşam
  Balkanlar’ın İdari Taksimatı
  Balkan Ekonomisi
  Balkanlar’da Birlikte Yaşama Kültürü
  İsyanlar
  Milli Devletlerin Teşekkülleri
  Yirminci Yüzyılın İlk Yarısında Balkanlar
  Balkan Savaşları
  Birinci Dünya Savaşı’nda Balkanlar
  İkinci Dünya Savaşı’nda Balkanlar
  İki Savaş Arasında Balkan Devletleri’nin Siyasi, Askeri ve Sosyal ilişkileri: Balkan Birliğinin İkinci Dünya Savaşı’ndaki Rolü
 3. Balkanlar’da Türk Dili
  • Türk Dilinin Balkan Dillerine Etkisi
  • Balkan Dillerinin Türkçeye Etkisi
  • Türk Dilinin Balkanlar’da Yayılması
  • Balkan Kültürü’nün Oluşmasında Türk Dilinin Etkisi
  • Balkan Dillerinden Türkçeye Türkçeden Balkan Dillerine Çeviri Faaliyetleri
  • Balkanlar’da Türkçe Öğretimi
  • Balkanlar’da Türkçe Gramerciliği
  • Balkan Kökenli Türkçe Yazan Şair ve Yazarlar

Tarihsel süreç içerisinde Romanya’da; Hun, Avar, Hazar, Peçenek, Bulgar, Uz ve Kuman Türklerinin hâkimiyetleri görülmüştür. Anadolu topraklarından, Romanya coğrafyasına olan ilişkiler XII. yüzyıl Selçuklu hükümdarları zamanında başlayıp Osmanlı döneminde en üst seviyeye ulaşmıştır. XV. yüzyıldan itibaren bölgede etkin olan Osmanlı Devleti’nin, bu topraklardaki hâkimiyeti 1878 Berlin Antlaşması sonrası Romanya Devleti’nin kurulmasıyla son bulmuştur. Osmanlı Devleti, Romanya’da hâkim olduğu dönemlerde ortaya koyduğu imar faaliyetleriyle, bu coğrafyada kalıcı izler bırakmıştır. Günümüze kadar bu imar faaliyetlerine ait izlerin birçoğu kaybolmuş, kalanlar ise bu topraklarda var olan Osmanlı mirasının bir kanıtı olarak yaşamaktadır. Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivlerindeki belgelere dayanarak Romanya’da Türk hâkimiyeti döneminde toplam 291 yapının varlığına işaret edilmektedir. Bu sayıdan günümüze kadar gelebilen yaklaşık 80-100 eserden söz edilmektedir. Bu eserlerin birçoğu Köstence, İshakça, Tulça, Mangalya, Mecidli ve Babadağ bölgelerindedir. Günümüzde var olan yapı örneklerinden bazıları şunlardır: Köstence’de Gazi Bali Bey ve Hünkâr Camileri ile Bayram Dede Türbesi, Babadağ’da Sarı Saltuk Türbesi ve Gazi Ali Paşa Camii ve Türbesi, Mangalya’da Esma Han Sultan Camii ve Mecidli’de Sultan Camii. Çalışmalar; günümüz Romanya sınırları içerisinde bulunan ve arşiv belgelerinde adı geçen mimari eserlerin durum tespiti bağlamında genel bir değerlendirmesi şeklinde olmuştur.

Kaynak: balkansemp2015.mehmetakif.edu.tr

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Levent Yüksel

21 Ekim 1964’te Antalya’da dünyaya geldi. Sanata olan ilgisi küçük yaşlarda ortaya çıkan Yüksel, beş yaşında keman çalmaya başlamıştı. Kemanı gitar gibi tutarak çalan ve ütü kablosundan kendine mikrofon yapan Yüksel, ileride müzisyen olacağının sinyallerini veriyordu böylelikle. İlkokul eğitimi için Özel Antalya İlkokulu’na kaydolan Levent Yüksel, mezuniyetinin ardından Antalya Hızırreis Ortaokulu’na devam etti. O dönemde bağlama çalmayı da öğrenen müzisyen, gitara tutku derecesinde bağlıydı. Halk önündeki ilk sınavlarını düğünlerde gitar çalarak veren Yüksel, lise döneminde profesyonel bir müzisyen olmak istediğine karar vermişti. Mezun olduktan sonra bu amaçla İstanbul’a taşınan ve İstanbul Devlet Konservatuarı kontrbas bölümünde öğrenim görmeye başlayan Yüksel, düğünlerde Ayrıca ünlü vokallerle de çalışmaya başladığı o dönemde adını duyurmaya başlamıştı.
Askerlik sürecinde acemiliğini Denizli Çavuş Talimgah Taburu’nda yapan Yüksel’in dağıtımıAnkara Silahlı Kuvvetler Armoni Mızıkası Komutanlığı’na çıkmıştı.
17 ayın sonunda İstanbul’a döndüğünde bir gece kulübünün açılışı dolayısıyla kurulan dans müziği orkestrasında çalmaya başlayan müzisyen, Aşkın Arsunan, Ercan Esendağ, Ahmet Altuğ, Orhan Topçuoğlu, Fatih Erkoç ve Sertab Erener gibi önemli isimlerle çalışıyordu. İki sene bu grupta yer aldıktan sonra Sezen Aksu’yla tanışan Yüksel, ünlü şarkıcıyla nasıl tanıştıklarını şu şekilde anlatıyordu;
Bir gün Aykut Gürel beni aradı, “Sezen Aksu’nun çok acele sana ihtiyacı var… Yarın provaya gel.” dedi. Saat 13.30 civarında Caddebostan Maksim gazinosunda Sezen’le tanıştım (tabii ki daha önce de tanıyordum) bana Harun’un (Kolçak) rahatsızlandığını bu yüzden basçı lazım olduğunu onun için de Aykut’u bulduklarını söyledi. O zamanlar cok meşhur olan bir parçayı Harun’la birlikte söylüyorlarmış, bu parçayı benimle birlikte söylemek istermiş,”Eğer becerebilirsem…?”. Parça Aşkın Nur Yengi’nin ilk albümündeki “Geri Dönmek”miş. Parçanın melodisini biliyordum ancak sözlyemiyorum). Gece geç vakitte yattığım için yataktan kalkıp provaya gitmiştim. Onno parçaya girdi, ardından Sezen ve benim parçaya gireceğim bölüme geliverdi. Ben sabah sabah bu ses benden çıkmaz dediysem de parçaya girmis bulundum. Surat ifadelerini görmenizi isterdim, acıklı acıklı Onno Sezen’e, Sezen de Onno’ya baktı. Ben israrla gece sesim yerine gelir diye parçayı katlediyordum. Akşam oldu, Sezen birlikte söyleyeceğimiz parçaya girdi. Ben heyecandan dizlerimin bağı çözülerek Sezen’in yanında duruyordum. Arkada Yonca Evcimik elinde kocaman yazılmış sözlerle bana bakıyordu. Ve nihayet bana sıra gelmişti… Ve ben… Gerisini biliyorsunuz zaten… “
İlk albümü Med Cezir’i 1993 yılının Mayıs ayında çıkaran Levent Yüksel, 1995 yılında kariyerinde ikinci stüdyo albümü olan Levent Yüksel’in 2. CD’si’ çıkarmıştır. 1997 yılının Temmuz ayında çıkardığı Bi’Daha tekli albümü o yılın en çok satan albümü olmuştur. 1998’in Nisan ayında ise Adı Menekşe albümünü çıkarmış, 2000 yılı Ekim ayında 14 şarkıdan oluşan Aşkla albümünü çıkararak yoluna devam eden sanatçı, 27 Mayıs 2004 tarihinde Uslanmadım albümünü yayınlamış ve bu albümde Orhan Gencebay’ın şarkısı “Yarabbim”’i yeniden seslendirmiştir.
Kadın sanatçıların seslendirmiş olduğu eski şarkıları yorumladığı 26 Mart 2006 tarihinde çıkardığı Kadın Şarkıları albümü Yüksel’in toplamda yedinci albüm çalışması olmuştur. Yüksel albümü için bir röportajında, yeni albümünde neden sadece kadın şarkılarına yer verdiğini, Tanju Okan’ın, “Kadınım” şarkısı gibi erkeklere ait eserler var. Çok ilginçtir kadınlar benden konserlerimde hep bu şarkıyı söylememi ister. Ben de bu kez farklı bir şey olsun ve kadınların erkeklere söylediği duygu dolu sözleri bir de erkek ifade etsin istedim sözleriyle açıklamıştır. Emre Altuğ ve Yaşar ile de çalışmıştır. İbret-i Alem ve Sıcak albümündeki bazı şarkıları Emre Altuğ, Levent Yüksel ile düet yaparak söylemiştir. Ayrıca Yüksel, Emre Altuğ’un ilk iki albümündeki bazı şarkıları bestelemiştir.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

Chifteluțe în bulgur

Ingrediente:

Învelişul exterior:
2,5 pahare de apă cu bulgur fin
un pahar de apă cu griş
un ou
o lingură de pastă de tomate
200 gr carne tocată
sare
piper
condimente
ulei pentru prăjit
Umplutură:
500 gr de carne tocată de vită
două cepe
un pahar de apă cu nucă măcinată
125 gr de unt
pătrunjel
condimente

Mod de preparare:

  Umplutura:

 1. Se curăță, se spală şi se toacă ceapa mărunt. Se sotează carnea tocată împreună cu ceapa în unt după care se adaugă miezul de nucă, usturoiul şi condimentele. Când preparatul este gata se adaugă pătrunjelul tocat mărunt.
 2. Învelişul:

 3. Bulgurul şi grişul se amestecă într-un bol adânc. Se toarnă puțină apă călduță peste şi se amestecă. Se adaugă carnea tocată, oul, pasta de tomate şi condimentele. Se amestecă bine şi dacă mai este nevoie se poate adăuga încă puțină apă caldă.
 4. Dacă se simte nevoia, pentru omogenitatea amestecului, se poate adăuga o lingură, două de făină.
 5. Montaj:

 6. Se pune în mâna umezită amestecul pentru înveliş şi se modelează un cerc în podul palmei. Cu ajutorul indexului se deschide un bazin ce se modelează până ce se obține un con în interiorul căruia se aşează umplutura şi se închide.
 7. Se pune ulei la încins şi se prăjesc până devin aurii.

İçli Köfte

Hamuru İçin:

 • 2,5 bardak su ince bulgur,
 • bir bardak su irmik,
 • 1 yemek kaşığı biber salçası,
 • 1 yemek kaşığı tuz,
 • Alabildiği kadar ılık su,

İçi İçin:

 • 200 gr. kıyma,
 • Bir soğan,
 • 1 tatlı kaşığı kimyon,
 • 1 tatlı kaşığı karabiber,
 • 125 g margarin,
 • 2 yemek kaşığı biber salçası,
 • 1 tatlı kaşığı tuz.

İçli Köfte Yapılışı

Soğanları ince ince doğrayalım.
Tava içerisine soğanı ve kıymayı koyalım ve kıyma suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
İçerisine baharatları, salçayı, tuzu, margarini koyalım ve ağzı açık olarak pişirelim.
Hazırladığımız köfte içini oda sıcaklığında soğuttuktan sonra, derin dondurucuda çok sert olmayacak şekilde donduralım.
Bir kabın içerisine ince bulguru, irmiği, biber salçasını, tuzu koyup ılık su ile iyice yoğuralım.(sakız kıvamında olacak)
Cevizden büyük parçalar kopararak parmağımızla içini derince oyalım.
İçine hazırladığımız köfte harcından doldurup ağzını kapatalım ve köfteyi yuvarlayalım.
Derin bir tencerenin içerisine sıcak su koyalım.
Suyun içerisine 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı limon tuzu koyalım ve kaynatalım.
Su kaynayınca hazırladığımız köfteleri kaynar suyun içine atalım.
İçli köfteleri 5-6 dakika haşlayalım. (köftelerin dağılmamasına dikkat edelim)
Haşladığımız köfteleri servis tabağına alıp servis yapabiliriz.

Not: İsterseniz haşladığınız köfteleri kızartarak da servis yapabilirsiniz.

Tort de mere

Ingrediente:

Pentru caramel şi umplutură:
150 gr zahăr
7-8 mere (de mărime mijlocie)
zeama de la o lămâie
150 gr nucă şi stafide
50 gr unt
Pentru blat:
7 ouă
7 linguri faină
5 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat
două linguri ulei
jumătate de plic praf de copt

Mod de preparare:

 1. Se spală şi se curăță merele de coajă şi cotoare. Merele se stropesc imediat cu zeama de lămâie.
 2. Se pune zahărul într-o cratiță cu pereții înalți şi se caramelizează la foc mic. Se tapetează pereții vasului cu caramelul pregătit: se „plimbă” caramelul în vas până se răceşte şi se întăreşte uniform pe toata suprafața.
 3. Se aşează apoi merele în cratiță şi se umplu cu nucă şi stafide.
 4. Se strecoară printre mere mici bucățele de unt, se toarnă apa, iar cratița se dă la cuptor pentru cca. 25 de minute, până când se înmoaie merele.
 5. Pentru blat, se separă ouăle; se bat albuşurile spumă cu zahărul iar gălbenuşurile se amestecă cu uleiul.
 6. Se toarnă apoi gălbenuşurile peste albuşurile bătute şi se amestecă uşor cu telul sau o spatulă. Se cerne făina împreună cu praful de copt şi se adaugă „în ploaie” în compoziție, amestecând uşor.
 7. Se toarnă compoziția peste mere şi se pune din nou la cuptor, pentru aprox. 35 de minute.
 8. Tortul se lasă la răcit în cratiță. Se pune un platou peste cratiță, şi cu o mişcare fermă, se răstoarnă.
 9. Se serveşte rece.

▲ Cuprins ▲ İçindekiler ▲ Contents ▲

română / türkçe: · română ·
türkçe
ediţia / autorul: · ediţia ·
autorul
alegeţi:
revista tipărită:
Aprilie 2015
legături: